Yıl: 2015 Cilt: 46 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 21 - 28 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi

Öz:
ÖZET: Bu çalışma, Üzümlü (Erzincan) ilçesi koşullarında Karaerik üzüm çeşidi üzerinde 2011-2012 kış dönemindeki düşük sıcaklıkların kış gözlerinde meydana getirdiği zarar düzeyine bağlı olarak bağlarda meydana gelecek verim ve ürün kayıplarının minimum düzeye indirilmesi için en uygun budama düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, düşük sıcaklıkların asmaların kış gözlerindeki primer ve sekonder tomurcuklarda meydana getirdikleri zarar düzeyleri kesit alma yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Yörede sıklıkla meydana gelen düşük kış sıcaklıklarının asmaların kış gözlerinde sebep oldukları zarar düzeyleri belirlendikten sonra farklı budama seviyelerinin muhtemel verim ve vejetatif gelişimleri tahmin edilmiş ve buna göre omcaların göz sayıları ve pozisyonları dikkate alınarak 5 farklı şekilde budanmıştır. Araştırmada, omcaların ilk uyanma, ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme ve ben düşme tarihleri belirlenmiş, kış gözlerinin primer, sekonder ve toplam sürme oranları ile bir yaşlı dal çapları, bir yaşlı dal uzunlukları ve budama odun ağırlıkları tespit edilmiştir. Çalışmada hasat edilen ürünlerde salkım sayıları ve salkım ağırlıkları belirlenerek verimleri tespit edilmiş, tane ağırlığı ve çekirdek sayısının yanı sıra üzümün kalite parametrelerinden şıranın SÇKM, toplam şeker, tartarik asit içeriği ve pHları saptanmıştır yaygın olarak uygulanan budama, kontrol uygulaması olarak kabul edilmiş ve bu uygulamalarda omca üzerinde 30 göz (1 çubuk 3 göz), A uygulamasında 40 göz (2 çubuk 2 göz), B uygulamasında 60 göz (2 çubuk 3 göz), C uygulamasında 60 göz (3 çubuk 2 göz) ve D uygulamasında 90 göz (3 çubuk 3 göz) bırakılmıştır. Araştırma sonucunda en iyi verim sonuçları D uygulamasından (13 kg/omca), en düşük verim C uygulamasından (3.4 kg/omca) elde edilirken, ertesi yılın budama odun ağırlıkları dikkate alındığında en iyi vejetatif gelişmenin 3593.0 g/omca ile D uygulamasında, en düşük vejetatif gelişmenin ise 2247.8 g/omca ile kontrol uygulamasında olduğu ortaya koyulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği

Determining Suitable Pruning Level After Winter Frost Damage in Karaerik Grape Cultivar

