Yıl: 2015 Cilt: 15 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 255 - 290 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ

Öz:
Bu çalışmada, üniversitelerin yoksul öğrencilerine yönelik yardım faaliyetlerine kısmen değinilerek, burs başvuru formlarının yeterliliği üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Konu daha çok Ondokuz Mayıs Üniversitesinin yoksul öğrencilere yönelik yardım faaliyetleri örneğinde işlenmeye çalışılmış; ulaşılabildiği kadarıyla diğer üniversitelerin faaliyetlerine de değinilmiştir. Bu faaliyetlerin kısaca tasvirinden sonra burs/yardım başvuru formlarının yeterliliği ele alınmıştır. Zira burs/yardım başvuru formlarındaki eksiklikler, bir taraftan idarecilerin adaletli dağıtım yapmalarını zorlaştırırken, diğer taraftan da öğrencilerin dağıtımın hakkaniyetli yapılıp yapılmadığı hususunda kuşkulanmalarına sebep olmaktaydı. Bu nedenle anılan hususun bir makale çalışmasına konu olmayı hak edecek derecede önemli olduğu düşünülmüştür. Çalışmayı önemli kılan diğer bir husus da üniversiteler arasında bu konuda bir koordinasyon eksikliği görülmesidir. Bu amaçla mevcut burs/yardım başvuru formu, öğrencilerin ve uzman kişilerin eleştirisine sunulmuş ve neticede hangi yoksulluk kıstasının hangi puanlamaya tabi tutulması gerektiğine dair bir form önerilmeye çalışılmıştır. Daha hakkaniyetli bir değerlendirmenin yapılabilmesi için burs başvuru formlarının sürekli güncellenmesi ve bu konuda üniversiteler arasındaki koordinasyon eksikliğinin de giderilmesi gerekmektedir
Anahtar Kelime:

Konular: Din Bilimi

Activities of the Universities for Helping the Poor Students and Ad- equacy of Application Form for Scholarship

Öz:
This paper aims at exploring partly the helping activities of the universities toward the poor students in order to discuss the adequacy of application form for scholarship. It basically focuses on the current condition of Ondokuz Mayıs University in helping the poor students; yet it tries to attract attention to the conditions of some other universities as well. The essential motivation for doing some research on this subject matter can be put as follows: the inadequacy of the current application form for scholarship paves way two different directions. It creates some difficulties for the authorities to make a just distribution of scholarship and causes some disbelief among students related to manner of distribution. It has been observed that there is no coordination between universities on this matter. To understand better the dimensions of the inadequacy of application form for scholarship, it was opened to discussion by the students themselves and some specialists on it. Then this paper suggests a different form of application concerning the correlation between the criteria of determining poor students and point system. It also suggests that a just and better form of application can only be realized by renewing and revisiting it upon the changing situations in terms of coordination between the universities
Anahtar Kelime:

