Yıl: 2014 Cilt: 28 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 9 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma

Öz:
AMAÇ: Çalışmamızın amacı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi denetimli serbestlik birimine başvuran bireylerin, sosyodemografik verilerinin ve madde kullanım özelliklerinin geriye dönük olarak incelenmesidir. YÖNTEMLER: 01. Ocak - 31. Aralık 2011 tarihleri arasında Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğünce (DSYMŞM) hastanemize ilk kez sevk edilen 201 bireyin denetimli serbestlik birimi arşivinde kayıtlı dosyaları geriye dönük olarak incelenmiş ve elde edilen veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan veri formlarına kaydedilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi için SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır BULGULAR: Bireylerin sosyodemografik özellikleri değerlendirildiğinde 200ünün (%99,5) erkek, 99unun (%49,3) bekar, 129unun (%64,1) ilköğretim mezunu ve 118inin (%58,7) serbest meslek sahibi oldukları belirlenmiştir. Yaş ortalaması 33,7 olan bireylerin, maddeye başlangıç yaşı ortalamaları 25,64 yıl kullanım sürelerinin ortalamaları ise 9,64 yıl olarak bulunmuştur. İdrar analizi sonuçlarından ve veri formlarından 196sında (%97,5) kullanılan maddenin esrar olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızın elde edilen verilerinde Doğu Karadeniz Bölgesinde madde bağımlılarının yaş ortalamasının ve başlangıç yaşı ortalamalarının ülkemizin batı bölgelerine oranla yüksek olduğu, madde kullanım sürelerinin ise düşük olduğu sonucu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Evaluation Of The Patients Applied By Probation Referring To A Training And Research Hospital In The Eastern Black Sea Region: A One-Year Retrospective Study

Öz:
OBJECTIVE: The aim of our study was to analyze the socio-demographic data and substance use characteristics of the individuals applied the probation unit of Recep Tayyip Erdogan University School of Medicine Education and Research Hospital, retrospectively. METHODS: 01 January - 31 Between December 2011; 201 individuals were referred to our hospital for the first time by the Probation and Help Center Directorate. files recorded in the archive of the Probation unit were examined retrospectively and the obtained data were recorded to the data sheets prepared by the investigators. SPSS 15.0 software was used for data evaluation RESULTS: Determined that 200 (99,5%) were male, 99 (49,3%) were single, 129 (64,1%) were primary school graduates, and 118 (58,7%) were self- employed after the sociodemographic characteristics of individuals evaluated. The average of age at onset of use substance 25,64 years, the average of duration of use 9,64 were found at that individuals the mean age 33,7. At results of urine analysis and data sheets; cannabis was found to be use of substance at the (97,5%) 196 individuals CONCLUSION: Our obtained datas; the average of age and the average age of onset of drug addicts in The Eastern Black Sea Region is higher than; duration of drug use have been lower than Western regions of our country, identified as a result.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BAHÇECİ B, HOCAPĞLU Ç, CELİK HELVACI F, KANDEMİR G, GÜVENLİ H, Polat S (2014). Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. , 1 - 9.
Chicago BAHÇECİ Bülent,HOCAPĞLU Çiçek,CELİK HELVACI Fatmagul,KANDEMİR Gökhan,GÜVENLİ Hülya,Polat Selim Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. (2014): 1 - 9.
MLA BAHÇECİ Bülent,HOCAPĞLU Çiçek,CELİK HELVACI Fatmagul,KANDEMİR Gökhan,GÜVENLİ Hülya,Polat Selim Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. , 2014, ss.1 - 9.
AMA BAHÇECİ B,HOCAPĞLU Ç,CELİK HELVACI F,KANDEMİR G,GÜVENLİ H,Polat S Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. . 2014; 1 - 9.
Vancouver BAHÇECİ B,HOCAPĞLU Ç,CELİK HELVACI F,KANDEMİR G,GÜVENLİ H,Polat S Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. . 2014; 1 - 9.
IEEE BAHÇECİ B,HOCAPĞLU Ç,CELİK HELVACI F,KANDEMİR G,GÜVENLİ H,Polat S "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma." , ss.1 - 9, 2014.
ISNAD BAHÇECİ, Bülent vd. "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma". (2014), 1-9.
APA BAHÇECİ B, HOCAPĞLU Ç, CELİK HELVACI F, KANDEMİR G, GÜVENLİ H, Polat S (2014). Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. Adli Tıp Dergisi, 28(1), 1 - 9.
Chicago BAHÇECİ Bülent,HOCAPĞLU Çiçek,CELİK HELVACI Fatmagul,KANDEMİR Gökhan,GÜVENLİ Hülya,Polat Selim Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. Adli Tıp Dergisi 28, no.1 (2014): 1 - 9.
MLA BAHÇECİ Bülent,HOCAPĞLU Çiçek,CELİK HELVACI Fatmagul,KANDEMİR Gökhan,GÜVENLİ Hülya,Polat Selim Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. Adli Tıp Dergisi, vol.28, no.1, 2014, ss.1 - 9.
AMA BAHÇECİ B,HOCAPĞLU Ç,CELİK HELVACI F,KANDEMİR G,GÜVENLİ H,Polat S Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. Adli Tıp Dergisi. 2014; 28(1): 1 - 9.
Vancouver BAHÇECİ B,HOCAPĞLU Ç,CELİK HELVACI F,KANDEMİR G,GÜVENLİ H,Polat S Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma. Adli Tıp Dergisi. 2014; 28(1): 1 - 9.
IEEE BAHÇECİ B,HOCAPĞLU Ç,CELİK HELVACI F,KANDEMİR G,GÜVENLİ H,Polat S "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma." Adli Tıp Dergisi, 28, ss.1 - 9, 2014.
ISNAD BAHÇECİ, Bülent vd. "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Bir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne Denetimli Serbestlik Kapsamında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi: Bir Yıllık Geriye Dönük Çalışma". Adli Tıp Dergisi 28/1 (2014), 1-9.