Yıl: 2014 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 143 - 162 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI

Öz:
İnsana özgü olan ve değişik ayrımlara tabi tutulduğu görülen temel haklarkavramı, kişisel, siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel haklar şeklinde bir tasnifetabi tutulmaktadır. 1982 Anayasası, bu tasnife benzer bir şekilde temel hakları,kişi hakları, sosyal ve ekonomik haklar ve siyasal haklar ayrımı içerisinde elealmış; çalışma hakkına da sosyal ve ekonomik haklar bölümünde yer vermiştir. Kamu hukukundan doğan kamu haklarından olan ve isteme niteliğindekipozitif statü haklarından sayılan çalışma hakkı, bireylere devletten olumlu birdavranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkanı tanır. Bu haklar devlete de sosyalalanda bir takım ödevler yükler. Gerek ulusal ve gerekse uluslararası düzenlemelerde güvence altına alınan çalışma hakkı, diğer temel hak ve özgürlükler gibi ancak belirli şartlarlasınırlandırılabilmekte, bu hakkın kullanımı belirli yükümlülükleri (ödevleri) deberaberinde getirebilmektedir. Yabancılar ve kamu görevlileri gibi kesimler açısından belirli sınırlandırmalara tabi tutulan çalışma hakkının kullanımı belirliyükümlülüklerin yerine getirilmesine de bağlanabilmektedir. Bu hak, BirleşmişMilletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gibi uluslararası örgütler tarafından özel düzenlemelere konu edilmiş, bu konuda taraf ülkelere yükümlülükler de getirilmiştir. Bu çalışmada, bir insan hakkı olarak çalışma hakkı, öncelikle Türk Hukukundaki durumu açısından kavramsal olarak ele alınacak, kapsamı ve unsurlarıbelirtilecek, daha sonra Türk Hukukuna da kaynaklık eden uluslararası düzenlemeler yönüyle sadece kavram boyutuyla incelenecektir.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Sosyal Çalışma Siyasi Bilimler İşletme Hukuk İktisat Uluslararası İlişkiler

Right to Work as a Part of Human Rights

Öz:
The concept of fundamental rights, which are inherent in the people theyare subjected to discrimination and it is observed that different, civil, political,social, economic and cultural rights are subject to a classification form. Fundamental rights in the 1982 Constitution, individual rights, social and economicrights and political rights are discussed in. The right to work, social and econo- mic rights are included in the section. The right to work, which is counted frompositive rights, gives individuals the opportunity to a positive attitude, a serviceand ask for help from the state. These rights loads of homework to the state inthe social field.The right to work, which should be guaranteed in both national and international regulations are, as other fundamental rights and freedoms may berestricted to certain conditions, the right to use certain liabilities (tasks) can bebrought. The use of the right to work, as foreigners and government officialsfrom groups subjected to certain limitations, also can be linked to the fulfillment of certain obligations. These rights, by international organizations such asthe United Nations and the International Labour Organization, were subjectto special regulations and liabilities on this issue was brought to the country. In this study, as a human right, the right to work, primarily to be addressed in terms of the situation in Turkish Law and scope and elements to bespecified. Then only with the size of the concept will be examined aspects ofinternational regulations has been inspired by Turkish Law.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Sosyal Çalışma Siyasi Bilimler İşletme Hukuk İktisat Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Şen M (2014). İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. , 143 - 162.
Chicago Şen Murat İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. (2014): 143 - 162.
MLA Şen Murat İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. , 2014, ss.143 - 162.
AMA Şen M İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. . 2014; 143 - 162.
Vancouver Şen M İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. . 2014; 143 - 162.
IEEE Şen M "İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI." , ss.143 - 162, 2014.
ISNAD Şen, Murat. "İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI". (2014), 143-162.
APA Şen M (2014). İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 20(1), 143 - 162.
Chicago Şen Murat İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 20, no.1 (2014): 143 - 162.
MLA Şen Murat İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, vol.20, no.1, 2014, ss.143 - 162.
AMA Şen M İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2014; 20(1): 143 - 162.
Vancouver Şen M İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2014; 20(1): 143 - 162.
IEEE Şen M "İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 20, ss.143 - 162, 2014.
ISNAD Şen, Murat. "İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ÇALIŞMA HAKKI". Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 20/1 (2014), 143-162.