Yıl: 2015 Cilt: 10 Sayı: 129-130 Sayfa Aralığı: 121 - 222 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları

Öz:
Uyuşmazlıkların olağan çözüm zemini olan devlet yargısının aksine, tahkim özel bir yargılama biçimi olduğundan, mahkemelere nazaran pahalı bir çözüm yöntemi olarak bilinir. Bununla birlikte, tahkim anlaşmasının taraflarının çoğunlukla tacir olmalarından ötürü, bu ek maliyetin bilincinde oldukları varsayılır. Ancak, taraflar açısından, tahkim anlaşması akdedi- lirken mevcut olan mali denge sonradan bozulabilir ve taraflardan biri iflas etmiş veya daha genel anlamda ödeme güçlüğü içine düşmüş olabilir. Bu takdirde, tahkimdeki yargılama mas- raflarının yüksekliği, ödeme güçlüğü çeken taraf açısından adalete erişimi engelleyici ve hak arama özgürlüğünü kısıtlayıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Yakın zamana dek, ne doktrinin, ne de mahkemelerin hiç ilgilenmediği bu mesele, tahkim çevreleri tarafından tam anlamıyla “pandora’nın kutusu” olarak nitelendirilmektedir. Zira, ödeme güçlüğü halinde tahkim yargı- lamasına ilişkin masrafların karşılanamaması yüzünden ortaya çıkan hukuki sonuçlar ve bu bağlamda tahkim anlaşmasının akıbeti meselesi, tahkim hukuku açısından önemli kavramları karşı karşıya getirmektedir. Bunun neticesinde, tahkim kurumunun üzerine inşa edildiği “taraf iradesi”, “sözleşme serbestisi” ve “pacta sund servanda” ilkeleri ile tahkimin bir adalet arama zemini olmasından ötürü, AİHS. md.6 uyarınca teminat altına alınan “hak arama özgürlüğü” ve “adalete erişim hakkı” gibi kavramlar arasında adeta bir tercih yapılması gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Oysa, bu bakış açısı, meselenin arz ettiği derinliği yansıtmamaktadır. Bu sorun, tahkim kurumunun, tahkim anlaşmasının, irade serbestisinin, usul ve ispat meseleleri- nin de dahil olduğu, son derece titiz ve kapsamlı bir analizin yapılmasını gerekli kılar. Adalete erişim hakkı, adaletin yerine getirilmesinden imtina etme kavramı, tarafların eşitliği ilkesi ve âdil yargılanma hakkı, AİHS ve içtihatları, tüm bu hassas değerlendirmede teraziye konulma- sı gereken diğer menfaat ve unsurları oluşturur. Yakın zaman önce, Fransız mahkemelerinin önüne gelen bu mesele, çalışmamızda pek çok açıdan değerlendirilmiştir. Er geç başka ülke hukukları açısından da tavır alınmasını gerektirecek önemi haiz olan bu hukuki soruna, Avru- pa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de, ülkemiz de dahil, diğer ülke mahkemelerinin de kayıtsız kalması mümkün gözükmemektedir. Bu çalışmanın amacı, bugüne dek pek üzerinde düşünül- memiş bu sorunun temas ettiği çeşitli hukuki meseleleri ortaya koyarak, konuya ilişkin olarak benimsenecek yaklaşımın etkileri açısından farkındalık yaratmaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

Impacts and Consequences of Arbitration Costs on the Right of Access to Justice in International Arbitration

Öz:
On the contrary of the state judiciary which is the usual method of disputes resolution, arbitration is a specialized procedure, known as more expensive than the courts. However, due to the fact that the parties of the arbitration agreement are often commercants, these are supposed to be aware of the additional costs of the international arbitration. Nevertheless, after the conclusion of the arbitration agreement, the existing financial situation between parties may have changed and one of the parties may subsequently fallen into insolvency or more generally impecuniosity. In this case, the high amount of the arbitration fees and costs can lead to prevent the party who suffer impecuniousity from access to justice. Until recently, neither courts, nor doctrine show any interest in this issue. Moreover, some arbitration scholars describes this issue as “Pandora’s box”. Indeed, the legal consequences