TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR

Yıl: 2016 Cilt: 5 Sayı: 10 Sayfa Aralığı: 391 - 414 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR

Öz:
Teknik faaliyetler alanında uzmanlaşma ve ekip çalışması çağımızda büyük önem taşır. Ekip halinde yürütülen ya da birden çok kişiyi ilgilendiren teknik ve tehlikeli faaliyetlerde ceza sorumluluğunun saptanması önemli bir sorundur. Tıp alanında teknolojik gelişmeler nedeniyle uzmanlaşma çok önemlidir. Tıbbi müdahaleler çoğunlukla ekip halinde gerçekleştirilmektedir. Hastalığın teşhis ve tedavisi sürecinde birden fazla hekimin, uzmanın ve sağlık personelinin işbirliği gerekir. Sağlık sahasında çok yönlü iş paylaşımına günümüzde sıkça rastlanmaktadır. Birden fazla hekim tarafından uygulanan tedavi yöntem ve tedbirlerinin birbiriyle uyumlu olması gerekir. Karşılıklı bilgi alışverişi muntazam olarak gerçekleştirilmelidir. Yardımcı sağlık personeli görevini yapabilecek düzeyde donanımlı ve eğitimli olmalıdır. Sorumluluk alanları açık biçimde saptanmalıdır. Tedaviyi yürüten ekipte görev alanların yetki alanlarının net bir biçimde belirlenerek sınırlandırılmasına "Yetki sınırlaması" denmektedir. Böylelikle tedavide kusuru bulunan personelin tespiti daha basitçe gerçekleştirilir. Birden fazla kişinin katılımı ile gerçekleştirilen müdahaleler bir diğer önemli husus olarak "Güven ilkesi" önem kazanmaktadır. "Güven İlkesi", birden fazla kimse tarafından yürütülen faaliyetlerde, faaliyete katılan her bir kimsenin, diğerlerinin "faaliyetle ilgili davranış kurallarına" uyacağı beklentisini ve bu beklentiye göre hareket etmesini ifade etmektedir. Sağlık personelinin sorumluluğu genelde hekimler açısından ele alınır. Oysa sağlık hizmeti, sadece hekimler tarafından değil, diğer sağlık görevlileri tarafından da yürütülen bir faaliyettir. Her kademedeki sağlık personeli görev alanındaki eylem ve müdahaleleri nedeniyle verdiği zararlardan sorumludur.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

(DETERMINATION OF PHYSICIANS AND OTHER HEALTH PERSONNEL MALPRACTICE LIMITATION: CURRENT ISSUES)

Öz:
Technical activities in the field of specialization and teamwork in our era is of great importance. Executed as a team or multiple contacts concerning technical and dangerous activities is an important problem to determine criminal responsibility. Due to technological advances in the medical field of specialization is very important. Medical interventions are carried out mostly as a team. In the process of diagnosis and treatment of the disease more than one physician, specialist health personnel must cooperate. Health in the versatile job share nowadays frequently encountered. If more than one physician by treatment method and measures must be compatible with each other. Must be performed as regular mutual exchange of information. Auxiliary medical staff must be equipped and trained in the tasks they can do level. Areas of responsibility clearly be determined. The task team conducting the treatment fields determined in a clear form of jurisdiction limitation "Authority limitation". Thus, determination of the personnel in the treatment of defects is performed more simply. Performed with the participation of more than one person's interventions as another important point "Trust principle" is becoming increasingly important. "Trust principle", carried out by more than one participating in operational activities, each one a person, conduct "related others" activity will comply with the expectations and to act according to these expectations. The responsibility of health personnel are handled in terms of physicians in General. However, health service, not only by physicians, other health workers is an activity conducted by the. Action in the field of health personnel at all levels tasks and interventions is responsible for the damage caused.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Akıncı Ş: Borçlar Hukuku Bilgisi, 1. Baskı, Sayram Yayınları, Konya, 2013.
