Yıl: 2014 Cilt: 51 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 175 - 184 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı

Öz:
Günümüzde çağdaş toplum olabilmenin önemli göstergelerinden biri ortakdavranıştabulunmayaniörgütlenmedir.Bununiçindeörgütlenme,biri ortak özellikle tarımın ve kırsal topluluğun kendi kendine yardım edebilmesinde, kalkınmasında önemli işleve sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiyedeki önemli üretici örgütlerinden biri olan yetiştirici birliklerinin tarımsal kalkınmadaki yerini ve etkisini, Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı ile ortaya koymaktır. Çalışmanın orijinal nitelikli verileri Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan yetiştiriciler arasından gayeli olarak seçilen 100 yetiştirici ile yüz yüze görüşerek toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Birlik üyeleri en çok süt desteğinden yararlanmaktadır. Genç ve daha fazla sağmal ineğe sahip olan üreticiler süt desteklemelerini yeterli bulmaktadır. Ayrıca, işletme büyüklüğü, eğitim seviyesi ve sahip olunan hayvan sayısı arttıkça birliğe üye olmanın ekonomik olarak avantaj olduğunu düşünenlerin oranı artmaktadır. Bununla birlikte, sahip olunan hayvan sayısı ve işletme büyüklüğü arttıkça birliğin yayım çalışmalarından ve faaliyetlerinden memnuniyetin arttığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği

A Research on the Effect of Breeders Association on Agricultural Development : Case of Edirne Cattle Breeders Association

Öz:
Nowadays, one of the most important in dicators of contemporary society isthecommonbehaviorinotherwordsorganization.Forthis,theorganization has an important function in helping and development of rural communities and especially agriculture. The main purpose of this study is to reveal the importance and impacts of Turkey's major producer organizations growers 'associations on agricultural development, at the case study of Edirne Case with Cattle Breeders' Association. The data of the study were collected from purposely selected 100 growers who are members of Edirne Cattle Breeders Association by face to face interviews. According to the findings, the members of the Association are eligible the most for support from the milk. Producers having young and more dairy cows found supports for milk sufficient. In addition, the number of respondents, who believe being union members has economic advantages, is increasing with firm size, education level, the number of animals. It is also found that satisfaction for extension work and activities of the association is increasing with the number of animals owned and firm size.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Çetin, H., 1997. Damızlık Sığır Yetiştiriciliğinde Yeniden Yapılanmanın ve Örgütlenmenin Önemi, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu, s:115-125, 27-28 Kasım, İzmir.
  • Çıkın, A., Mercan, M., Kızıldağ, N., 1997. Hayvancılık Sektöründe Kooperatiflerin İşlevleri ve Sorunları, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu 27-28 Kasım, İzmir
  • Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, 2014. Mevzuat ve Desteklemeler, www.dsymb.org, Erişim:15.04.2014.
  • Genç, L., 2013. Son On Yılda Hayvansal Üretimin Gelişimi ve Tarımın Finansmanı, Tarım Bayramı Etkinlikleri, 10 Ocak 2013, İzmir
  • IRFO, 2008. Kapasite Geliştirme Programı Eğitim Seti Başvuru Notları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Yayınları, Aralık 2008, Ankara.
  • Kaymakçı, M. 2000. Türkiye Hayvancılığının Başlıca Sorunları ve Çözüm Yolları, Türk Tarımında 2010 Yılı Hedefleri Sempozyumu, 21-23 Şubat, İzmir.
  • Kumlu, S., 2000. Hayvancılık Örgütleri, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları, Yayın No:2, Ankara. Pekel, E., Ünalan, A., 1997. Türkiye Süt Sığırcılığının Geliştirilmesinde Damızlık Hayvan Yetiştiricileri Birliklerinin Rolü, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu, s:126- 133, 27-28 Kasım, İzmir.
  • Saçlı, Y., 2007. AB’ye Uyum Sürecinde Hayvancılık Sektörünün Dönüşüm İhtiyacı, DPT Uzmanlık Tezleri, Yayın No: 2707, Ankara.
  • TUİK, 2013. Seçilmiş Göstergelerle Edirne 2012, Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası, Eylül 2013 Ankara.
APA KARATURHAN B, ŞEVİK T, Yildiz O (2014). Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. , 175 - 184.
Chicago KARATURHAN Buket,ŞEVİK Tolga,Yildiz Ozlem Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. (2014): 175 - 184.
MLA KARATURHAN Buket,ŞEVİK Tolga,Yildiz Ozlem Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. , 2014, ss.175 - 184.
AMA KARATURHAN B,ŞEVİK T,Yildiz O Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. . 2014; 175 - 184.
Vancouver KARATURHAN B,ŞEVİK T,Yildiz O Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. . 2014; 175 - 184.
IEEE KARATURHAN B,ŞEVİK T,Yildiz O "Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı." , ss.175 - 184, 2014.
ISNAD KARATURHAN, Buket vd. "Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı". (2014), 175-184.
APA KARATURHAN B, ŞEVİK T, Yildiz O (2014). Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(2), 175 - 184.
Chicago KARATURHAN Buket,ŞEVİK Tolga,Yildiz Ozlem Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 51, no.2 (2014): 175 - 184.
MLA KARATURHAN Buket,ŞEVİK Tolga,Yildiz Ozlem Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.51, no.2, 2014, ss.175 - 184.
AMA KARATURHAN B,ŞEVİK T,Yildiz O Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 51(2): 175 - 184.
Vancouver KARATURHAN B,ŞEVİK T,Yildiz O Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 51(2): 175 - 184.
IEEE KARATURHAN B,ŞEVİK T,Yildiz O "Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51, ss.175 - 184, 2014.
ISNAD KARATURHAN, Buket vd. "Yetiştirici Birliklerinin Tarımsal Kalkınmaya Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Örnek Olayı". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 51/2 (2014), 175-184.