Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme

Yıl: 2015 Cilt: 38 Sayı: 326 Sayfa Aralığı: 77 - 83 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme

Öz:
Özelge; mükelleflerin ve vergi sorumlularınınvergi durumları ve vergi uygulaması bakımından,kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettiklerikonular hakkında yazılı olarak açıklama talebindebulunmaları üzerine yetkili makamlarca kendile- rine verilen yazılı görüştür. Yanılma hali, mükel- leflerin aleyhine yapılan görüş değişikliklerindegeçerlidir. Mükelleflerin lehine yapılan görüş de- ğişiklikleri yanılma halinin kapsamına girmez. Birgenel tebliğ veya sirkülerde yer alan görüş yenibir genel tebliğ veya sirküler ile değiştirilmişse,yeni yayımlanan genel tebliğ veya görüş, yayım- landığı tarihten itibaren yürürlüğe girer ve geriyedoğru işlemez. Vergi inceleme elemanları, özel- gelere uygun rapor yazmak zorunda değildirler.Ancak, rapor değerlendirme komisyonları yazılanraporların en güncel özelgeye uygun olmasınısağlamak zorundadırlar
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

TAX INSPECTION, TAX RULİNG, MİSAPPREHEN- SION AND REVERSAL OF OPINION ISSUES WİTHİN THE FRAMEWORK OF THE TAX PROCEDURE LAW

Öz:
Rulings are written opinions given by com- petent authorities to the taxpayers upon requestabout issues that are not clear for them and aboutwhich they hesitate in terms of their tax statusand tax practices. Misapprehension is valid in caseof opinion changes made against taxpayers. Opi- nion changes made in favor of taxpayers are notcovered within the scope of misapprehension. Ifan opinion in a general communique or circularhas been changed with a new general communi- que or circular, the newly issued general commu- nique or circular enters into force starting from itsdate of issue and is not retrospective. Tax inspec- tion employees do not have to write reports inline with the rulings. However, report assessmentcommissions must ensure that the reports writtenmust conform to the latest ruling.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • 1-) Vergi Usul Kanunu 2-) Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplan- dırılmasına Dair Yönetmelik 3-) Rapor Değerlendirme Komisyonlarının Oluşturulması ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkın- da Yönetmelik 4-) 425 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği
APA KOLOTOĞLU O (2015). Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. , 77 - 83.
Chicago KOLOTOĞLU OLCAY Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. (2015): 77 - 83.
MLA KOLOTOĞLU OLCAY Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. , 2015, ss.77 - 83.
AMA KOLOTOĞLU O Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. . 2015; 77 - 83.
Vancouver KOLOTOĞLU O Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. . 2015; 77 - 83.
IEEE KOLOTOĞLU O "Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme." , ss.77 - 83, 2015.
ISNAD KOLOTOĞLU, OLCAY. "Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme". (2015), 77-83.
APA KOLOTOĞLU O (2015). Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. Vergi Sorunları Dergisi, 38(326), 77 - 83.
Chicago KOLOTOĞLU OLCAY Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. Vergi Sorunları Dergisi 38, no.326 (2015): 77 - 83.
MLA KOLOTOĞLU OLCAY Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. Vergi Sorunları Dergisi, vol.38, no.326, 2015, ss.77 - 83.
AMA KOLOTOĞLU O Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. Vergi Sorunları Dergisi. 2015; 38(326): 77 - 83.
Vancouver KOLOTOĞLU O Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme. Vergi Sorunları Dergisi. 2015; 38(326): 77 - 83.
IEEE KOLOTOĞLU O "Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme." Vergi Sorunları Dergisi, 38, ss.77 - 83, 2015.
ISNAD KOLOTOĞLU, OLCAY. "Vergi Usul Kanunu Kapsamında Vergi İ ncelemesi, Özelge, Yanılma ve Görüş Değiştirme". Vergi Sorunları Dergisi 38/326 (2015), 77-83.