Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması

Yıl: 2015 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 99 - 118 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması

Öz:
Bu çalışma bir konu, tema ya da çalışma alanı hakkındaki benzer çalışmaların belirli ölçütler altında gruplanıp, bu çalışmalara ait nicel bulguların birleştirilerek yorumlanması olarak tanımlanan meta-analiz yöntemiyle, son 10 yılda yapılan ilgili çalışmaların sonuçlarını değerlendirerek, bilgisayar destekli öğretimin (BDÖ) öğrenci akademik başarısına nasıl bir etkisi olduğunu araştırmaktadır. Bu amaç doğrultusunda üç soruya yanıt aranmaktadır: Türkiye'de yapılan çalışmalarda BDÖ süregelen öğretime (SÖ) göre öğrenci akademik başarısını nasıl etkilemiştir? Akademik başarıyı artırmak için hangi BDÖ yöntemleri kullanılmıştır? Türkiye ve diğer ülkelerdeki BDÖ etkilerini inceleyen çalışmalar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir? Bu üç araştırma sorusunu cevaplamak için ERIC (2013), Google Scholar (2013) ve Ulakbim (2013) veri tabanlarında ilişkili makaleler taranmıştır. Çalışmanın analizinde Hedges ve Olkin's (1985) ve Thalheimer ve Cook's (2002) etki katsayısı hesaplama formülleri kullanılmıştır. Gerekli analizler sonucunda Türkiye'de yapılan çalışmalarda BDÖ'nün SÖ'ye göre oldukça başarı olduğu; ayrıca hesaplanan etki katsayılarının, diğer ülkelere göre oldukça yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Effects of Computer-Assisted Learning on Students' Achievements in Turkey: A Meta-Analysis

Öz:
This study takes a meta-analysis approach to systematically review experimental studies of the past decade on the learning effects of computer-aided learning. The focus is on three questions: what is the effect of computer-aided learning (CAL) versus traditional learning (TL) on students' achievements in Turkey; how CAL's methods are used in order to enhance learning processes; and what are the differences and similarities of CAL's effects between Turkey and other countries. To answer these questions, three databases were searched for relevant research articles: ERIC (2013), Google Scholar (2013), and Ulakbim (2013). Hedges and Olkin's (1985) and Thalheimer and Cook's (2002) method for calculating effect size is used for data analysis in this study. The findings of the current study indicate that students studied with CAL achieved more success than students studied with TL. Moreover, the results show that studies' effect size from Turkey about CAL versus TL higher than the other countries.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Dinçer S (2015). Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. , 99 - 118.
Chicago Dinçer Serkan Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. (2015): 99 - 118.
MLA Dinçer Serkan Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. , 2015, ss.99 - 118.
AMA Dinçer S Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. . 2015; 99 - 118.
Vancouver Dinçer S Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. . 2015; 99 - 118.
IEEE Dinçer S "Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması." , ss.99 - 118, 2015.
ISNAD Dinçer, Serkan. "Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması". (2015), 99-118.
APA Dinçer S (2015). Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. Journal of Turkish Science Education, 12(1), 99 - 118.
Chicago Dinçer Serkan Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. Journal of Turkish Science Education 12, no.1 (2015): 99 - 118.
MLA Dinçer Serkan Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. Journal of Turkish Science Education, vol.12, no.1, 2015, ss.99 - 118.
AMA Dinçer S Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. Journal of Turkish Science Education. 2015; 12(1): 99 - 118.
Vancouver Dinçer S Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması. Journal of Turkish Science Education. 2015; 12(1): 99 - 118.
IEEE Dinçer S "Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması." Journal of Turkish Science Education, 12, ss.99 - 118, 2015.
ISNAD Dinçer, Serkan. "Türkiye'de Yapılan Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi ve Diğer Ülkelerle Karşılaştırılması: Bir Meta-Analiz Çalışması". Journal of Turkish Science Education 12/1 (2015), 99-118.