arising from failure to pay the costs of the arbitration and even also the question of the caducity or inapplicability of the arbitration agreement, bring faced important concepts of international arbitration law. As a result, general principles of international arbitration like “party autonomy”, “liberty of contract” and “pacta sund servanda” enter into rivalry with other principles as “right to access to justice”, “denial of justice”, “freedom of seeking justice” guaranteed by ECHR. art.6. However, the perspective of making a choice between such concepts does not reflect the depth of this important issue. Because, this matter is strongly related to others issues of the arbitration as the freedom of will, the arbitration agreement, its applicability in case of insolvency or impecuniosity, including the procedural and evidence problems which make the issue extremely complicated. So, it is necessary to make a wide-ranging analysis. The concepts such right of access to justice, denial of justice, equality of arms and the right to a fair trial which are related to the ECHR and its case-law also need to be considered among important elements to be put into balance in order to make an accurate evaluation. This issue was recently brought before the French courts, which, in our study, have been evaluated in many different dimensions. Sooner or later, other countries’ courts and particularly European Court of Human Rights will have to deal with this contraversial issue which is impossible to remain indifferent.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • AKINCI Ziya: Milletlerarası Tahkim, İstanbul, 2013.
  • AKTEPE ARTIK Sezin: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mah- kemesi Kararları Işığında Medeni Usul Hukukunda Adil Yargılanma Hakkı, Ankara, 2014.
  • BACHAND Frédéric: “Does Article 8 of the Model Law Call for Full or Prima Facie Review of the Arbitral Tribunal’s Jurisdiction?”, Arbitration International, 2006, Vol. 22, Issue 3.
  • BEN HAMIDA Walid / CLAY Thomas: Avant Propos, L’Argent Dans L’Arbitrage, Paris, 2013.
  • Ben HAMIDA Walid: “L’Evaluation des Frais De L’Arbitrage”, L’Argent Dans L’Arbitrage, 2013.
  • BENCH NIEUWVELD Lisa / SHANNON Victoria: Third-Party Funding in International Arbitration, Kluwer Law International, 2012.
  • BENICHOU Michel: “L’Accès à La Justice, Un Droit Menacé”, Gazette du Palais, 13 Septembre 2014.
  • BENSAUDE Denis: Chronique de Jurisprudence de Droit de L’Arbitrage (chronique oc- tobre 2013- décembre 2013), “Fixation d’avances séparées, examen des prétentions et respect du contadictoire dans l’arbitrage CCI”, Gazette du Palais, 08 Mars 2014, No: 67, (Chronique).
  • BENSAUDE Denis: “Conséquence du Non-Paiement de Provisions Séparées en Arbitra- ge CCI”, Gazette du Palais, 2 Juillet 2013, No: 183, (Provisions).
  • BERTRAND Edouard: “Droit à L’Arbitrage: Un Droit Constitutionnelle?”, http://www. blogavocat.fr/space/edouard.bertrand/contents/201006.
  • BOUCARON-NARDETTO Magali: Le Principe de Compétence-Compétence en Droit de L’Arbitrage, Aix-en-Provence, 2013.
  • BOUCOBZA Xavier / SERINET Yves-Marie: “Les Principes du Procès Equitable Dans L’Arbitrage International”, JDI, Clunet, NO. 1, 2012.
  • CHEVALIER Pierre: “L’Affaire Pirelli Resituée Dans Son Contexte”, Note Tirée des Pro- pos d’Audience par Charles Kaplan, Les Cahiers de L’Arbitrage, 1 Juillet 2013, no: 3.
  • CLAY Thomas: L’Arbitre, 2001.
  • CLAY Thomas: “L’Application Perlée du Règlement d’Arbitrage Pour Les Contestations des Liens Non Révélés Entre Arbitres et Conseil”, Journal of International Arbitrati- on, 2011, (Application).
  • COHEN Daniel: “Non-Paiement de la Provision d’Arbitrage, Droit d’Accès à La Jus- tice et Egalité des Parties Avancée ou Menace Pour L’Arbitrage?”, Les Cahiers de L’Arbitrage, 2012, no: 1.