Öz:
ABSTRACT: This study was undertaken to determine suitable pruning level after winter frost damage causing decreasing of yield and minimize the damage in winter bud of Karaerik grape cultivar in Üzümlü discrict (Erzincan) during 2011 and 2012. In the research, winter cold damage levels of primer and seconder buds were determined by using sectioning method. After determining winter damage, usually occurring at the region in winter bud of vine, yield and vegetative development on different levels of pruning were estimated and five different pruning methods were applied, depending on bud number and its position in vine. Bud break, first flowering, full bloom and veraison dates of the grape were detected. Primer, seconder, total bud break rate, diameter of cane, length of cane and pruning residue were also determined. Cluster number and weight of cluster were reported and vine yield was predicted accordingly. Cluster? weight, seed number, TSS, total sugar, tartaric acid content and pH were determined. A application [40 buds (2 buds per 2 stems) per vine], B application 60 buds (2 buds per 3 stems) per vine), C application 60 bods (3 buds per 2 stems) per vine) and D application 90 buds (3 buds per 3 stems) per vine) were applied. Pruning extensively made by in the region was accepted as control (30 buds (3 buds per stem) per vine). According to the research result, the best yield (13 kg/vine) was taken from D application while the low yield (3.4 kg/vine) was reported in C application. The best vegetative development was determined as 3593.0 g/vine in D application when pruning stem weight was take concentrated after the application year. The lowest vegetative development was detected in control application and its pruning stem weight was 2247.8 g/v.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Antcliff, A. J., 1965. A comparison of cropping levels in the Sultana, Vitis 5: 1-9. Anononim, 2013. Erzincan İli Meteorolojik Verileri. Erzurum Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü, Erzurum. Cindric, P. ve Kovac, V., 1988. Breeding new grapevine cultivars with high cold hardiness. Annual Report of The Minnesota grape Growers Cooperative, 36-47. Çelik H., Ağaoğlu, Y.S., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., Fidan, Y., 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan AŞ. Mesleki Kitaplar Serisi, No:1, 253s, Ankara. Çelik, H., Erdemir, D., Değirmenci, D., 2008. 2005-2006 Kış dönemi soğuklarının Kalecik (Ankara) koşullarında yetiştirilen üzüm çeşitlerinde yol açtığı zararlar. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Cilt II, s: 451-454, Erzurum. Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji-I). Anadolu Matbaa Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti., Cilt I Genişletilmiş 2. Baskı, Tekirdağ. Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1021, Ders Kitabı: 295. Ankara. Ergenoğlu, F., Tangolar, S. ve Gürsöz, S.,1991. Bazı üzüm çeşitlerinde farklı düzeylerde budamanın etkileri. BAHÇE- SERA dergisi 4: 27-30. Güner, N. 2005. Sofralık ve Saraplık Üzüm Çesitlerinde Sürme Performansının Anaç ve Terbiye-Budama Sekli İle İliskisi. Anakara Üniv. Fen Bilimleri Enst., Yüsek Lisans Tezi, Ankara. Kısmalı, İ., 1995. Genel Bağcılık. Ege Üni. Ziraat Fak. Ders Not, No. 42, İzmir, s:94. Köse, C., 2002. Karaerik üzüm çeşidin klon seleksiyon yoluyla ıslah üzerine bir araştırma. Atatürk. Üniv. Zir. Fak . Fen Bilimleri Enst. Doktora Tezi, Erzurum. Köse, C., ve Güleryüz, M., 2009. Erzincan İli Üzümlü İlçesinde Yetiştirilen Karaerik Üzüm Çeşidinde 2007-2008 Kış Soğuklarının Kış gözlerinde Yol Açtığı Zararlar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 40(1): 55-60. Odneal, M. B., 1984. Cold Hardiness of Grapes. State Fruit Experiment Station, College of Health and Applied Sciences, Missouri State University, Bulletin No:41 Rastgeldi, İ., 2005. Değişik Budama Zamanlarının Perlette Üzüm Çeşidinin Bazı Fenolojik ve Pomolojik Özellikleri Üzerine Etkileri. Harran Üniv. Fen Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa. Sabbatini P., 2014. Pruning severely winter-damaged grapevines in Michigan. Michigan State University Extension, Department of Horticulture. Erişim tarihi: 29.03.2016. http://msue.anr.msu.edu/news/pruning_severely_winter_d amaged_grapevines_in_michigan. Salem, A.T., Kilani, A.S., Shaker, G.S., Kuden, A. B., Dennis, F.G., 1997. Growth and quality of two grapevine cultivars as effected by pruning severity. Acta Horticulturae. 441: 309- 316. Samancı, H., İlhan, İ. 1979. Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde Guyot terbiyesinde asmada bırakılan göz sayısının verime etkisi. T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tar. Araşt. Gn. Md. Bağcılık Araştırma Enst. Müd. 22s, Manisa.
APA KÜPE M, Kose C (2015). Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. , 21 - 28.
Chicago KÜPE Muhammed,Kose Cafer Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. (2015): 21 - 28.
MLA KÜPE Muhammed,Kose Cafer Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. , 2015, ss.21 - 28.
AMA KÜPE M,Kose C Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. . 2015; 21 - 28.
Vancouver KÜPE M,Kose C Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. . 2015; 21 - 28.
IEEE KÜPE M,Kose C "Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi." , ss.21 - 28, 2015.
ISNAD KÜPE, Muhammed - Kose, Cafer. "Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi". (2015), 21-28.
APA KÜPE M, Kose C (2015). Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(1), 21 - 28.
Chicago KÜPE Muhammed,Kose Cafer Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 46, no.1 (2015): 21 - 28.
MLA KÜPE Muhammed,Kose Cafer Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.46, no.1, 2015, ss.21 - 28.
AMA KÜPE M,Kose C Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015; 46(1): 21 - 28.
Vancouver KÜPE M,Kose C Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015; 46(1): 21 - 28.
IEEE KÜPE M,Kose C "Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46, ss.21 - 28, 2015.
ISNAD KÜPE, Muhammed - Kose, Cafer. "Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 46/1 (2015), 21-28.