Yıl: 2015 Cilt: 26 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 261 - 267 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü

Öz:
Amaç: Bu araştırma kapsamında üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları (cinsel istismar, fiziksel istismar, duygusal istismar, duy-gusal ihmal ve fiziksel ihmal) ve bağlanma stilleri (bağlanmanın kaygı ve kaçınma boyutları) ile yetişkinlikteki depresyon belirtileri arasındaki ilişkide aleksitiminin aracı rolü incelenmiştir.Yöntem: Örneklem 2012-2013 öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi'nde lisans düzeyinde farklı bölümlerde öğrenim gören 417 katılımcıdan toplanmış olup nihai analiz 369 katılımcı üzerinden ya-pılmıştır. Demografik Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envan-teri II (YIYE-II), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) ka-tılımcılara sınıf ortamında gruplar halinde uygulanmıştır. Veriler aracı değişken analizleri kullanılarak analiz edilmiştir.Bulgular: Yapılan analizler sonucunda üniversite öğrencilerinde çocuk-luk çağı travmaları (beş alt boyutun toplamından elde edilen toplam puan) ve duygusal istismar ve duygusal ihmal ile depresif belirtiler ara-sındaki ilişkide aleksitimi toplam puanı kısmi aracı rol üstlenirken, ço-cukluk çağı fiziksel ihmal ile yetişkinlikteki depresif belirtiler arasındaki ilişkide aleksitimi toplam puanı tam aracı rol üstlenmiştir. Ek olarak, aleksitiminin bağlanmanın kaygı boyutu ile depresif belirtiler arasındaki ilişkide kısmi aracı rol oynadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç: Çalışmanın sonuçları aleksitiminin çocukluk çağı travmaları ve bağlanma örüntüleri ile yetişkinlikteki depresif belirtiler arasındaki iliş-kide önemli bir değişken olarak ele alınması gerektiğini göstermektedi
Anahtar Kelime:

Konular: Psikoloji

Childhood Traumas and Attachment Style-Associated Depression Symptoms: The Mediator Role of Alexithymia

Öz:
Objective: The aim of this study was to investigate the mediator role of alexithymia and its relationship with childhood traumas (sexual abuse, physical abuse, emotional abuse, emotional neglect, physical neglect) and attachment style (anxiety and avoidance dimensions of attachment) associated depression symptoms in adulthood. Method:Thesampleofthisstudyincluded417undergraduateuniversitystudentsfromdifferentdepartmentsthatstudiedatHacettepe University during the 2012-2013 school years with a final analysis done over 369 participants. The Demographic Information Form,ExperiencesinCloseRelationshipInventory-II(ECR-R),Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and Beck Depression Inventory (BDI) were administered to the undergraduate students who participated in this study. Mediator analyses were applied to the data.Results: The results revealed that the total score of the Toronto Alexithymia Scale had a partial mediating role in the relationship of childhood traumas (the total score of Childhood Trauma Questionnaire), childhood emotional abuse and emotional neglect with depressive symptom levels in university students. Besides, the total score of the Toronto Alexithymia Scale had a full mediating role in the relationship between childhood physical neglect and depressive symptom levels in adulthood. Additionally, it was found that the total score of the Toronto Alexithymia Scale had a partial mediating role between the anxiety dimension of the attachment and the depressive symptom levels.Conclusion: This study revealed that alexithymia should be considered as a significant variable in the relationship of childhood traumas and attachment patterns with depression symptoms in adulthoo
Anahtar Kelime:

Konular: Psikoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Şenkal Ertürk İ, IŞIKLI S (2015). Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. , 261 - 267.
Chicago Şenkal Ertürk İpek,IŞIKLI Sedat Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. (2015): 261 - 267.
MLA Şenkal Ertürk İpek,IŞIKLI Sedat Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. , 2015, ss.261 - 267.
AMA Şenkal Ertürk İ,IŞIKLI S Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. . 2015; 261 - 267.
Vancouver Şenkal Ertürk İ,IŞIKLI S Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. . 2015; 261 - 267.
IEEE Şenkal Ertürk İ,IŞIKLI S "Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü." , ss.261 - 267, 2015.
ISNAD Şenkal Ertürk, İpek - IŞIKLI, Sedat. "Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü". (2015), 261-267.
APA Şenkal Ertürk İ, IŞIKLI S (2015). Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. Türk Psikiyatri Dergisi, 26(4), 261 - 267.
Chicago Şenkal Ertürk İpek,IŞIKLI Sedat Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. Türk Psikiyatri Dergisi 26, no.4 (2015): 261 - 267.
MLA Şenkal Ertürk İpek,IŞIKLI Sedat Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. Türk Psikiyatri Dergisi, vol.26, no.4, 2015, ss.261 - 267.
AMA Şenkal Ertürk İ,IŞIKLI S Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. Türk Psikiyatri Dergisi. 2015; 26(4): 261 - 267.
Vancouver Şenkal Ertürk İ,IŞIKLI S Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü. Türk Psikiyatri Dergisi. 2015; 26(4): 261 - 267.
IEEE Şenkal Ertürk İ,IŞIKLI S "Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü." Türk Psikiyatri Dergisi, 26, ss.261 - 267, 2015.
ISNAD Şenkal Ertürk, İpek - IŞIKLI, Sedat. "Çocukluk Çağı Travmalarının ve Bağlanma Biçiminin Depresyon Belirtileri ile İlişkisi: Aleksitiminin Aracı Rolü". Türk Psikiyatri Dergisi 26/4 (2015), 261-267.