Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri

Yıl: 2015 Cilt: 7 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 45 - 52 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri

Öz:
Günümüzde, farklı meslek disiplinlerinin kendi alanlarındaki mekânsal sorunları çözmek amacıyla gereksinim duyduğu Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) teknolojisinin yaygınlaşmasının önündeki en önemli sorun, nitelikli eğitim programlarının eksikliğidir. Ülkemizde de CBS alanına yoğun bir talep olmasına karşın, CBS konusunda çalışan nitelikli uzman sayısının azlığı nedeniyle pek çok girişim yetersiz kalmaktadır. Diğer yandan, CBS alanında, uluslararası düzeyde, farklı bilgi ve beceri düzeyi gerektiren ona yakın hizmet alanı tarif edilmiş durumdadır. Bu hizmet alanlarının her biri farklı yetkinlikler gerektirmekte ve CBS projelerinin farklı aşamalarında, söz konusu personel kritik görevler almaktadır. Bu doğrultuda, bu Akademik Bilişim 2015 kapsamında sunulan bildiriler arasından yayına kabul edilen bu makalede, Anadolu Üniversitesinin ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin CBS alanındaki personel açığını kapatmaya yönelik eğitim faaliyetleri ve Anadolu Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile CBS Operatörü ve CBS Uzmanı kapsamında ulusal CBS meslek standartları oluşturmak için gerçekleştirilen çalışmalar aktarılacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Bilgi, Belge Yönetimi Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri

A Proposal for Defining the National Vocational Hierarchy Related to Geographical Information Systems within the Frame of Higher Education and Vocational Qualifications

Öz:
Today, the major reason for the failure of a successful dissemination of Geographical Information Systems (GIS) technology, which is needed by different disciplines for the solution of spatial issues in their fields, is the lack of qualified education/training programs. Although there is an increasing demand for GIS in Turkey, most of the attempts fail due to inadequate number of qualified GIS personnel. On the other hand, approximately 10 different GIS service fields with different levels of knowledge and skill are defined internationally. Each of these requires different competences and mentioned GIS personnel are charged with critical assignments during various stages of the GIS projects. From this point, this paper explains the educational activities of Anadolu University and Afyon Kocatepe University towards meeting the necessary GIS personnel gap, as well as the collaborative works conducted by Anadolu University and Afyon Kocatepe University and the Ministry of Environment and Urbanization to develop national vocational GIS standards within the context of GIS Operator and GIS Specialist.
Anahtar Kelime:

Konular: Bilgi, Belge Yönetimi Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Çabuk, S.N., 2013, “Kalite Yönetim Sistemlerinde Temel Kavramlar: Kalite Kontrol, Kalite Güvence ve Kalite İyileştirme”, İçinde: Kalite Yönetim Sistemleri (Editörler: Deniz Taşçı, Saye Nihan Çabuk) Anadolu Üniversitesi
  • 2. Anonim1, 2006, “Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu”, Kanun No: 5544
  • 3. http-1: http://www.myk.gov.tr/index.php/ayc (Erişim Tarihi: 12.01.2015)
  • 4. Papür, E., 2012, “MYK ve Ulusal Yeterlilik Sistemi”, Yayınlanmamış Tanıtım Sunumu, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi
  • 5. http-2: http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/ulusal-yeterlilikler/216-ulusal-meslek-yeterllk-sstem-umys (Erişim Tarihi: 12.01.2015)
APA Çabuk A, Cabuk S (2015). Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. , 45 - 52.
Chicago Çabuk Alper,Cabuk Saye Nihan Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. (2015): 45 - 52.
MLA Çabuk Alper,Cabuk Saye Nihan Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. , 2015, ss.45 - 52.
AMA Çabuk A,Cabuk S Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. . 2015; 45 - 52.
Vancouver Çabuk A,Cabuk S Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. . 2015; 45 - 52.
IEEE Çabuk A,Cabuk S "Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri." , ss.45 - 52, 2015.
ISNAD Çabuk, Alper - Cabuk, Saye Nihan. "Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri". (2015), 45-52.
APA Çabuk A, Cabuk S (2015). Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7(3), 45 - 52.
Chicago Çabuk Alper,Cabuk Saye Nihan Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 7, no.3 (2015): 45 - 52.
MLA Çabuk Alper,Cabuk Saye Nihan Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, vol.7, no.3, 2015, ss.45 - 52.
AMA Çabuk A,Cabuk S Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2015; 7(3): 45 - 52.
Vancouver Çabuk A,Cabuk S Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2015; 7(3): 45 - 52.
IEEE Çabuk A,Cabuk S "Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri." Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7, ss.45 - 52, 2015.
ISNAD Çabuk, Alper - Cabuk, Saye Nihan. "Yüksek Öğretim ve Mesleki Yeterlilik Çerçevesi Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemlerine İlişkin Ulusal Meslek Hiyerarşisinin Tanımlanması Üzerine Bir Öneri". Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi 7/3 (2015), 45-52.