Yıl: 2015 Cilt: 13 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 54 - 61 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi

Öz:
Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen hastalıklardan birisidir. Türkiye'de yapılan araştırmalar meme kanseri konusunda kadınların bilgi düzeylerinin düşük olduğunu, kendi kendine meme muayenesi (KKMM) inançlarının ve uygulamalarının yeterli olmadığını göstermektedir. Bu araştırma 20 yaş ve üstü kadınların KKMM ilişkin bilgi, inanç ve tutumunu incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olan araştırma, Kars il merkezindeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 20 yaş ve üzerindeki kadınlarla yapıldı. Aile Sağlığı Merkezlerinden araştırma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 2069 kadın çalışmaya kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Mart-Haziran 2013 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür bilgisine dayalı olarak oluşturulan tanımlayıcı anket formu ve Champion Sağlık İnanç Modeli Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Kadınlardan %72.2'sinin mamografiyi bilmediği, %77.4'ünün KKMM bilmediği, %81.3'ünün KKMM yapmadığı, %73.8inin KKMM hakkında bilgi almadığını, %63.7'sinin Kitap, dergi, broşür / televizyon, radyo aracılığıyla KKMM hakkında bilgi aldığı saptanmıştır. %53.2'sinin aklına geldikçe KKMM yaptığı, %83.3'ünün KKMM hakkında herhangi bir eğitim almadığı, %89.9'unun KKMM hakkında eğitim almak istediği, %42.9'unun utandığı için KKMM yapmadığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda Kars'ta yaşayan kadınların KKMM'si ile ilgili bilgi, uygulama ve farkındalık düzeylerinin yetersiz olduğu, KKMM'ni düzenli olarak yapmalarını sağlamak ve inançlarının geliştirilmesi için eğitime gereksinimleri olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKGÜN ŞAHİN Z, kardaş özdemir f (2015). Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. , 54 - 61.
Chicago AKGÜN ŞAHİN Zümrüt,kardaş özdemir funda Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. (2015): 54 - 61.
MLA AKGÜN ŞAHİN Zümrüt,kardaş özdemir funda Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. , 2015, ss.54 - 61.
AMA AKGÜN ŞAHİN Z,kardaş özdemir f Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. . 2015; 54 - 61.
Vancouver AKGÜN ŞAHİN Z,kardaş özdemir f Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. . 2015; 54 - 61.
IEEE AKGÜN ŞAHİN Z,kardaş özdemir f "Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi." , ss.54 - 61, 2015.
ISNAD AKGÜN ŞAHİN, Zümrüt - kardaş özdemir, funda. "Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi". (2015), 54-61.
APA AKGÜN ŞAHİN Z, kardaş özdemir f (2015). Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Tıp Araştırmaları Dergisi, 13(2), 54 - 61.
Chicago AKGÜN ŞAHİN Zümrüt,kardaş özdemir funda Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Tıp Araştırmaları Dergisi 13, no.2 (2015): 54 - 61.
MLA AKGÜN ŞAHİN Zümrüt,kardaş özdemir funda Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Tıp Araştırmaları Dergisi, vol.13, no.2, 2015, ss.54 - 61.
AMA AKGÜN ŞAHİN Z,kardaş özdemir f Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Tıp Araştırmaları Dergisi. 2015; 13(2): 54 - 61.
Vancouver AKGÜN ŞAHİN Z,kardaş özdemir f Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Tıp Araştırmaları Dergisi. 2015; 13(2): 54 - 61.
IEEE AKGÜN ŞAHİN Z,kardaş özdemir f "Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi." Tıp Araştırmaları Dergisi, 13, ss.54 - 61, 2015.
ISNAD AKGÜN ŞAHİN, Zümrüt - kardaş özdemir, funda. "Kars'ta Yaşayan Kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi Uygulamasına Yönelik Bilgi, İnanç ve Tutumlarının Değerlendirilmesi". Tıp Araştırmaları Dergisi 13/2 (2015), 54-61.