Yıl: 2016 Cilt: 39 Sayı: 330 Sayfa Aralığı: 159 - 172 Metin Dili: Diğer İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi

Öz:
İşletmeler süreklilik ilkesi gereği, kuruluşanından itibaren faaliyetlerine ilanihaye devametme gayesini taşırlar. Faaliyetlerin devam ettiğiher noktada, işletmeler çeşitli risklerle karşı karşıyakalabilmektedir. Söz konusu risklerden biri de işlet- meler açısından önemi son çeyrek yüzyılda dahaçok anlaşılan hile riskidir. Hile kavramı işletmeleriçin sadece mali değil, etik değerlerin de zedelen- mesine, yer yer kaybolmasına neden olmaktadır.İşletme faaliyetleri sürecinde her an karşıkarşıya kalınabilecek olan hile gerçeği üzerindeyeterince durulması gerekmektedir. Söz konu- su hile faaliyetlerinin varlığının kati oluşu, bu riskimümkünse ortadan kaldırma en azından risktenkorunma konusunda işletmeleri çeşitli arayışlarasokmaktadır. Bu noktada iç kontrol yapısının, hiledenetimini önleme/önleyebilme ihtimali üzerindedurulmaya başlanmıştır. Bizde çalışmamızda özelolarak çalışan hileleri denetimi ile iç kontrol ilişkisiniincelemeye çalışacağız. Dünya genelinde kabul edilmiş bütünleşik biryapıya sahip olan COSO ( Committee of Sponso- ring Organization) iç kontrol yapısı, hileleri önlemenoktasında önemli bir önlem modeli olma özelliğitaşımaktadır. İç kontrol yapısı kendine özgü bile- şenleri (Kontrol ortamı, Risk değerlendirme, Kontrolfaaliyetleri, Bilgi ve İletişim, İzleme/Takip Faaliyet- leri) ile işletme faaliyetlerinin etkinliği ve verimliliği,işletmece sunulacak mali raporların ve bilgilerin gü- venirliği ve söz konusu mevcut yasal düzenleme- lerle çelişmeyen çok boyutlu bir yapı olarak ortayaçıkmıştır. Kontrol ortamının sağlanması ile başlayıp,izleme faaliyetleri ile nihayete eren iç kontrol yapı- sı, bileşenleri itibariyle de hile denetimini sağlama- ya ve belirli durumlarda önlemeye matuf bir yapıözelliğini taşımaktadır
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

