Yıl: 2012 Cilt: 18 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 0 - 0 Metin Dili: Diğer İndeks Tarihi: 29-07-2022

YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI

Öz:
Anonim şirkette sermaye kaybının ve borca batıklığın gerek tespit edilmesi gerekse sonuçları konusunda, yeni TTK ile önemli değişiklik ve yenilikler getirilmektedir. Sermaye kaybı ve borca batıklık halinde yapılacak işlemler yönetim kuruluna görev olarak yüklenmiştir. Sermaye kaybı ve borca batıklık halinde alınacak tedbirlerinesas amacı, sermaye şirketlerinde alacaklıların temel güvencesini oluşturan şirket sermayesinin tam olarak teşekkülüne ve korunmasına yönelik, diğer tedbirleri boşa çıkarmamaktır. Yeni TTKya göre sermaye kaybı ve borca batıklığın tespitinde, sermayeninyanı sıra kanuni yedeklerin de dikkate alınması gerekir. Bu değişiklik, şirketin malidurumunun bozulması halinde daha erken müdahale etmeyi ve tedbir almayı gerektireceğinden olumlu bir değişikliktir. Borca batıklık şüphesi üzerine yönetim kurulu hemişletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin satış fiyatlarını esas alarak ikifarklı ara bilanço düzenler. Borca batıklık sadece ara bilançodan anlaşılabilir. Borcabatıklık halinde derhal mahkemeden şirketin iflası istenir. Ancak, borca batıklığı izaleedecek kadar alacaklı sırada sona geçmeye razı olursa iflas kararı verilemez. Şirketinveya alacaklıların talebiyle, sunulan iyileştirme projesine bağlı olarak borca batık birşirketin iflası ertelenebilir. İyileştirme projeleri şirkete ortaklardan yeni nakit girişi gibinesnel ve gerçek kaynakları göstermelidir. İflasın ertelenmesi talebi üzerine mahkemederhal erteleme tedbirlerine hükmeder ve şirkete kayyım atar.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kayar İ (2012). YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. , 0 - 0.
Chicago Kayar İsmail YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. (2012): 0 - 0.
MLA Kayar İsmail YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. , 2012, ss.0 - 0.
AMA Kayar İ YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. . 2012; 0 - 0.
Vancouver Kayar İ YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. . 2012; 0 - 0.
IEEE Kayar İ "YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI." , ss.0 - 0, 2012.
ISNAD Kayar, İsmail. "YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI". (2012), 0-0.
APA Kayar İ (2012). YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 18(2), 0 - 0.
Chicago Kayar İsmail YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 18, no.2 (2012): 0 - 0.
MLA Kayar İsmail YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, vol.18, no.2, 2012, ss.0 - 0.
AMA Kayar İ YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2012; 18(2): 0 - 0.
Vancouver Kayar İ YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2012; 18(2): 0 - 0.
IEEE Kayar İ "YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 18, ss.0 - 0, 2012.
ISNAD Kayar, İsmail. "YENİ TTK'YA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE SERMAYE KAYBI VE BORCA BATIKLIĞIN TESPİTİ VE SONUÇLARI". Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 18/2 (2012), 0-0.