Yıl: 2012 Cilt: 14 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 18 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi

Öz:
Amaç: Tıp ve Mühendislik fakültesi öğrencileri arasında Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH) ve Aile planlaması (AP) konusundaki tutum, davranış ve bilgi düzeylerini değerlendirmek. Yöntem: Çalışmaya toplam 208 ögrenci dahil edildi. 72 öğrenci Tıp fakültesinden, 136 öğrenci mühendislik fakültesinden idi. Katılımcılara CYBH ve AP ile ilgili 18 sorudan oluşan bir anket yapıldı. Bulgular: Öğrencilerin % 98.6sı HIV/AIDS hakkında bilgi sahibiydi. En az bilinen CYBH gonore (%12.5) idi. Tıp öğrencileri mühendislik öğrencilerine göre gonore hastalığı hakkında daha bilinçliydi (%22.2 ye karşı %7.4, p<0.01). Tüm Öğrencilerin %48.1i koitus interruptusun (CI) etkin, modern bir kontraseptif yöntem olduğunu düşünüyordu. Sonuç: Araştırma sonuçları üniversite öğrencilerinin CYBH ve etkili AP yöntemleri hakkında daha fazla bilgilendirilmeye ihtiyaç duyduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Davranış Bilimleri

Evaluation of Knowledge and Attitude of Eskisehir Osmangazi University Medical and Agricultural Faculty s Students on Sexually Transmitted Diseases and Family Planning

Öz:
Purpose: The aim of this study was to evaluate attitude and level of knowledge of the students from faculty of medicine and engineering about sexually transmitted diseases (STDs) and family planning(FP). Methods: A total number of 208 students (72 medical faculty and 136 from faculty of engineering) were included into the study. A questionnaire, composed of 18 questions regarding STDs and FP was conducted. Results: Most of the students (98.6%) were aware of HIV/AIDS. The least known STD was gonorrhea (12.5%). Medical students were more aware of gonorrhea, compared to other group (22.2%vs7.4%, p<0.01). Of all students, 48.1% thought that coitus interruptus (CI) was an effective modern contraceptive method. Conclusion: The resarch results showed that the university students were needed more information about STD and effective FP methods.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZALP S, TANIR H, ILGIN H, KARATAŞ A, ILGIN B (2012). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. , 18 - 21.
Chicago ÖZALP Sinan,TANIR HÜSEYİN METE,ILGIN Halil,KARATAŞ Ahmet,ILGIN Bade Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. (2012): 18 - 21.
MLA ÖZALP Sinan,TANIR HÜSEYİN METE,ILGIN Halil,KARATAŞ Ahmet,ILGIN Bade Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. , 2012, ss.18 - 21.
AMA ÖZALP S,TANIR H,ILGIN H,KARATAŞ A,ILGIN B Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. . 2012; 18 - 21.
Vancouver ÖZALP S,TANIR H,ILGIN H,KARATAŞ A,ILGIN B Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. . 2012; 18 - 21.
IEEE ÖZALP S,TANIR H,ILGIN H,KARATAŞ A,ILGIN B "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi." , ss.18 - 21, 2012.
ISNAD ÖZALP, Sinan vd. "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi". (2012), 18-21.
APA ÖZALP S, TANIR H, ILGIN H, KARATAŞ A, ILGIN B (2012). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 14(3), 18 - 21.
Chicago ÖZALP Sinan,TANIR HÜSEYİN METE,ILGIN Halil,KARATAŞ Ahmet,ILGIN Bade Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi 14, no.3 (2012): 18 - 21.
MLA ÖZALP Sinan,TANIR HÜSEYİN METE,ILGIN Halil,KARATAŞ Ahmet,ILGIN Bade Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, vol.14, no.3, 2012, ss.18 - 21.
AMA ÖZALP S,TANIR H,ILGIN H,KARATAŞ A,ILGIN B Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi. 2012; 14(3): 18 - 21.
Vancouver ÖZALP S,TANIR H,ILGIN H,KARATAŞ A,ILGIN B Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi. 2012; 14(3): 18 - 21.
IEEE ÖZALP S,TANIR H,ILGIN H,KARATAŞ A,ILGIN B "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi." Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 14, ss.18 - 21, 2012.
ISNAD ÖZALP, Sinan vd. "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi". Düzce Tıp Fakültesi Dergisi 14/3 (2012), 18-21.