Konular: Din Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • "2006 Yoksulluk Çalışması Sonuçları", Haber Bülteni, Hazırlayan: T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu, Sayı: 206, s.1-2, 26 Aralık 2007 10:00 (http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=626).
  • Bilgiç, Hakkı, Bitlis İli'nde Yaşayan Sosyal Yardıma Muhtaç Ailelerin İçinde Bulundukları Durum İle İlgili Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Sosyal Bi- limler Enstitüsü Kamu Yönetimi Siyaset ve Sosyal Bilimler Master Tezi, Ankara, 2001.
  • Defne, Sema. "Medeniyetin Anası Olarak Vakıflar", (http://www.muharrembalci.com/hukukdunyasi/makaleler/birikimlerII/99.pdf) .
  • Demirel, Ömer. "Osmanlı Dönemi Sivas Ahi Zaviyeleri", I. Ahi Evran-ı Velî ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu (12-13 Ekim 2004), Hazırlayan: Fatih Kök- sal, Gazi Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi Yayınları, Kırşehir, 2005, Cilt: 1, ss.285-297.
  • Ebû Abdullah, Muhammed İbn Seleme İbn Cafer. Müsnedü'ş-Şihâb, Cilt: 1, Müessese- tü'r-Risâle, Beyrut, 1985.
  • Ekinci, Yusuf. Ahîlik ve Meslek Eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul, 1990.
  • en-Nesâî, Ahmed İbn Şuayb Ebu Abdurrahman. es-Sünen, Cilt:8, Çağrı Yayınları, İstan- bul, 1992.
  • Erdem, Tevfik, Yoksulluk Üzerine Sosyolojik Bir Çalışma "Ankara Kent Yok- sulları, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Da- lı, Doktora Tezi, Ankara, 2003.
  • Eyüpoğlu, Osman, Yoksulluk ve Dini Hayat (Samsun Kent Merkezi Örneği), Etüt Yayınları, Samsun, 2010.
  • Gölpınarlı, Abdülbâki. "İslam ve Türk İllerinde Fütüvvet Teşkilatı ve Kaynakları", İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası, Cilt: 11, Ekim 1949 - Temmuz 1950, No: 1-4, İstanbul, 1952, ss.3-354.
  • Giddens, Anthony. Sosyoloji, Yayına Hazırlayanlar: Hüseyin Özel, Cemal Güzel, Ayraç yayınları, Ankara, 2000.
  • Gül, Songül Sallan. "Yeni Sağ Sosyal Güvenlik Anlayışının Tarihsel Bağlantıları", Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 40, 3-4 (2000), ss.51-66, (http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/1011/12266.pdf).
  • http://ebs.usak.edu.tr/.
  • http://oid.omu.edu.tr/istatistikler/istatistikler.html.
  • http://saglikkultur.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/254.
  • http://sks.marmara.edu.tr/ogrenci/burs-olanaklari/yemek-bursu/.
  • http://sks.marmara.edu.tr/ogrenci/ogrenci-butigi/.
  • http://sks.omu.edu.tr/index.php/2012-07-11-10-34-05/oegrenci-butigi.
  • http://sks.usak.edu.tr/dokuman/yemekbursu_asil.pdf.
  • http://sks.usak.edu.tr/index.php?sayfa=kzobirimi.php.
  • http://undp.un.org.tr/unic_tur/kisa_wb.htm.
  • http://www.marmara.edu.tr/universite/genel/istatistikler/.
  • http://www.omuvakfi.org.tr/bagislar.asp.
  • http://www.osym.gov.tr/dosya/1-69401/h/12onlisanslisansogrencisay.pdf.
  • Işık, Oğuz ve Pınarcıoğlu, M. Melih. Nöbetleşe Yoksulluk Gecekondulaşma ve Kent Yoksulları: Sultanbeyli Örneği, 5. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul, 2005.
  • İkizoğlu, Musa, Yoksulluk ve Sosyal Yardım İlişkisi: Ankara Mamak İlçesi'nde Ampirik Bir Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara, 2000.
  • İkizoğlu, Musa. Yoksulluk ve Sosyal Yardım İlişkisi: Ankara Mamak İlçesi'nde Ampirik Bir Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara, 2000.
  • Marshall, Gordon. Sosyoloji Sözlüğü, Çeviren: Osman Akınhay, Derya Kömürcü, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara, 1999.
  • Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Gelir Dağılımının İyileştirilmesi ve Yok- sullukla Mücadele Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Komisyon, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı): 2599 - ÖİK (Özel İhtisas Komisyonu): 610, Ankara, 2001, (ekutup.dpt.gov.tr/ekonomi/gelirdag/oik610.pdf).
  • Sipahi, Esra Banu, Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Kentsel Yoksulluk: Ekono- mik ve Sosyal Boyutlarıyla Konya Örneğinde Yoksulluk, Selçuk Üniver- sitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya, 2005.
  • Şahin, Baki. "Metodoloji", Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Editör: Abdurrahman Tanrıöğen, 2. Baskı, Anı Yayınları, Ankara, 2011, ss.109-130.
  • Şenses, Fikret, Küreselleşmenin Öteki Yüzü Yoksulluk, İletişim Yayınları, İstanbul, 2002.
  • Taşdemir, Yaşar. (SSK Başkanlığı Sigorta Müfettişi), "Yeniden Yapılanma İçerisindeki "Sosyal Güvenlik" Sistemimiz", http://www.alomaliye.com/ocak_06/yasar_tasdemir_yeniden_yapilanma.htm.
  • Uğur, Suat. Sosyal Güvenlik Sistemlerinde Özel Emeklilik Programlarının Yeri ve Gelişimi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yayın No: 244, Haziran 2004 (http://www.tisk.org.tr/yayinlar.asp?sbj=ana&ana_id=54).
  • Yediyıldız, Bahaeddin. "Vakıf", İslâm Ansiklopedisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1986, Cilt: 13, ss.153-172.
  • Yunus, Muhammed. Yoksulluğun Bulunmadığı Bir Dünyaya Doğru, Çeviren: Gülden Şen, Doğan Kitapçılık AŞ Yayınları, İstanbul, 1999. ııı
APA Eyüpoğlu O, DAM H, AYDIN A, Yıldız M (2015). ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. , 255 - 290.
Chicago Eyüpoğlu Osman,DAM HASAN,AYDIN ALİ RIZA,Yıldız Murat ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. (2015): 255 - 290.
MLA Eyüpoğlu Osman,DAM HASAN,AYDIN ALİ RIZA,Yıldız Murat ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. , 2015, ss.255 - 290.
AMA Eyüpoğlu O,DAM H,AYDIN A,Yıldız M ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. . 2015; 255 - 290.
Vancouver Eyüpoğlu O,DAM H,AYDIN A,Yıldız M ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. . 2015; 255 - 290.
IEEE Eyüpoğlu O,DAM H,AYDIN A,Yıldız M "ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ." , ss.255 - 290, 2015.
ISNAD Eyüpoğlu, Osman vd. "ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ". (2015), 255-290.
APA Eyüpoğlu O, DAM H, AYDIN A, Yıldız M (2015). ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 15(2), 255 - 290.
Chicago Eyüpoğlu Osman,DAM HASAN,AYDIN ALİ RIZA,Yıldız Murat ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 15, no.2 (2015): 255 - 290.
MLA Eyüpoğlu Osman,DAM HASAN,AYDIN ALİ RIZA,Yıldız Murat ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, vol.15, no.2, 2015, ss.255 - 290.
AMA Eyüpoğlu O,DAM H,AYDIN A,Yıldız M ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 2015; 15(2): 255 - 290.
Vancouver Eyüpoğlu O,DAM H,AYDIN A,Yıldız M ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 2015; 15(2): 255 - 290.
IEEE Eyüpoğlu O,DAM H,AYDIN A,Yıldız M "ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 15, ss.255 - 290, 2015.
ISNAD Eyüpoğlu, Osman vd. "ÜNİVERSİTELERİN YOKSUL ÖĞRENCİLERE YÖNELİK YARDIM FAALİYETLERİ ve BURS BAŞVURU FORMLARININ YETERLİLİĞİ". Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 15/2 (2015), 255-290.