TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ

Yıl: 2015 Cilt: 12 Sayı: 30 Sayfa Aralığı: 265 - 280 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ

Öz:
Bu çalışmada mültecilere yapılan sağlık yardımlarının yasal ve etik temelleri incelenmiştir. Çalışma üç bölüm üzerine temellendirilmiştir. Savaş ya da iç karışıklıklar nedeniyle meydana gelen mülteci hareketleri, çok sayıda insanın uygun olmayan yaşam koşullarında hayatlarını devam ettirmek zorunda kaldıkları durumlar ortaya çıkarır. Bu nedenle öncelikle mültecilerin karşılaştığı sağlık sorunları anlatılmıştır. İkinci bölümde bu kişilere yapılan sağlık yardımlarının yasal dayanağı ele alınmıştır. Bu bölümde gerek ulusal gerekse uluslararası hukukta mültecilerin sağlık hakkı ile ilgili düzenlemelerin yanı sıra afet yönetimi uygulamalarına ışık tutan etik değerlere değinilmiştir. Günümüzde bireyin sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerin kaynağı yaşama hakkından gelmektedir. Bireyin diğer hak ve özgürlüklerini kullanabilmesi yaşama hakkının yerine getirilmesine bağlıdır. Bu bağlamda bireyin hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini teminat altına alan sağlık hakkı, yaşama hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Sağlık hakkı, herkesin mümkün olan en yüksek seviyede fiziksel ve ruhsal standartlara sahip olması olarak değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'ye iltica eden Suriyeli mültecilere yapılan sağlık yardımları anlatılmıştır
Anahtar Kelime:

THE LEGAL AND ETHICAL FOUNDATIONS OF HEALTH ASSISTANCES TO SYRIAN REFUGEES IN TURKEY

Öz:
In this study, legal and ethical foundations of health assistance to refugees, were examined. The study is based on three parts. Refugee movements caused by war or civil unrest causes having to continue their live in unsuitable living conditions of many people. Therefore, the health problems faced by refugees is first described. In the second part the legal basis of medical assistance to refugees is discussed. In this section it has been mentioned both national and international law regarding the right to health of refugees, as well as ethical values shed light on disaster management practices. Today, source of the fundamental rights and freedoms of individuals have come from the life right. To use other rights and freedoms of the individual depends on the fulfillment of the right to life. In this context, the right to health which guarantees sustain individual's life a healthy way is an integral part of the right to life. The right to health refers to having with the highest possible level of physical and mental standards for everyone. In the third chapter, the health assistances provided to Syrian refugees in Turkey are explained
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yavuz O (2015). TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. , 265 - 280.
Chicago Yavuz Omer TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. (2015): 265 - 280.
MLA Yavuz Omer TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. , 2015, ss.265 - 280.
AMA Yavuz O TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. . 2015; 265 - 280.
Vancouver Yavuz O TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. . 2015; 265 - 280.
IEEE Yavuz O "TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ." , ss.265 - 280, 2015.
ISNAD Yavuz, Omer. "TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ". (2015), 265-280.
APA Yavuz O (2015). TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(30), 265 - 280.
Chicago Yavuz Omer TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12, no.30 (2015): 265 - 280.
MLA Yavuz Omer TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.12, no.30, 2015, ss.265 - 280.
AMA Yavuz O TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2015; 12(30): 265 - 280.
Vancouver Yavuz O TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2015; 12(30): 265 - 280.
IEEE Yavuz O "TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ." Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, ss.265 - 280, 2015.
ISNAD Yavuz, Omer. "TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE YAPILAN SAĞLIK YARDIMLARININ YASAL VE ETİK TEMELLERİ". Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12/30 (2015), 265-280.