  • Altundere N: Tıp Ceza Hukuku ve Güven İlkesi. İstanbul Barosu, Sağlık Hukuku Merkezi, "Sağlık Hukuku Makaleleri", 2011.
  • Aştı T, Acaroğlu R: Hemşirelikte Sık Karşılaşılan Hatalı Uygula- malar. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2000, 4 (2).
  • Çelik ÇA: Hekimlerin ve Hastanelerin Sorumluluğu. (http://www. tazminathukuku.com/arastirma-yazilari/hekimlerin-ve-hastanelerin- sorumlulugu.htm) Erişim tarihi ve saati: 25. 05. 2016
  • Çetinkaya P: Hemşirelikte Tıbbi Uygulama Hataları ve Hukuki Sonuçları. Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2016.
  • Delogu T: Modern Hukukta Taksirli Suçun Önemi, Çev. Yüksel Ersoy, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi'nden ayrı basım, Ankara, 1987.
  • Deryal Y: Hemşirenin Hukuki Sorumluluğu. Ankara, III. Sağlık Hukuku Kurultayı, 2010.
  • Dönmezer S, Erman S: Nazari ve Tatbiki Ceza Hukuku, Genel Kı- sım, 12. b., C. II, İstanbul, Beta, 1999, s. 259; benzer görüş için, Mehmet Emin Artuk, Ahmet Gökçen, Caner Yenidünya, Ceza Hukuku Genel Hükümler I, 2. b., Ankara, Turhan, 2006.
  • Gold vs Essex County Council davası (1942). In: McHale, Jean- Tingle, John; Law and Nursing, Second Edition, Elsevier Science Limi- ted, Edinburg, 2002-2003.
  • Hakeri H: Tıbbi Uygulamalardan Hemşirelerin Cezai Sorumlulu- ğu. Ankara, III. Sağlık Hukuku Kurultayı, 2010.
  • Hakeri H: Tıp Hukuku. 10. Baskı, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2015.
  • Kürşat Z: Hemşirelerin Hukuki Sorumluluğu. İÜHFM C. LXVI, S.1, 2008, 294, Sf: 293-322. (file:///C:/Users/TOSHIBA/Desktop/117- 317-1-PB.pdf) (Erişim Tarihi: 22. 09. 2016) (Hemşirelik bakımı, her birimin veya servisin gereksinimlerine göre değişen içeriklerle doldurulur. Yoğun bakımda çalışan hemşire bakımından "hemşirelik bakımı" kavramının içeriği başka iken örneğin kanserli hastalarda onkoloji hemşiresi bakımından "hemşirelik bakımı"nın farklı içeriği olur. Kavramın içeriği somut özellik göz önünde bulundurularak tıp biliminin gerekliliklerine göre saptanır.)
  • Kürşat Z: Hemşirelerin Hukuki Sorumluluğu. İÜHFM C. LXVI, S.1, 2008, 294, Sf: 293-322. (file:///C:/Users/TOSHIBA/Desktop/117- 317-1-PB.pdf) (Erişim Tarihi: 22. 09. 2016) (Hemşirelik süreci, hastanın kendi kendisine karşılayamadığı ihtiyaçlarının hemşirenin görev ve yasal sorumluluğu olan bakım ve bu bakımın kaydının sağlanmasına yarayan bilimsel bir araçtır. Böylece hemşirelik süreci, hastanın sağlık sorununu çözmede belli sistematik bir yöntemle hemşirelik bakımını vermeyi sağlar. Bu süreç, birbirini izleyen çeşitli aşamalardan oluşan hemşirelik faaliyetlerinin bütünüdür aynı zamanda. Bunlar, hasta yahut sağlıklı birey hakkında bilgi toplama, bu bilgileri analiz etme, yorumlama, sorunun tür ve önemini saptama, sorunu çözümleyici girişimleri planlama ve uygulama, sonucu değerlendirme yolu ile senteze gitme gibi aşamalardır. Netice itibariyle hemşirelik süreci ile hemşire, bireyin günlük yaşamını sürdürme yeteneğini etkileyen ve yardım gerektiren sorunları saptar, yardımı sağlayacak amaç ve girişimi içeren planı hazırlar, bunu uygular ve son olarak bu planın etkinliğini değerlendirir.) http://web.deu.edu.tr/radyolojiabd/malpraktis.html E.T. (26.05.2016)
  • http://www.turkebelerdernegi.com/index.php?option=com_content &task=view&id=182&Itemid=0 (26. 05. 2016)
  • Kalabalık H: Ebe ve Hemşirelerin İdare Hukuku Açısından Sorumluluğu. III. Sağlık Hukuku Kurultayı, 2010.
