Yıl: 2015 Cilt: 4 Sayı: 13 Sayfa Aralığı: 101 - 110 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ

Öz:
Bu çalışmada düzenli olarak spor yapan ve yapmayan kadınların yalnızlık ve yaşam doyumu düzeyleri karşılaştırılarak sporun kadınlarda yalnızlık ve yaşam doyumu üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu genel amaç çerçevesinde kadınların yalnızlık ve yaşam doyumu düzeyleri; yalnızlık ve yaşam doyumu üzerine etkisi olabileceği düşünülen haftada kaç saat spor yapıldığı, gelir düzeyi, medeni durum, kaç yıldır düzenli olarak spor yapıldığı, yaş, meslek gibi değişkenler açısından da incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına dayanılarak sporun kadınların hissettikleri yalnızlık düzeyini azaltma ve yaşamdan aldıkların doyumu arttırma konusunda bir araç olarak kullanılabilmesi için öneriler geliştirilmesine çalışılmıştır. Araştırma Aydın merkezde yaşayan 60 düzenli spor yapan , 60 spor yapmayan toplam 120 kadın üzerinde yapılmıştır.Araştırma verileri Ucla Yalnızlık Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi, basit korelasyon, t-testi ve çoklu regresyon analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda spor yapan kadınların yapmayanlara göre kendilerini daha az yalnız hissettikleri, spor yapan kadınlarda gelir düzeyi ve yaş değişkenlerinin yalnızlığı yordadığı; yalnızlık düzeyinin medeni durum, çocuk ve kardeş sayısı, kişinin kendini yakın hissettiği kişi sayısı, meslek değişkenlerine göre değişmediği bulunmuştur. Kadınların yaşam doyumu düzeylerinin ise gelir düzeyi, yaş değişkenlerine göre değiştiği; medeni durum, çocuk ve kardeş sayısı, kişinin kendini yakın hissettiği kişi sayısı, meslek değişkenlerine göre değişmediği bulunmuştur. Ayrıca, düzenli spor yapan kadınlarda yalnızlık ve yaşam doyumu arasında düşük düzeyde doğrusal bir ilişki olduğu bulunmuştur
Anahtar Kelime:

THE EFFECTS OF LONELINESS AND LIFE SATISFACTION IN WOMEN OF SPORTS

Öz:
In this study, women who regularly engaged in sports and non-sports for women compared with loneliness and life satisfaction levels to determine the effects of loneliness and life satisfaction. Loneliness and life satisfaction levels of women within the framework of this general purpose, loneliness and life satisfaction effect on the sport, which might be made several hours a week, income level, marital status, the sport is made on a regular basis for several years, age, occupation, such as in terms of variables studied. Based on the research results to reduce the level of loneliness felt by women in sport and life satisfaction, they tried to develop recommendations to be used as a tool to increase. Engaged in 60 organized sports in the center of the research Aydin, a total of 120 women over 60 are sedentary. UCLA Loneliness Scale Research data, collected using the Life Satisfaction Scale and a personal information form. Research analyzed using SPSS 17.0 statistical package program edilmiştir.Verilerin one-way analysis of variance analysis, simple correlation, t-test and multiple regression analysis techniques were used. End of the study than those of women who sport them feel less alone, income level and age variables, the loneliness of women involved in sports have predicted the level of loneliness marital status, children, and number of siblings, number of people she feels close to oneself, according to occupational variables were unchanged. Levels of life satisfaction in women's income level, age varies according to the variables, marital status, children, and number of siblings, number of people she feels close to oneself, according to occupational variables were unchanged. In addition, loneliness and life satisfaction in women who regularly sports a linear relation was found between the low level
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • BAUMANN,S.,(1994).Uygulamalı Spor Psikolojisi, (Çev:C.İkizler,O.A.Özcan),Alfa Basım Yayın Dağıtım, İstanbul.
  • BORRYS,S., PERLMAN,D., (1985). Gender Differences in Loneliness. Personelity and Social Psychology Bulletin,11
  • BROWN, A.S.,(1984)."Loneliness",Introducti on to Nursing on Adaptation Model Sister Callista Roy, Prantice Hall, New Jersey.
  • COWEN, E. L., (1991). In Pursuit Of Wellness. American Psychologist. Vol.46:404-408.
  • DEMİRHAN, G., (2003). Kültür,Eğitim, Felsefe ve Spor Eğitim İlişkisi, Spor Bilimleri Der- gisi, Hacettepe J.Of Sport Sciences, 14(2)
  • DEMİR A., (1989). UCLA yalnızlık ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği. Psikoloji Dergisi ,7
  • DUMAN, O., (1998). İskelet Kasında Yaşlanma İle İlgili Değişiklikler, Spor Hekimliği Der- gisi, 23.Cilt (2).
  • ERİM, B., (2001).Yetiştirme Yurtlarında ve Ai- leleri Yanında Yaşayan Ergenlerin, Benlik Saygısı,Depresyon ve Yalnızlık Düzeyleri İle Sosyal Destek Sistemleri Açısından Karş- laştırılması.Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi. Sosyal Bil.Ens
  • ESKİN, M., (2001). Ergenlikte Yalnızlık, Baş Etme Yöntemleri ve Yalnızlığın İntihar Davranışı İle İlişkisi Klinik Psikiyatri Dergisi 4
  • ECKSTEİN, R.W., (1957). Effect Of Exercise On Coronary Artery Narrowing And Coro- nary Collateral Circulation. Circ Res. http:// circres.ahajournals.org Erişim: 22.11.2014
  • JONES, H.W., &HEBB, L., (2003). "The Experience Of Loneliness:Objective And Subjective Factors". The International Scope Rewiew.5(9)
  • KARATAŞ, S. Ç., (1988)."Yaşlılarda Yaşam Doyumunu Etkileyen Etmenler" Ha cettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Üniversitesi, Yüksek LisansTezi.
  • KESER, A., (2003). Çalısmanın Anlamı, İş Ya- samındaki Yeri Ve Yasam Doyumu Üzerine Bir Uygulama. Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. (Yayınlanmamıs Doktora Tezi)
  • KEEN, H., (1982). et al.: Obesity and cardiovas- cular risk. int J Obes suppl. L; 83-89.
  • MYERS, D.G. VE DİENER, E., (1995). Who is happy? Psychological Science, 6, 10-19.
  • ÖZ, F., (2004). Sağlık Alanında Temel Kavramlar, İmaj İç ve Dış Ticaret A.S.Ankara
  • PEPLAU, L.A., &PERLMAN, D.,(1982). Lo- neliness. A Sourcebook of Current Theory. Research and Therapy. Wiley- Interscience. NY.
  • TERAKYE,G,. (1989).Huzurevinde Yaşayan Yaşlıların Benlik Saygısının İncelenmesi Ege Üni. HYO Dergisi, Cilt 5
  • SELÇUKOĞLU,Z., (2001).Araştırma Görevlilerin- de Tükenmişlik Düzeyi ile Yalnızlık Düzeyi ve Yaşam Doyumu Aasındaki İlişkinin Bazı Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi, Selçuk Üniversitesi,Sosyal Bilimler Ens., Konya.
  • YOUNG, E. J., (1982). Loneliness, Depression And Cognitive Therapy.
  • YAZICILAR, İ., (2004).Spor Yapan ve Spor Yapmayan Gençlerin Yalnızlık Düzeylerinin Araştırılması, Celal Bayar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi
  • YETİM,Ü., ( 1992). Kişisel Projelerin Orga- nizasyonu ve Örüntüsü Açısından Yaşam Doyumu,Doktora Tezi,İzmir.
  • WEİSS, R.S., (1973).Loneliness: The Experience Of Emotion And Social İsolation. Camb- ridge: -MIT Press.
APA OZDEMIR N, GÜREŞ A, GÜRBÜZ N (2015). SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. , 101 - 110.
Chicago OZDEMIR NURGÜL,GÜREŞ Ali,GÜRBÜZ Nermin SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. (2015): 101 - 110.
MLA OZDEMIR NURGÜL,GÜREŞ Ali,GÜRBÜZ Nermin SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. , 2015, ss.101 - 110.
AMA OZDEMIR N,GÜREŞ A,GÜRBÜZ N SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. . 2015; 101 - 110.
Vancouver OZDEMIR N,GÜREŞ A,GÜRBÜZ N SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. . 2015; 101 - 110.
IEEE OZDEMIR N,GÜREŞ A,GÜRBÜZ N "SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ." , ss.101 - 110, 2015.
ISNAD OZDEMIR, NURGÜL vd. "SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ". (2015), 101-110.
APA OZDEMIR N, GÜREŞ A, GÜRBÜZ N (2015). SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ, 4(13), 101 - 110.
Chicago OZDEMIR NURGÜL,GÜREŞ Ali,GÜRBÜZ Nermin SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ 4, no.13 (2015): 101 - 110.
MLA OZDEMIR NURGÜL,GÜREŞ Ali,GÜRBÜZ Nermin SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ, vol.4, no.13, 2015, ss.101 - 110.
AMA OZDEMIR N,GÜREŞ A,GÜRBÜZ N SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ. 2015; 4(13): 101 - 110.
Vancouver OZDEMIR N,GÜREŞ A,GÜRBÜZ N SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ. 2015; 4(13): 101 - 110.
IEEE OZDEMIR N,GÜREŞ A,GÜRBÜZ N "SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ." ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ, 4, ss.101 - 110, 2015.
ISNAD OZDEMIR, NURGÜL vd. "SPORUN KADINLARDA YALNIZLIK VE YAŞAM DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ". ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ 4/13 (2015), 101-110.