Yıl: 2016 Cilt: 6 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 471 - 478 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR

Öz:
Türkçe'de yerleştirme anlamına gelen enstalasyon, günümüz sanatında ulusal ve uluslararası sanat ortamında oldukça sık tercih edilen bir anlatım biçimi olmuştur. Sanat tarihinde ve günümüzde enstalasyonun; çeşitli dayanakları, farklı yöntem ve tekniklerle de desteklenerek oluşturulmuş pek çok örneği bulunmaktadır. Bu araştırma metninde, günümüz sanatında oldukça önemli bir anlatım biçimi olan enstalasyonun tanımına, özelliklerine, günümüzdeki anlamıyla ortaya çıkışına ve sanatçılarına kısaca değinilmiştir. Metnin gelişme bölümünde, bu konuya ilişkin tartışma yaratan ve sıra dışı çalışmalar ortaya koyan Joseph Kosuth ve Nam June Paik gibi sanatçıların sanat tavırları, kısa ve genel bir bakışla ele alınmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda yazar tarafından ortaya konmuş ve sergilenmiş olan iki enstalasyon projesinin amacından, içeriği ve sanatsal hareketinden bahsedilmiş, söz konusu toplumsal konular üzerine tartışılmıştır. Son olarak Sonuç bölümünde, "sanat & hayat" birlikteliği ve mekânsal algı gibi konular üzerine yorum ve değerlendirmeler yapılmıştır. Metnin amacı; enstalasyon anlatım biçimine ilişkin temel noktalara değinmek, uygulama projesiyle ve görsel bir anlatımla güncel konulara dair eleştirel bir bakış açısı sunmaktır. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar kapsamında literatür yöntemiyle edebi bir deneme metni ortaya konmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Sanat

READINGS ON INSTALLATION OF READY-MADE

Öz:
The installation, meaning placing in Turkish, has become often preferred an expression form of art in today's national and international art scene. In art history and today's art, there are various bases, many examples have been created and supported by different methods and techniques of installations. In this study, Installation, a very important form of expression in contemporary art, its definition, characteristics, appearance in today's literally and the artists are mentioned briefly. In the development section of the text, artists Joseph Kosuth and Nam June Paik, who demonstrate extraordinary works of art that generate discussion on this issue, have been dealt with an overview. In accordance with data; the purpose, the content and artistic movement of two installation projects have been presented by the author and been discussed on social issues. Finally in Conclusion part, comments and evaluations have been made on issues such as unity and spatial perception "Art & Life". The purpose of the text; to mention the main points regarding the installation expression form, to provide a critical overview on the current topics with demonstration project and a visual narrative. Besides, a literary essay has been demonstrated with literature methods
Anahtar Kelime:

Konular: Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • DANTO, C. Arthur (2010). Sanatın Sonundan Sonra: Çağdaş Sanat ve Tarihin Sınır Çizgisi, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • KALKAN ERENUS, Özlem (2014). Marcel Duchamp "Sanatı ve Felsefesi", İstanbul: Tekhne Yayınları.
  • FINEBERG, Jonathan (2014). 1940'dan Günümüze Sanat Varlık Stratejileri, Ed. TUNÇ, Arif Ziya, (Çev. Simber Atay-Eskier ve Göral Erinç), İzmir: Karakalem Kitabevi Yayınları.
  • KUSPIT, Donald (2010). Sanatın Sonu, (Çev. Y. Tezgiden), İstanbul: Metis Yayınları.
  • OLIVERIA De N.,& OXLEY N., & PETRY M. (2005). Yeni Milenyumda Enstalasyon Sanatı / Duyular İmparatorluğu ( Yerleştirme Sanatı ), (Çev. Osman Akınhay), İstanbul: Akbank Kültür Sanat Yayınları.
  • ŞAHİNER, Rıfat (2013). Sanatta Postmodern Kırılmalar, Ankara: Ütopya Yayınevi.
  • YILMAZ, Mehmet (2006). Modernizmden Postmodernizme Sanat, Ankara: Ütopya Yayınevi.
  • Görsel Arşive Katkıda Bulunanlar: Alper AYDIN.
APA RENKÇİ TAŞTAN T (2016). HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. , 471 - 478.
Chicago RENKÇİ TAŞTAN TUĞBA HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. (2016): 471 - 478.
MLA RENKÇİ TAŞTAN TUĞBA HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. , 2016, ss.471 - 478.
AMA RENKÇİ TAŞTAN T HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. . 2016; 471 - 478.
Vancouver RENKÇİ TAŞTAN T HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. . 2016; 471 - 478.
IEEE RENKÇİ TAŞTAN T "HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR." , ss.471 - 478, 2016.
ISNAD RENKÇİ TAŞTAN, TUĞBA. "HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR". (2016), 471-478.
APA RENKÇİ TAŞTAN T (2016). HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 6(4), 471 - 478.
Chicago RENKÇİ TAŞTAN TUĞBA HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication 6, no.4 (2016): 471 - 478.
MLA RENKÇİ TAŞTAN TUĞBA HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, vol.6, no.4, 2016, ss.471 - 478.
AMA RENKÇİ TAŞTAN T HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication. 2016; 6(4): 471 - 478.
Vancouver RENKÇİ TAŞTAN T HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication. 2016; 6(4): 471 - 478.
IEEE RENKÇİ TAŞTAN T "HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR." The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 6, ss.471 - 478, 2016.
ISNAD RENKÇİ TAŞTAN, TUĞBA. "HAZIR YAPIM (READY-MADE) ENSTALASYON ÜZERİNE OKUMALAR". The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication 6/4 (2016), 471-478.