Yıl: 2015 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 81 - 91 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma

Öz:
2011-2013 yılları arasında, Kırıkhan (Hatay)'da yapılan bu çalışmada; ilçedeki aktar ve semt pazarlarında satışı yapılan bitkilerin bazı etnobotanik özellikleri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında yöredeki aktarlar ve semt pazarlarına gidilerek, satışı yapılan bitkilerin hangi amaçlarla ve nasıl kullanıldığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bilgilere göre; araştırma alanında aktarlarda 70, semt pazarlarında ise 37 bitki taksonun bazı etnobotanik özellikleri tespit edilmiştir. Etnobotanik özellikleri belirlenen taksonların latince ve yerel isimleri, kullanılan kısımları ve kullanım amaçları familya isimlerine göre alfabetik olarak listelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ilgili literatürler ile karşılaştırılarak tartışılmıştır. Bu çalışma ile ulusal ve uluslararası ölçeklerdeki ilgili tüm çalışmalara katkıda bulunulacağı düşüncesindeyiz.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ekoloji Bitki Bilimleri

An ethnobotanical research on wild plants sold in Kırıkhan district (Hatay/Turkey) herbalists and local markets

Öz:
In this study, ethnobotanical properties of some herbal plants marketed in herbalists and local bazaars of Kırıkhan province of Hatay city were investigated during 2011-2013. For this purpose, herbalists and local markets in the province were visited to identify for what purpose these plants are sold and how they are used. It was identified that 70 taxa in herbalists and 37 taxa in local markets have some ethnobotanical properties. Then, these plant taxa were alphabetically listed according to their family names, including their Latin and local names, their used parts and usage purposes. The obtained results were comparatively discussed with current literatures. We believe that fınding of this study will significantly contribute to the ethnobotanical studies at local and regional scales.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ekoloji Bitki Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ALTAY V, KARAHAN F, SARCAN Y, ilçim A (2015). Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. , 81 - 91.
Chicago ALTAY VOLKAN,KARAHAN FARUK,SARCAN Yasemin Buket,ilçim Ahmet Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. (2015): 81 - 91.
MLA ALTAY VOLKAN,KARAHAN FARUK,SARCAN Yasemin Buket,ilçim Ahmet Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. , 2015, ss.81 - 91.
AMA ALTAY V,KARAHAN F,SARCAN Y,ilçim A Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. . 2015; 81 - 91.
Vancouver ALTAY V,KARAHAN F,SARCAN Y,ilçim A Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. . 2015; 81 - 91.
IEEE ALTAY V,KARAHAN F,SARCAN Y,ilçim A "Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma." , ss.81 - 91, 2015.
ISNAD ALTAY, VOLKAN vd. "Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma". (2015), 81-91.
APA ALTAY V, KARAHAN F, SARCAN Y, ilçim A (2015). Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. Biological Diversity and Conservation, 8(2), 81 - 91.
Chicago ALTAY VOLKAN,KARAHAN FARUK,SARCAN Yasemin Buket,ilçim Ahmet Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. Biological Diversity and Conservation 8, no.2 (2015): 81 - 91.
MLA ALTAY VOLKAN,KARAHAN FARUK,SARCAN Yasemin Buket,ilçim Ahmet Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. Biological Diversity and Conservation, vol.8, no.2, 2015, ss.81 - 91.
AMA ALTAY V,KARAHAN F,SARCAN Y,ilçim A Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. Biological Diversity and Conservation. 2015; 8(2): 81 - 91.
Vancouver ALTAY V,KARAHAN F,SARCAN Y,ilçim A Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma. Biological Diversity and Conservation. 2015; 8(2): 81 - 91.
IEEE ALTAY V,KARAHAN F,SARCAN Y,ilçim A "Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma." Biological Diversity and Conservation, 8, ss.81 - 91, 2015.
ISNAD ALTAY, VOLKAN vd. "Kırıkhan ilçesi (Hatay)'nin aktarlarında ve semt pazarlarında satılan bitkiler üzerine etnobotanik bir çalışma". Biological Diversity and Conservation 8/2 (2015), 81-91.