Yıl: 2015 Cilt: 15 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 93 - 116 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ

Öz:
Bu araştırma ile İlahiyat Fakültesi Arapça hazırlık sınıfı öğrencilerine alt ve orta düzeyde konuşma becerileri kazandırarak, klasik öğretmen merkezli yönteme karşı işbirlikli öğrenme metodunun uygulanmasında kullanılan birleştirme tekniğinin öğrencilerin Arapça'ya karşı tutumlarına ve ders başarılarına olan etkisini araştırmak, nihai hedefte Arapça'nın öğrenilmesi güç bir dil olduğu yönündeki yaygın inancı yıkmak amaçlanmaktadır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deneye konu olan öğrencilerin Arapça dersine karşı olan tutumlarının başarılarının geliştirilmesine yönelik İşbirlikli Öğrenme Yöntemi Birleştirme Tekniği ile yapılandırılmış diyalog etkinlikleri düzenlenmiş ve 36 kişilik deney ve 36 kişilik kontrol grupları 7 haftalık işlem sürecinde gözlemlenerek, Arapça Dersine Karşı Tutum Ölçeği ve başarı testi uygulanmıştır. İşbirlikli Öğrenme Yöntemi Birleştirme Tekniğinin uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin hem öntest ve sontest tutum ve başarı puan ortalamaları arasında hem de kontrol ve deney gruplarındaki öğrencilerin sontest başarı puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sonuç olarak yapılan bu araştırma, İşbirlikli Öğrenme Yöntemi Birleştirme Tekniğinin geleneksel öğretim yöntemine göre Arapçaya karşı tutum ve ders başarısını arttırmada daha etkili sonuçlar verdiğini göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik

The Effect of Co-Operative Learning Method on Attitudes and Suc- cess of Divinity Faculty Students in Arabic