EMPLOYEE FRAUD AND INTERNAL CONTROL RELATIONSHIP

Öz:
As a matter of continuity principle, busines- ses have an aim from the moment of establish- ment, which is to continue their activities eter- nally. Businesses can be faced with various risksin every detail of ongoing activities. One of thementioned risks is fraud risk whose importan- ce for businesses is understood more in the lastquarter century. The concept of fraud is not onlyfinancial for businesses but also it causes ethicalvalues be injured and be disappeared in places. It is necessary to sufficiently focus on the factof fraud truth which can be faced with at any timein the process of operating activities. Being abso- lute of the existance of fraud activities at issue le- ads businesses to be in search of eliminating thisrisk if possible or at least hedging issue.At this point, the possibility of preventing /being able to prevent fraud auditing of internalcontrol structure has been started to be empha- sized. In our study, we also try to examine speci- fically the relationship between employee fraudand internal control. COSO internal control structure which hasbeen accepted throughout the world with an in- tegrated structure has the characteristics of beingan important precaution model in preventing fra- ud. The internal control structure with its uniquecomponents (Control environment, Risk assess- ment, Control activities, Information and Commu- nication, Trace/Track activities) has emerged as amulti-dimensional structure which does not conf- lict with existing legislation, reliability of financialreports and information presented by businessand effectiveness and efficiency of business operations. With its components, the internal controlstructure starting with the provision of controlenvironment and ending with follow-up activiti- es has the characteristics of a directed towardsstructure which provides fraud auditing and pre- vents in specific circumstances.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • ACFE (2008), “2008 Acfe Report to the Nation of Occupational Fraud&Abuse, Association of Cer-tified Fraud Examiners”, Austin.
  • ALBRECHT, W ve SCHMOLDT, D., “ Employee Fraud”, Business Horizon, Vol.31 :4.
  • ALPTÜRK, Ercan. İç Denetim Rehberi. Ankara: Maliye ve Hukuk Yayınları, Ocak 2008.
  • BOZKURT, Nejat, İşletmelerin Kara Deliği Hile – Çalışan Hileleri, İstanbul: Alfa Yayınları, Nisan 2009,s.60.COSO, Internal Control - Integrated Frame-work.
  • COSO (Commitee of Sponsoring Organiza-tions of the Tradeway Commission), 2012.
  • COSO., Internal Control - Integrated Frame-work. COSO (Commitee of Sponsoring Organiza-tions of the Tradeway Commission), 2013.
  • ELMAS, B. ve KURNAZ, E., “Türkiye’deki Fak-toring Şirketlerinin İç Kontrol Sistemlerindeki Et-kinlik Araştırması”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bi-limler Dergisi, Sayı: 26, 61-76, 2013.
  • ERDOĞAN, Melih. Denetim. Ankara: Maliye ve Hukuk Yayınları, Mart 2006.
  • GÜREDİN, Ersin, Denetim ve Güvence Hizmet-leri- SMMM ve YMM’lere Yönelik İlkeler ve Tek-nikler, 11. Baskı, Arıkan Yayınevi, 2011.
  • HOGAN, C., ZABİHOLLAH, R., RİLEY, R., VELURY, U., “ Financial Statement Fraud: Insight From The Academic Literature”, Auditing: A Journal of Prac-tice & Auditing, 2008, Vol: 27.
  • INTOSAI, Kamu Kesimi İç Kontrol Standartları Rehberi, s.8.
  • İBİŞ, C. ve ÇATIKKAŞ, Ö, “İşletmelerde İç Kont-rol Sistemine Genel Bir Bakış”, Sayıştay Dergisi, Sayı:85, Nisan-Haziran, 2012.
  • KARACAN, Sami ve UYGUN Rahmi, Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve Uluslararası Denetim Stan-dartları ile Uyumlu Denetim ve Raporlama. Kocae-li: Umuttepe Yayınları, 2012.
  • ÖZBEK, Çetin., İç Denetim, Kurumsal Yönetim, Risk Yönetimi, İç Kontrol, Türkiye İç Denetim Ens-titüsü Yayınları, Yayın No:3, Cilt I ve II, İstanbul, 2013.
  • ÖZER, M. Akif, Kuruluşlarda Süreç, Performans ve Risk Analizi/ Yönetimi, Ankara: Adalet Yayıne-vi, 2010.
  • PEHLİVANLI, Davut, Hile Denetimi Metodoloji ve Raporlama, Beta Basım Yayın ve Dağıtım, 1. Baskı, İstanbul, 2011.
  • SINGLETON, T. ve SINGLETON, A., Fraud Au-diting and Forensic Accounting, John Wiley Sons, Inc., New Jersey, 2010.
  • TUAN, Kadir ve Mehmet Ünsal MEMİŞ, İç De-netimin Yönetim Fonksiyonlarının Yerine Getiril-mesindeki Rolü, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:35, (2007), s.1-14.
  • TÜREDİ, Hasan, Türk Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması: İç Kontrol, 2011.
  • TÜREDİ, H., KARAKAYA, G., Coso İç Kontrol Mo-deli ve Kontrol Ortamı, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, Cilt: 52 Sayı: 602, 2015.
  • UÇMA, T., Finansal Bilgi Manipülasyonunda ve Hileli Finansal Raporlamada Denetçi Sorumluluğu-nun Belirlenmesine Yönelik Yapısal Eşitlik Modeli (SEM) Uygulaması, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üni-versitesi, SBE, İşletme ABD, 2010.
  • VONA, Leonard W., Fraud Risk Assesstment, John Wiley & Sons, New Jersey, 2008.
  • YILDIZ, E. ve BASKAN, D.T. , “Muhasebe Hilele-rinin Önlenmesinde Kullanılan Araçlar: BİST Şirket-leri Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan, 2014.
  • YURTSEVER, G., Bankacılığımızda İç Kontrol, İstanbul: Türkiye Bankalar Birliği, Yayın No:256, Nisan, 2008.
  • ZİMBELMAN, M.ve ALBRECHT, C., “Forensic Accounting”, South Western Cengage Learning, 4. Edition, 2012.
  • https://www.pwc.com.tr/tr/advisory09/fra-ud/assets/Forensic_Services_tr.pdf, PWC (2007), (01.11.2015).
APA KARAKAYA G (2016). Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. , 159 - 172.
Chicago KARAKAYA GENCAY Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. (2016): 159 - 172.
MLA KARAKAYA GENCAY Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. , 2016, ss.159 - 172.
AMA KARAKAYA G Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. . 2016; 159 - 172.
Vancouver KARAKAYA G Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. . 2016; 159 - 172.
IEEE KARAKAYA G "Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi." , ss.159 - 172, 2016.
ISNAD KARAKAYA, GENCAY. "Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi". (2016), 159-172.
APA KARAKAYA G (2016). Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. Vergi Sorunları Dergisi, 39(330), 159 - 172.
Chicago KARAKAYA GENCAY Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. Vergi Sorunları Dergisi 39, no.330 (2016): 159 - 172.
MLA KARAKAYA GENCAY Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. Vergi Sorunları Dergisi, vol.39, no.330, 2016, ss.159 - 172.
AMA KARAKAYA G Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. Vergi Sorunları Dergisi. 2016; 39(330): 159 - 172.
Vancouver KARAKAYA G Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi. Vergi Sorunları Dergisi. 2016; 39(330): 159 - 172.
IEEE KARAKAYA G "Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi." Vergi Sorunları Dergisi, 39, ss.159 - 172, 2016.
ISNAD KARAKAYA, GENCAY. "Çalışan Hileleri Ve İç Kontrol İlişkisi". Vergi Sorunları Dergisi 39/330 (2016), 159-172.