Yıl: 2015 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 375 - 387 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama

Öz:
Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS), kurum ve kuruluşların iş ve işlemlerini yerine getirirken yapmış oldukları tüm yazışmaların orijinal özelliklerinin ve içeriklerinin korunarak elektronik ortamda oluşturulması, gönderilmesi, saklanması kısacası yönetilmesini sağlayan sistemdir. Araştırmada kullanıcıların teknoloji kullanılabilirliğine dair görüşleri ve teknolojik hazıroluş düzeyleri ile EBYS kullanıp kullanma durumları arasındaki farklılık incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Ankara'da bir üniversite hastanesinde görev yapan 189 idari personel oluşturmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre teknoloji kullanılabilirliğini ait boyutlardan etkin kullanılabilirlik, öğrenilebilirlik, yardımcı olma, memnuniyet ve kullanım kolaylığı boyutları ve teknolojik hazıroluş alt boyutlarından rahatsızlık ve güvensizlik ile elektronik belge yönetim sistemi kullanıp kullanmama durumu arasında istatistiki olarak farklılık bulunmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

The Effects of Technology Usabilitiy and Individual Technology Readiness on Utilization of Electronic Document Management System (EDMS): A Research on Employee of University Hospital

Öz:
Electronic Document Management System (EDMS) is software which is utilized for writing, sending and storing, briefly managing the processes and operations of the corporations and institutions. In this empirical research, the statistical differences are investigated between users' concerns about usability of mentioned technology, users' technological readiness levels and users' utilization status of EDMS. The research sample is formed by 189 administrative staff of a university hospital in Ankara. According to findings, significant statistical differences are found between some dimensions of technology usability (usability effectiveness, learnability,helpfulness satisfaction), some dimensions of technology readiness (discomfort and insecurity) and the utilization status (user, nonuser) of EDMS.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ajzen, I., (1991). The Theory of Planned Behavior. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50, 179-211.
  • Ajzen, I., Fishbein, M. (1977). "Attitude-Behavior Relations: A Theoretical Analysis and Review of Empirical Research,2. Psychological Bulletin, Vol.84, No.5, 888- 918
  • Kılıç Çakmak, E., Güneş, E., Çiftçi, S., Üstündağ, M.T., (2011), "Web Sitesi Kullanılabilirlik Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik, Güvenirlik Analizi ve Uygulama Sonuçları", Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, Cilt.1, Sayı.2, 31-40
  • Davis, F.D., (1986). A Technology Acceptance Model for Empirically Testing New End User Information Systems: Theory and Result., (Unpublished Doctoral Dissertation). Sloan School of Management: Massachusetts Institute of Technology.
  • Davis, F. D., (1989). "Perceived Usefulness, Perceived Ease of Use, and User Acceptance of Information Technology", MIS Quarterly, Vol.13, No.3, 319-340.
  • Esen, M., (2011). Bireysel ve Kurumsal Hazıroluşun Teknoloji Kabulüne Etkisi: Elektronik İnsan Kaynakları Yönetiminde (E-İKY) Alanında Ampirik Bir Araştırma, (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
  • Freedman, E., (2005), The Paperless Office: Real or Legend?, Freedman Consulting Inc.
  • Odabaş, H., (2005), "Bilgi Yönetimi Sistemi", Ed. Coşkun Can Aktan ve İstiklal Y. Vural, Bilgi Çağı Bilgi Yönetimi ve Bilgi Sistemleri, Çizgi Kitabevi, Konya,101- 120)
  • ODTÜ. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma ve Uygulama Laboratuarı ,http://ibe.bidb.odtu.edu.tr/ kullanilabilirlik, Erişim tarihi: 02.06.2014.
  • Önaçan, M.B.K, Medeni, T.D., Özkanlı. Ö., (2012). "Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS)'nin Faydaları ve Kurum Bünyesinde EBYS Yapılandırmaya Yönelik Bir Yol Haritası". Sayıştay Dergisi, Sayı:85, Nisan-Haziran,1-26.
  • Özdemirci, F., Bayram, Ö., (2012); "Elektronik Belge Yönetimine Geçiş: Sistem Gereksinimleri ve Kurumsal Model Oluşturma Çalıştayı", http:// 80.251.40.59/ humanity. ankara.edu.tr/ odemirci/? bil=bil_icerik&icerik_id =36, Erişim tarihi: 04.08.2014.
  • Parasuraman, A. (2000). "Technology Readiness Index (TRI) A Multiple-Item Scale to Measure Readiness to Embrance New Technologies". Journal of Service Research, Vol.2, No.4, 307-320.
  • Rogers, E. M., (1995). "Diffusion of innovations" (Fifth Edition). New York: Free Press.
  • Rubin, J., (1994). The handbook of usability testing: How to plan, design, and conduct effective tests. New York: John Wiley.
  • Thompson, R. L., Higgins, C., Howell, J., (1994). "Influence of Experience on Personal Computer Utilization: Testing a Conceptual Model.". Journal of Management Information Systems, Vol.11, No.1, 167-187
  • Taylor, S., Todd, P. A., (1995). "Understanding Information Technology Usage: A Test of Competing Models," Information Systems Research, Vol.6, No.4, 144-176.
  • Venkatesh, V., Davis, M., Davis, F. D. (2003). "User Acceptance of Information Technology: Toward a Unified View". MIS Quarterly, Vol.27, No.3, 425-478.
  • Yılmaz, M., Demirkan, A.E., (2012), "Hastane Yönetim ve Bilgi Sisteminin Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi". Bilişim Teknolojileri Dergisi, Cilt.5, Sayı.3, Eylül, 19-27
APA Atilla E, MANSUR F, USLU D (2015). Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. , 375 - 387.
Chicago Atilla Edibe Asuman,MANSUR FATMA,USLU Dilek Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. (2015): 375 - 387.
MLA Atilla Edibe Asuman,MANSUR FATMA,USLU Dilek Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. , 2015, ss.375 - 387.
AMA Atilla E,MANSUR F,USLU D Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. . 2015; 375 - 387.
Vancouver Atilla E,MANSUR F,USLU D Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. . 2015; 375 - 387.
IEEE Atilla E,MANSUR F,USLU D "Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama." , ss.375 - 387, 2015.
ISNAD Atilla, Edibe Asuman vd. "Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama". (2015), 375-387.
APA Atilla E, MANSUR F, USLU D (2015). Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(2), 375 - 387.
Chicago Atilla Edibe Asuman,MANSUR FATMA,USLU Dilek Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi 7, no.2 (2015): 375 - 387.
MLA Atilla Edibe Asuman,MANSUR FATMA,USLU Dilek Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, vol.7, no.2, 2015, ss.375 - 387.
AMA Atilla E,MANSUR F,USLU D Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2015; 7(2): 375 - 387.
Vancouver Atilla E,MANSUR F,USLU D Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2015; 7(2): 375 - 387.
IEEE Atilla E,MANSUR F,USLU D "Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama." İşletme Araştırmaları Dergisi, 7, ss.375 - 387, 2015.
ISNAD Atilla, Edibe Asuman vd. "Teknoloji Kullanılabilirliği ve Bireysel Teknolojik Hazıroluşun Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanımına Etkisi: Üniversite Hastanesi Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama". İşletme Araştırmaları Dergisi 7/2 (2015), 375-387.