  • COSTARGENT Jean-Robin: “Le Financement par Un Tiers Comme Réponde aux Evolu- tions de L’Arbitrage International”, http://www.lafrancaise-icfund.lu/fileadmin/redac- teurs/docs/articles/article_financement_par_tiers_J-C_Costargent.pdf.
  • DE FONTMICHEL Maximin: “Le Financement de L’Arbitrage par Une Partie Insolvab- le”, L’Argent Dans L’Arbitrage, 2013.
  • DUCLERCQ Caroline: “Les Nouveaux Coûts dans L’Arbitrage International”, Cahiers de L’Arbitrage, 1 Octobre 2003, no:4.
  • DUFOUR Olivia: “Prêts Pour Le Third Party Funding?”, LJA Magazine-Séptembre- Octobre 2013, s.8,
  • http://www.lafrancaise-icfund.lu/fileadmin/redacteurs/docs/articles/article_LJA_finance- ment-contentieux.pdf.
  • DUPEYRON Carine / POLONI Flore: “Procédure de Liquidation d’Une Partie, Arbitrage et Droit d’Accès à La Justice: Impossible Equation?”, ASA Bulletin, 2/ 2012, June. (Impossible Equation).
  • DUPEYRON Carine / POLONI Flore: “Procédure de Liquidation d’Une Partie, Arbitrage et Droit d’Accès à La Justice: Vers Une Réconciliation?”, 31 ASA Bulletin, No: 4, 2013, (Vers Une Réconciliation).
  • EKŞİ Nuray: Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda Tahkim, İstanbul, 2013.
  • ESEN Emre: Uluslararası Ticari Tahkimde Tahkim Anlaşmasının Üçüncü Kişilere Teş- mili, İstanbul, 2008.
  • ESEN Emre: “Uluslararası Tahkime Tabi Bir Uyuşmazlığın Devlet Mahkemelerine Götü- rülmesi Halinde Tahkim Anlaşmasının Geçerliliğine İlişkin İtirazların İncelenmesi ve Kompetenz-Kompetenz Prensibi”, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Prof. Dr. Ata SAKMAR’a Armağan Sayısı, 1/2011.
  • FOUCHARD Philippe / GAILLARD Emmanuel / GOLDMAN Berthold: International Commercial Arbitration, Paris, 1999, (Arbitration).
  • FOUCHARD Philippe: “Les Institutions Permanantes d’Arbitrage Devant Le Juge Etatique (à propos d’une jurisprudence récente)”, Revue de L’Arbitrage, 1987, (Institutions).
  • GARAUD Jean-Yves: “Le tiers financeur, un acteur caché ou faut-il informer les acteurs du procès arbitral de l’existence d’un tiers financeur ? », http://www.annoncesdelasei- ne.fr/index.php/2014/07/26/association-francaise-d%E2%80%99arbitrage-3.
  • GHARAVI Hamid G.: “Le Financement Par Un Tiers”, L’Argent Dans L’Arbitrage, 2013.
  • HENRY Marc: Le Devoir d’Indépendance de L’Arbitre, Paris, 2001.
  • JARROSSON Charles: “L’Arbitrage et La Convention Européenne des Droits de L’Homme”, Revue de L’Arbitrage, 1989.
  • KAPLAN Charles: Avant-Propos, Les Cahiers de L’Arbitrage, 1 Juillet 2013, no: 3.
  • KUDRNA Jaroslav: “Arbitration and Right of Access to Justice: Tips for a Successful Marriage”, New York University Journal of International Law and Politics Online Forum, February 2013.
  • LANDROVE Juan Carlos: “European Convention on Human Rights’ Impact on Consensuel Arbitration”, Human Rights at the Center, Basel, Geneva, Zurich, Schulthess, 2006.
  • LAPAGE Guy / GREC Alain: “Pratique d’Une Institution Régulée”, La Lettre de L’AFA (Association for Arbitration), Juin 2014, No: 12 in http://www.lafrancaise-icfund.lu/ fileadmin/redacteurs/docs/articles/article_LettreAFA_201406.pdf.
