AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ

Yıl: 2012 Cilt: 3 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 188 - 204 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ

Öz:
Üniversitelerdeki üretim ve teknolojik alandaki teknik ve teorik bilgi birikiminin sanayide kullanı- labilmesi verimi artıran ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan en önemli unsurlardandır. Bu gerçeğin oldukça geç bir dönemde farkına varan ülkemizdeki sanayi kuruluşları ve üniversiteler için en önemli teşvik kurumlarının başında TUBİTAK ve KOSGEB gelmektedir. Ancak bu gibi kurumların desteğini ivedilikle ve en verimli şekilde kullanacak olan üniversite ve işletmelerin rolü belirleyici olacaktır. Türkiyede 12 Mart 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5746 sayılı Ar-ge faaliyetlerinin desteklenmesi hakkında kanun ile bu alanda devlet desteği ve harcama yardımları yasalaştırmıştır. Biz de bu çalışmamızda yer yer Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden de yararlanarak alınan bu desteklerin niceliği ve kullanılma oranları hakkında değerlendirme ve analizler yapmaktayız. Sanayi kuruluşlarının, işletmelerin hem yapı bakımından hem de finansal olarak güçlü olmaları üretimin veriminde etkili olmaktadır. Ancak bu şekilde yurt içinde ve uzun vadede uluslararası rekabet gücü- ne sahip olabilmektedirler. Ülke kaynakları ile hayatiyetlerini sürdüren üniversitelerin üretime bilgi ve teknoloji sağlamada yetersiz kalması halinde bu kaynakların atıl hale gelmiş olması söz konusu olur. Oysa bu bilgiler, teknolojiler endüstriye, işletmelere kazandırılmış olduğu takdirde kaliteli ve rekabet edebilir ürünlerin üretilmesi ve böylelikle ülke mallarının uluslararası piyasalarda da kalitesi ile öne çıkması sağlanmış olacaktır. Günümüz sanayi üretiminde uluslararası değer kazanabilmek için daha farklı ve daha kaliteli üretim şarttır. Yoksa standart üretim uzun vadede kar sağlama konusunda yetersiz kalmakta ve işletmeye rekabet gücünü kaybettirebilmektedir. Yeniliğin desteklenmesi de bu anlamda uluslararası piyasalarda yer edinebilmek hatta rekabet için elzemdir. Bundan da öte, özellikle değişken ekonomik süreçlerin yaşandığı günümüz dünya piyasalarında yeni teknoloji geliştirme, yenilikçilik işletmeler için adeta varlıklarını sürdürme gerekliliği haline gelmiştir. Bu süreçte maliyet odaklı rekabet stratejilerinin yerini yenilikçilik perspektifiyle şekillendirilen stratejiler önem kazanmıştır. Bu tür işletmelerin hem kuruluş aşaması ve hem de Ar-ge ve yenileştirme faaliyetlerinde desteklenmesi de özellikle ülkemizdeki küçük ve orta ölçekli sanayi birimleri için hayati önem arz etmektedir. Gerek üretim için finans desteği gerekse üretim bilgileri açısından desteklenen ve üniversitelerle işbirliğine gidecek olan işletmelerin sayısının artırılması ülkenin ekonomisinde de tahmin edilenlerin ötesinde gelişme ve katkı sağlayacaktır. İşte bu çalışmamızda bu desteklerin belli programlar çerçevesinde işletmelere sağlanmasının önemini istatistik verileri de değerlendirerek analiz ettikten sonra model önerisinde bulunmaktayız.
Anahtar Kelime:

