Yıl: 2013 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 7 - 22 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*

Öz:
Fikri Mülkiyet Hukukunun iki bölümünden birisi olan telif hakları Türk Hu- kukunda 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununca düzenlenmiştir. Bu kanun sıkçadeğişikliğe uğramıştır ve bu değişikliklerin en önemlisi ve en sık görülenleri işverenlerinçalışanlarının ürünleri ve çalışmaları üzerindeki haklarıyla ilgili olanlardır. Tarihlere göre,çalışan ve işverenlerin haklarıyla ilgili hükümler üç defa değişikliğe uğramıştır. Bu yasadayapılan son değişiklik uyarınca işverenler çalışanlarının yarattıkları eserlerden doğanhakları sadece kullanma yetkisine sahiptirler, buna karşın mülkiyet hakkına sahip değil- lerdir. Buna karşın bu konuda doktrinde tartışmalara sebebiyet veren belirsiz ve ihtilaflınoktalar vardır. Bunlardan birisi hak sahibi olma ve hakkı kullanma gücüne sahipolma terimleri arasındaki ayırımı yapmakla ilgilidir. Bir diğeri bu gücün sadece maddihakları mı yoksa aynı zamanda manevi hakları da kapsayıp kapsamadığı ile ilgili sorun- dur. Bir başka sorun da işçilerin sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerinin gerektirdiğiperformansın bir sonucu olan hizmet ve ürünlerin tespit edilmesindeki güçlüklerle ilgili- dir. Buna ilave olarak işin doğası ve kapsamı nın işverenin işçiyle olan sözleşme ilişkisisürecinde ortaya çıkan ürünler üzerindeki hakkını gerekçeli kılması gerekmektedir
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

Intellectual Property Rights of Employees on Their Creations

Öz:
Copyrights as one of two divisions of intellectual property are regulatedby Act for Intellectual and Artistic Works (numbered 5846, dated 1951) in Turkish Law. ThisCode has been amended several times and one of the most frequent and importantamendments is about the rights of employers on works or products of their employees. As per date, provision of that code which is related to employers and employees position, has beenshifted for three times. According to last version of this rule, employers have entitled only tohave power of using this rights but not ownership on them. However there are also someindefinite and controversial points on this concept which give rise to discussions in doctrine.One of them is making distinguish between term of having rights and term of havingpower of using rights . The other one is the problem of whether this power includes onlymaterial rights or also includes moral (immaterial) rights. Another problem area is difficultieson determination of works and products which are result of employees performance of theircontractual obligation. In addition to this element, nature and circumstances of work mustjustify the rights of employer on products which have been created during the contractualrelation. In my article below I tried to explain and summarize these issues.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ATEŞ, Mustafa; Fikrî Hukukta Eser Sahipliği, Ankara 2012
  • AYİTER, Nuşin; Hukukta Fikir ve Sanat Ürünleri, Ankara 1981
  • BAYGIN, Cem; Fikri Hukukta yaratıcı Eser Sahibi ve Eser Üzerindeki Mali Hakları Kullanmaya Kanunen Yetkili Sayılan Kişiler, Ömer Teoman'a Armağan, C.1, İstan- bul 2002
  • CİNOĞLU, Funda; Eser Üzerinde İşverenin Hak Sahipliği, (Yüksek Lisans tezi), İs- tanbul 2010
  • ERDİL, Engin; Fikir ve sanat eserleri kanunu Şerhi, İstanbul 2005
  • EREL, N. Şafak; Türk Fikir ve sanat Hukuku, 3. Bası, Ankara 2008
  • OKUTAN NİLSSON, Gül; Türk Fikir ve Sanat Hukukunda Tüzel Kişinin Eser Sahip- liği Sorunu, Uğur Alacakaptan'a Armağan, C.II, İstanbul 2008
  • ÖZTAN, Fırat; Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku, İstanbul 2008
  • SULUK, Cahit; ORHAN, Ali; Uygulamalı Fikrî Mülkiyet Hukuku, C.II, İstanbul 2005
  • TEKİNALP, Ünal; Fikri Mülkiyet Hukuku, İstanbul 2012
  • www.hukukturk.com
APA Öz M (2013). ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. , 7 - 22.
Chicago Öz Maya Turgut ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. (2013): 7 - 22.
MLA Öz Maya Turgut ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. , 2013, ss.7 - 22.
AMA Öz M ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. . 2013; 7 - 22.
Vancouver Öz M ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. . 2013; 7 - 22.
IEEE Öz M "ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*." , ss.7 - 22, 2013.
ISNAD Öz, Maya Turgut. "ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*". (2013), 7-22.
APA Öz M (2013). ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 12(2), 7 - 22.
Chicago Öz Maya Turgut ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 12, no.2 (2013): 7 - 22.
MLA Öz Maya Turgut ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.12, no.2, 2013, ss.7 - 22.
AMA Öz M ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2013; 12(2): 7 - 22.
Vancouver Öz M ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2013; 12(2): 7 - 22.
IEEE Öz M "ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*." İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 12, ss.7 - 22, 2013.
ISNAD Öz, Maya Turgut. "ÇALIŞANLARIN YARATTIKLARI ESERLER ÜZERİNDE FİKRİ HAKLAR*". İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 12/2 (2013), 7-22.