  • LEWANDOWSKI Pawel: “Arbitration in Poland”, SA KIG, 2011.
  • OPPETIT Bruno: Théorie de L’Arbitrage, 1998, (Théorie).
  • OPPETIT Bruno: “Justice Etatique et Justice Arbitrale”, Etude Offertes à Pierre Bellet, Paris, 1991, (Justice).
  • PERRIN Laure / SALAS Edouard: “Le Financement de L’Arbitrage par Un Tiers en France”, http://larevue.ssd.com/Le-financement-de-l-arbitrage-par-un-tiers-en-France_a2008.html.
  • PINNA Andrea: Entretien, http://www.arbitrage.org/newsletter/newsletter-CAIP-2013- 11-long.html, (Entretien).
  • PINNA Andrea: “L’Autorité des Règles d’Arbitrage Choisies Par Les Parties”, Les Cahi- ers de l’Arbitrage, 1 Mars 2014, No: 1, (Autorité).
  • PINNA Andrea: “La Confirmation de la Jurisprudence Pirelli par La Cour de Cassation et Les Difficultés Pratiques de Garantir au Plaideur Impécunieux L’Accès à La Justice Arbitrale”, Les Cahiers de L’Arbitrage, 2013-2, (Confirmation).
  • PINSOLLE Philippe: “Le Financement de L’Arbitrage par Les Tiers”, Revue de L’Arbitrage, 2011, Issue 2.
  • ROUCHE Jean: “Le Paiement Par Le Défendeur de Sa Part de Provision Sur Les Frais D’Arbitrage: Simple Faculté ou Obligation Contractuelle?”, Revue de L’Arbitrage, Vol. 2002, Issue 4.
  • SACHS Klaus: “La Protection de la Partie Faible en Arbitrage, Gazette du Palais”, 17 Juillet 2007.
  • SVOBODOVA Klara: “Application of theArticle 6(1) of the ECHR in International Commercial Arbitration”, http://dfk-online.sze.hu/images/egyedi/doktori/%C3%A1ll_%C3%A9s_ jog_alap_%C3%A9rt%C3%A9kei_2010/2.%20k%C3%B6t/kl%C3%A1ra.pdf.
  • TRAIN François –Xavier: “Impécuniosité et Accès à La Justice Dans L’Arbitrage Inter- national (A Propos de l’Arrêt de La Cour D’appel de Paris du 17 novembre 2011 dans L’Affaire LP c/ Pirelli)”, Revue de L’Arbitrage, 2012, No: 2, Avril-Juin.
  • Van den BERG A. J.: “The New York Convention: Its Intended Effects, Its Interpretation, Sa- lient Problem Areas, The New York Convention of 1958”, ASA Special Series No.9, 1996
  • VEEDER V.V.: “Law and Court Decision in Common Law Countries and The UNCIT- RAL Model Law”, ICCA Congress Series No: 5, Preventing Delay and Disruption of Arbitration, 1991.
  • WAGNER Philipp: “Insolvency and Arbitration: A Pleadinf for International Insolvency Law”, Dispute Resolution International, Vol. 5, No:2, November 2011.
  • YEŞİLIRMAK Ali: “Geçerli Bir Tahkim Anlaşmasının Varlığına Rağmen Genel Haciz Yo- luyla Takip Yapılabilir mi?”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Eylül-Ekim 2011, Sayı: 96, http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2011-96-1140.
  • YEŞİLOVA Bilgehan: “Tahkim İlk İtirazı Üzerine Hakemlerin Yargı Yetkisiyle İlgili Olarak Mahkemelerce Yapılacak Denetim ve Sonuçları (Milletlerarası Tahkim Kanunu Madde 5/1)”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt.11, Özel Sayı, 2009, (Tahkim).
  • YEŞİLOVA Bilgehan: Milletlerarası Ticari Tahkimde Nihai Karardan Önce Mahkemele- rin Yardımı ve Denetimi, İzmir, 2008, (Nihai).