A MODEL PROPOSAL ON THE IMPORTANCE OF COLLABORATION BETWEEN UNIVERSITY AND INDUSTRY FOR R&D AND INNOVATION

Öz:
Üsküdar University Abstract: At the top of the list of elements determining the power of competition of countries is the fact that commercial companies operating in a country should financially and structurally have a healthy structure. Companies from one hand need to impose high importance on knowledge in production of either services or products and marketing the same and also have a competency to use correct information from the other hand in correct areas so that they may have a high power of competition. It is easily concluded when government-funded incentives are classified that the incentives producing the maximum benefit to the country economy in the medium and long terms are those allowed for technology R&D and innovation. Rapidly exploiting any information generated as a result of technology R&D and/or innovation activities without spending time is another fact that has great importance. This is because there is a severe competition in all over the world in terms of accessing information and commercializing the same. Any information obtained should in the shortest time possible be commercialized. The information generated as a result of scientific activities in universities and presented to related industries in order to achieve production of products with high added values is one of the remarkable means for countries to climb higher ranks in the list of development. The key concept for companies to have an admirable place in the international competition is innovation. Companies need to compete with both domestic and foreign competitors as a result of especially abandonment of customs barriers, expansion in the free trade and improvement of logistics facilities. Production of diversified products today replaces manufacturing of standard ones. The intensive competition in the industries of standard products minimizes profit margins to create an unsustainable structure in the long term. In this respect, costbased competition strategies are replaced by design and innovation-based diversification strategies. Supporting the establishment and R&D expenses of such businesses is especially important. Supporting such businesses will result in gaining new technology and innovation-based companies, which will give ground to production of products with high added values. This paper is to propose a model of fostering collaboration between universities and the industry based on previous papers discussing what sort of collaboration universities are to foster with the businesses and how they are to offer technological support to them in terms of R&D and innovation.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • CAMERON, A. C. & P. K., Trivedi (2005). Microeconometrics Methods and Applications, Cambridge University Press, Cambridge, U.K.
  • ERTUĞRUL, İ. (2004). “R&D Strategy in the Production Sector and a Research on R&D Efforts in Denizli’s Industry”, Akdeniz University İİBF Magazine, Volume7, p. 85
  • EKREN, Nazım (2000). “Information and Economic Activity”, Activeline Monthly Banking and Finance Magazine, No 6, September Issue
  • KAYMAZ, K. & Kadir Y. Eryiğit (2011). “Determining Factors Hindering University-Industry Collaboration: An Analysis from the Perspective of Academicians in the Context of Entrepreneurial Science Paradigm”, International Journal of Social Inquiry, Volume 4 Number 1 2011 pp. 185-213
  • KOÇ, K & A. Mente, (2009). “İnovasyon Kavramı Ve Üniversite-Sanayi-Devlet İşbirliğinde Üçlü Sarmal Modeli”, http://www.sdergi.hacettepe.edu.tr/ kkahm.pdf
  • TURKISH UNION OF CHAMBERS OF EXCHANGES (2004). Guide for Technology Development and Innovation Incentives, Volume 3
  • OECD, (2000). A New Economy? The Changing Role Of İnnovation And İnformation Technology İn Growth. http://www.carib-is.net/sites/default/files/publications/The%20 Changing%20Role%20of%20Innovation%20and%20IT%20in%20 Growth%20-%20OECD%202000. pdf erişim: 08.06.2012
  • YÜKSEK, İ. (2009). “Üniversite-Sanayi İş- birliği Sürecine Ar-ge ve İnnovasyon, Çerçeve Dergisi, Eylül, 2009. 42-44.
  • http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_ files/ARDEB/ARDEB01.pdf erişim: 07.05.2012
  • www.tuik.gov.tr/2009/sayı:233 Date of acces: 27.05.2012
  • http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=6352 Date of acces: 13.04.2012
  • www.sanayi.gov.tr
  • www.argedunyasi.com
APA DENİZ N (2012). AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. , 188 - 204.
Chicago DENİZ Naim AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. (2012): 188 - 204.
MLA DENİZ Naim AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. , 2012, ss.188 - 204.
AMA DENİZ N AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. . 2012; 188 - 204.
Vancouver DENİZ N AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. . 2012; 188 - 204.
IEEE DENİZ N "AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ." , ss.188 - 204, 2012.
ISNAD DENİZ, Naim. "AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ". (2012), 188-204.
APA DENİZ N (2012). AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. IIB International Refereed Academic Social Sciences Journal, 3(4), 188 - 204.
Chicago DENİZ Naim AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. IIB International Refereed Academic Social Sciences Journal 3, no.4 (2012): 188 - 204.
MLA DENİZ Naim AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. IIB International Refereed Academic Social Sciences Journal, vol.3, no.4, 2012, ss.188 - 204.
AMA DENİZ N AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. IIB International Refereed Academic Social Sciences Journal. 2012; 3(4): 188 - 204.
Vancouver DENİZ N AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ. IIB International Refereed Academic Social Sciences Journal. 2012; 3(4): 188 - 204.
IEEE DENİZ N "AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ." IIB International Refereed Academic Social Sciences Journal, 3, ss.188 - 204, 2012.
ISNAD DENİZ, Naim. "AR-GE VE YENİLİK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA BİR MODEL ÖNERİSİ". IIB International Refereed Academic Social Sciences Journal 3/4 (2012), 188-204.