Yıl: 2002 Cilt: 26 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 42 - 47 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi

Öz:
Babesiosis, çeşitli evcil ve yabani hayvanlarla birlikte bazı kemiriciler ve insanlarda da gözlenen protozoer bir hastalıktır. Bu hastalığın vektörleri Ixodidae ailesine bağlı çeşitli kene türleri olup, bu türlerin bazıları Türkiye'de mevcuttur. Babesiosis Türkiye'de başta sığırlar olmak üzere koyun ve keçilerde yaygındır. Bu çalışmada, Türkiye'de değişik bölgelerde sığırlarda ve bunlarla yakın teması olan insanlarda babesiosis araştırılmıştır. Bunun için Eylül 1998- Mart 2000 tarihleri arasında değişik zamanlarda 464 sığır klinik olarak muayene edilmiş, her hayvanın vena jugularisinden EDTA'lı tüpe kan alınmış ve perifer kan frotileri yapılmıştır. Ayrıca, kene ısırığı hikayesi olan 28 insandan da kan örnekleri alınmış, frotiler hazırlanmıştır. Perifer kan frotileri mikroskopta incelenerek Babesia türlerinin intraeritrositer formları araştırılmıştır. Alınan kanlardan elde edilen DNA'lar genel ve spesifik primerler kullanılarak Babesia türlerinin varlığı yönünden iki aşamalı PZR tekniği ile test edilmiştir. PZR analizleri sonucunda sığırlarda Babesia sp. Ankara'da %21,12, Burdur'da %8, Kayseri'de %23,80 ve Samsun'da %7,21 olarak saptanmıştır. Tür düzeyinde ele alındığında B.bovis Ankara'da %12,68 , Burdur'da %8 ve Samsun'da %3,85; B.bigemina Ankara'da %8,45, ve Kayseri'de %23,80; B.divergens sadece Samsun'da %3,37 oranında bulunmuşlardır. Mikroskobik bakıda, sığırlarda Babesia sp. Ankara'da %5.63, Burdur'da %8 ve Samsun'da %2,88 olarak bulunmuştur. Hem mikroskobik bakıda hem de PZR analizinde insanlarda herhangi bir Babesia türü tespit edilememiştir.
Anahtar Kelime: Polimeraz zincir reaksiyonu Babezioz Epidemiyolojik çalışmalar Türkiye Sığır

Konular: Biyoloji

Epidemiology of bovine babesiosis and its zoonotic importance

Öz:
Babesiosis is a protozoal disease of wild and domestic animals including some rodents and humans. Disease is transmitted by Ixodid tick vectors which are widely distributed in Turkey. Babesiosis is widespread in Turkey affecting sheep, goats and particularly cattle. In this study, the epidemiology of babesiosis in cattle and humans (by possible exposure to ticks) was investigated during the period between September 1998 and March 2000 in different regions of Turkey. A total of 464 cattle were examined at different periods of time. Blood specimens were collected from the jugular vein of the animals (into EDTA tubes), and thin blood smears were also prepared for microscopic examination. In addition, 28 human blood specimens and thin blood smears were obtained from people with a history of tick bites. A two step PCR (polymerase chain reaction) test was used to detect Babesia spp. DNA in all blood specimens. During the first PCR test, primers amplifying all Babesia and Theileria DNA's were used. Positive samples were subjected to a second PCR test where species-specific primers for B. bovis, B. bigemina and B. divergens were used. Thin blood smears were examined microscopically for Babesia spp. infected erythrocytes. The results of the PCR analysis showed that infection rates with Babesia spp. were 21.12% in Ankara, 8% in Burdur, 23.80% in Kayseri and 7.21% in Samsun. Results of microscopical examination showed that 5.63%, 8% and 2.88%, of cattle in Ankara, Burdur and Samsun, respectively, were carrying Babesia spp. piroplasms. No Babesia spp. were found in human blood samples either by microscopy or PCR.
Anahtar Kelime: Turkey Cattle Polymerase Chain Reaction Babesiosis Epidemiologic Studies

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA TAMYÜKSEL M, VATANSEVER Z, KARAER Z, ARAZ E, HAZNEDAROĞLU T, YUKARI B, Acici M (2002). Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. , 42 - 47.
Chicago TAMYÜKSEL Mehmet,VATANSEVER Zati,KARAER Zafer,ARAZ Engin,HAZNEDAROĞLU Tunçer,YUKARI Bayram Ali,Acici Mustafa Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. (2002): 42 - 47.
MLA TAMYÜKSEL Mehmet,VATANSEVER Zati,KARAER Zafer,ARAZ Engin,HAZNEDAROĞLU Tunçer,YUKARI Bayram Ali,Acici Mustafa Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. , 2002, ss.42 - 47.
AMA TAMYÜKSEL M,VATANSEVER Z,KARAER Z,ARAZ E,HAZNEDAROĞLU T,YUKARI B,Acici M Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. . 2002; 42 - 47.
Vancouver TAMYÜKSEL M,VATANSEVER Z,KARAER Z,ARAZ E,HAZNEDAROĞLU T,YUKARI B,Acici M Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. . 2002; 42 - 47.
IEEE TAMYÜKSEL M,VATANSEVER Z,KARAER Z,ARAZ E,HAZNEDAROĞLU T,YUKARI B,Acici M "Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi." , ss.42 - 47, 2002.
ISNAD TAMYÜKSEL, Mehmet vd. "Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi". (2002), 42-47.
APA TAMYÜKSEL M, VATANSEVER Z, KARAER Z, ARAZ E, HAZNEDAROĞLU T, YUKARI B, Acici M (2002). Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 26(1), 42 - 47.
Chicago TAMYÜKSEL Mehmet,VATANSEVER Zati,KARAER Zafer,ARAZ Engin,HAZNEDAROĞLU Tunçer,YUKARI Bayram Ali,Acici Mustafa Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. Türkiye Parazitoloji Dergisi 26, no.1 (2002): 42 - 47.
MLA TAMYÜKSEL Mehmet,VATANSEVER Zati,KARAER Zafer,ARAZ Engin,HAZNEDAROĞLU Tunçer,YUKARI Bayram Ali,Acici Mustafa Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. Türkiye Parazitoloji Dergisi, vol.26, no.1, 2002, ss.42 - 47.
AMA TAMYÜKSEL M,VATANSEVER Z,KARAER Z,ARAZ E,HAZNEDAROĞLU T,YUKARI B,Acici M Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. Türkiye Parazitoloji Dergisi. 2002; 26(1): 42 - 47.
Vancouver TAMYÜKSEL M,VATANSEVER Z,KARAER Z,ARAZ E,HAZNEDAROĞLU T,YUKARI B,Acici M Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi. Türkiye Parazitoloji Dergisi. 2002; 26(1): 42 - 47.
IEEE TAMYÜKSEL M,VATANSEVER Z,KARAER Z,ARAZ E,HAZNEDAROĞLU T,YUKARI B,Acici M "Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi." Türkiye Parazitoloji Dergisi, 26, ss.42 - 47, 2002.
ISNAD TAMYÜKSEL, Mehmet vd. "Sığır babesiosisinin epidemiyolojisi ve zoonotik önemi". Türkiye Parazitoloji Dergisi 26/1 (2002), 42-47.