  • Elektronik Kaynaklar
  • www.lextenso.fr veritabanı
  • www.kluwerarbitration.com veritabanı
  • hudoc.echr.coe.int
  • http://www.iccwbo.org/products-and-services/arbitration-and-adr/arbitration/icc-rules- of-arbitration/
  • http://www.iccwbo.org/Advocacy-Codes-and-Rules/Document-centre/2012/ICC-Arbitration- Commission-Report-on-Techniques-for-Controlling-Time-and-Costs-in-Arbitration/.
  • http://www.yargitay.gov.tr/abproje/belge/temelbelge/AIHS_Tr_A6format.pdf.
  • http://www.iccwbo.org/Products-and-Services/Arbitration-and-ADR/Arbitration/Rules- of-arbitration/Download-ICC-Rules-of-Arbitration/ICC-Rules-of-Arbitration-in- several-languages/
  • http://www.legifrance.gouv.fr/affichJuriJudi.do?oldAction=rechJuriJudi&idTexte=JURI TEXT000027251564&fastReqId=1330870219&fastPos=1.
  • http://legifrance.gouv.fr/affichTexte.do;jsessionid=E889FEEFB8B19BCE8408961DF31 F07E0.tpdjo03v_3?cidTexte=JORFTEXT000000518652&categorieLien=id.
  • http://legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000000518652
  • http://www.tbmm.gov.tr/komisyon/insanhaklari/pdf01/53-73.pdf.
  • http://www.courdecassation.fr/jurisprudence_2/premiere_chambre_civile_568/02_15.237_635. html
  • http://legifrance.gouv.fr/affichCodeArticle.do;jsessionid=DCFE3A91151A88975F4 C7A533F33D1D1.tpdila23v_2?cidTexte=LEGITEXT000006070716&idArticle =LEGIARTI000023450614&dateTexte=20150218&categorieLien=id#LEGIAR TI000023450614.
  • http://www.justice.gouv.fr/organisation-de-la-justice-10031/les-fondements-et- principes-10032/la-gratuite-de-la-justice-12042.html.
  • http://www.legifrance.gouv.fr/affichCode.do?cidTexte=LEGITEXT000006070721
  • http://www.legifrance.gouv.fr/affichCode.do;jsessionid=72E4CEDAB5E0D4ABD0 D194E42AF4AC7D.tpdjo07v_3?cidTexte=LEGITEXT000006070716&dateTex te=20140807
  • http://www.altalex.com/index.php?idnot=33753.
  • http://www.lexfind.ch/dtah/15909/FR/279.1.pdf.
  • http://www.ccfranco-arabe.org/Temp/Files/f4167fe4-f838-4821-960f- 1a770737c54d.pdf
  • http://www.harbourlitigationfunding.com/pdfs/judgement_-_soci%C3%A9t%C3%A9_ foris_a.g._v_s.a._veolia_propriet%C3%A9.pdf
  • http://www.lafrancaise-am.com/en/who-we-are/presentation.html. (Elektronik kaynaklara internet üzerinden son erişim tarihi 20 Mayıs 2015’ dir)
APA BOZKURT S (2015). Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. , 121 - 222.
Chicago BOZKURT Süheyla Balkar Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. (2015): 121 - 222.
MLA BOZKURT Süheyla Balkar Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. , 2015, ss.121 - 222.
AMA BOZKURT S Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. . 2015; 121 - 222.
Vancouver BOZKURT S Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. . 2015; 121 - 222.
IEEE BOZKURT S "Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları." , ss.121 - 222, 2015.
ISNAD BOZKURT, Süheyla Balkar. "Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları". (2015), 121-222.
APA BOZKURT S (2015). Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 10(129-130), 121 - 222.
Chicago BOZKURT Süheyla Balkar Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 10, no.129-130 (2015): 121 - 222.
MLA BOZKURT Süheyla Balkar Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.10, no.129-130, 2015, ss.121 - 222.
AMA BOZKURT S Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2015; 10(129-130): 121 - 222.
Vancouver BOZKURT S Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2015; 10(129-130): 121 - 222.
IEEE BOZKURT S "Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları." Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 10, ss.121 - 222, 2015.
ISNAD BOZKURT, Süheyla Balkar. "Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masraflarının Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları". Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 10/129-130 (2015), 121-222.