Öz:
The aim of this study is to help Divinity Faculty Arabic preparatory class students improve beginning and intermediate level speaking skills; instead of classical teacher centered education to employ incorporation technique of cooperative learning method and thereby investigate the attitudes of students towards Arabic and their success in Arabic with the ultimate aim of showing that Arabic is not difficult to learn. This is a quasi experimental study with a pre-test and post-test design. The participants, 36 control group students and 36 experimental group students, took part in structured dialogue activities designed in accord with Cooperative Learning Method Incorporation Technique. Following the 7 week treatment period the participants were administered Attitude Toward Arabic Inventory and Arabic test. There were significant differences between control group students' pre-test and post-test grades; and between control group students' post-test grades and experimental students' post-test grades. In conclusion the study has shown that Co-operative Learning Method Incorporation Technique is more helpful than classical methods in improving students' attitudes and success in Arabic.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz, Kamile Ün, İşbirlikli öğrenme: Kuram, Araştırma ve Uygulama, Uğurel Matbaa- sı, Malatya 1992.
  • Açıkgöz, Kamile Ün, Etkili Öğrenme ve Öğretme, Kanyılmaz Matbaası, İzmir 2003.
  • Aydoslu, Ulviye, Öğretmen Adaylarının Yabancı Dil Olarak İngilizce Dersine İlişkin Tu- tumlarının İncelenmesi (B.E.F. Örneği), Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta 2005.
  • Baş, Gökhan, "Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması", Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi (2), 49-68, 2013.
  • Birleşmiş Milletler Teşkilatı, (tarih yok) http://www.unicankara.org.tr/today/1.html#1d.
  • Baran, Fadıl, Arapça Öğreniminde Kubaşık Öğrenme Yönteminin Öğrenci Başarısı Üze- rindeki Etkisi, (yayımlanmamış yüksek lisans tezi) Gazi Üniversitesi Eğitim Bilim- leri Enstitüsü, Ankara 2010.
  • Büyüköztürk, Şener, Deneysel desenler, Pegema Yayıncılık, Ankara 2001.
  • Büyüköztürk, Şener, "Faktör Analizi: Temel Kavramlar ve Ölçek Geliştirmede Kullanımı", Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi (32), 470-483, 2002.
  • Büyüköztürk, Şener, Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegema Yayıncılık, Anka- ra 2007.
  • Büyüköztürk, Şener, Sosyal Bilimler Için Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi, Ankara 2012.
  • Civelek, Yakup, "Türkiyede Arapça Öğretimimne Dair Bazı Teklifler", Yüzüncü Yıl Üni- versitesi Ilahiyat Fakültesi Dergisi (2), s. 225-283, Yıl: 1998.
  • Çelik, Suat, Şenocak, Erdal, Bayrakçeken, Samih, Taşkesenligil, Yavuz, & Doymuş, Ke- mal. "Aktif Öğrenme Stratejileri Üzerine Bir Derleme Çalışması", Kazım Karabe- kir Eğitim Fakültesi Dergisi (11), 155-185, Yıl: 2005.
  • Dağbaşı, Gürkan, Oyun Tekniği ve Arapça Öğretiminde Kullanımı, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara 2007
  • Deliçay, Tahsin, "İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Arapça Öğrenmedeki Motivasyon Düzeyleri", Fırat Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dergisi, 10 (1), 59-74, Yıl: 2005.
  • Doğan, Candemir, "Arapça Öğretiminin Ana Promlemlerini Belirleme Amaçlı Deneysel Bir Araştırma" Dicle Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dergisi, 3(2), s. 145-170, Yıl: 2001.
  • Efe, Rıfat, Murat Hevedanlı, Şennur Ketani, Özlem Çakmak, Hülya Aslan, İşbirlikli öğ- renme teori ve uygulama, Eflatun Yayınevi, Ankara 2008.
  • Gündüzöz, Soner, "Arapça Öğretiminde Başvurulacak Bazı Yöntem ve Teknikler", Ondo- kuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (29), s. 35-53, Yıl: 2010.
  • Güngör, Arzu; Ün Açıkgöz, Kamile, "İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Okuduğunu Anlama Stratejilerinin Kullanımı ve Okumaya Yönelik Tutum Üzerindeki Etkileri", Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, (48), s. 481-502, Yıl: 2006.
  • İnceoğlu, Metin, Tutum Algı İletişim, Beykent Üniversitesi Yayınevi, İstanbul 2010.
  • Kağıtçıbaşı, Çiğdem, Günümüzde İnsan ve İnsanlar, Sosyal Psikolojiye Giriş, Evrim Yayı- nevi, İstanbul 2008.
  • Kaptan, Saim, Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Tekışık Ofset, Ankara 1995.
  • Karasar, Niyazi, Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel, Ankara 2005.
  • Köseoğlu, Pınar; "Biyoloji Eğitiminde Birleştirme Tekniği Temelli Öğretimin Akademik Başarı, Özyeterlik ve Tutuma Etkisi", Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education), (39), s. 244-254, Yıl:2010
  • Kuş, Zafer; Karatekin, Kadir, "İş Birliğine Dayalı Öğrenmenin Sosyal Bilgiler Dersinde Akademik Başarı Üzerine Etkisi", Eğitim Fakültesi Dergisi XXII (2), s. 589-604, Yıl: 2009
  • Saban, Ahmet, Öğrenme Öğretme Süreci Yeni Teori ve Yaklaşımlar, Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Ankara 2002.
  • Semerci, Ayşegül, İlahiyat Fakülteleri Hazırlık Sınıflarında Arapça Öğretiminde Kullanı- lan Yöntemler, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri 2012.
  • Senemoğlu, Nuray, Öğrenme nasıl oluşmaktadır? Öğrenmenin oluşumu. Modül 1, MEB. Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı, Ankara 2001.
  • Slavin, Robert E., Cooperative Learning: Theory, Research, And Practice (2nd Ed.) b. Allyn & Bacon, Boston 1995.
  • Soysaldı, Mehmet, "Türkiye'deki İlahiyat Fakültelerinde Arapça Öğretiminde Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Yolları", EKEV Akademi Dergisi (45), s. 247-277, Yıl: 2010.
  • Soyupek, Hasan, "İlahiyat Fakültelerinde Yürütülen Arapça Öğretimine İlişkin Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi: Isparta İlahiyat Fakültesi Örneği", Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi(10), s. 77-95, Yıl: 2003/1.
  • Soyupek, Hasan, İkinci Meşrutiye'ten Günümüze Türkiye'de Arapça Öğretimi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta 2004.
  • Taşpınar, Mehmet, Kuramdan Uygulamaya Öğretim İlke ve Yöntemleri, Data Yayınları, Ankara 2010.
  • Tavşancıl, Ezel, Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi, Nobel Yayınları, Ankara 2005.
  • Tokgözlü, Zeynep Şerife, Arapça Öğretimine Yönelik NLP İlkelerine Dayalı Etkinlik Öne- rileri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitütsü, Ankara 2009.
  • Uçar, Recep, "İlahiyat Fakültelerinde Okutulan Arapça Dersine Karşı Tutum Ölçeği Geliş tirme Çalışması", İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Yıl: Güz 2013/4, (2),127-144 ııı
APA UÇAR R, Türkmen S (2015). İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. , 93 - 116.
Chicago UÇAR RECEP,Türkmen Sabri İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. (2015): 93 - 116.
MLA UÇAR RECEP,Türkmen Sabri İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. , 2015, ss.93 - 116.
AMA UÇAR R,Türkmen S İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. . 2015; 93 - 116.
Vancouver UÇAR R,Türkmen S İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. . 2015; 93 - 116.
IEEE UÇAR R,Türkmen S "İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ." , ss.93 - 116, 2015.
ISNAD UÇAR, RECEP - Türkmen, Sabri. "İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ". (2015), 93-116.
APA UÇAR R, Türkmen S (2015). İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 15(3), 93 - 116.
Chicago UÇAR RECEP,Türkmen Sabri İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 15, no.3 (2015): 93 - 116.
MLA UÇAR RECEP,Türkmen Sabri İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, vol.15, no.3, 2015, ss.93 - 116.
AMA UÇAR R,Türkmen S İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 2015; 15(3): 93 - 116.
Vancouver UÇAR R,Türkmen S İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 2015; 15(3): 93 - 116.
IEEE UÇAR R,Türkmen S "İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 15, ss.93 - 116, 2015.
ISNAD UÇAR, RECEP - Türkmen, Sabri. "İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ARAPÇA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLA- RINA ve BAŞARILARINA OLAN ETKİSİ". Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 15/3 (2015), 93-116.