  • Karataş M, Yakıncı C: Tıbbi Hata Nedeniyle Çözüm Yolları. İnö- nü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17 (3), 2010.
  • Katoğlu T: Ekip Halinde Yürütülen Faaliyetlerde Güven İlkesi ve Ceza Sorumluluğu. TBB Dergisi, 2007, Sayı: 68.
  • Kıray L: Hemşirelik Mesleğinde Sorumluluk ve Yükümlülükler. http://hukuksokagi.com/kaynak/hemsirelik-mesleginde-sorumluluk-veyukumlulukler/ (26. 05. 2016)
  • Koslowski P: Etik ve hekimlik sanatı, In: Etik ve Meslek Etikleri, Tepe H eds., Meteksan Anonim Şirketi, Ankara, 2000. Kürşat Z: Hemşirelerin Hukuki Sorumluluğu. İÜHFM C. LXVI, S.1, 2008, 294.
  • Oflaz F: Ankara, III. Sağlık Hukuku Kurultayı, 2010.
  • Özay M: Estetik Amaçlı Tıbbi Müdahalelerde Hekimin Hukuki Sorumluluğu, Yetkin Yayınları, Ankara, 2006.
  • Polat O: Tıbbi Uygulama Hataları, Seçkin Yayıncılık, Birinci Baskı, Ankara, 2005.
  • Potter PA, Perry AG: Basic Nursing. Theory and Practice, 3rd ed. Mosby, St. Louis, 1995.
  • RG: 02/03/1954, Sayı: 8647
  • Rooks JP: Midwifery and Childbirth in America, Temple Universty Press, 1997.
  • Şahin D, Faikoğlu R, Şahin İ, Gökdoğan Mr, Yaşar S, Alparslan N, Dereli E, Faikoğlu G: Hemşirelikte Malpraktis: Olgu Sunumları. Adli Tıp Bülteni, 2014, Cilt: 19, Sayı: 2.
  • Y. 13. HD. E. 2003/2333, K. 2003/6348 T. 22.5.2003.
  • Yılmaz T: Hastanın Tedavisinde Hekimlerin ve Diğer Sağlık Personelinin İşbirliği. (http://www.tugsanyilmaz.av.tr/saglik-hukuku/ hastanintedavisinde-hekimlerin-ve-diger-saglik-personelinin-isbirligi) (Erişim Tarihi: 07. 02. 2016)
APA KEÇELİGİL H (2016). TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. , 391 - 414.
Chicago KEÇELİGİL HASAN TAHSİN TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. (2016): 391 - 414.
MLA KEÇELİGİL HASAN TAHSİN TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. , 2016, ss.391 - 414.
AMA KEÇELİGİL H TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. . 2016; 391 - 414.
Vancouver KEÇELİGİL H TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. . 2016; 391 - 414.
IEEE KEÇELİGİL H "TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR." , ss.391 - 414, 2016.
ISNAD KEÇELİGİL, HASAN TAHSİN. "TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR". (2016), 391-414.
APA KEÇELİGİL H (2016). TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. Tıp Hukuku Dergisi, 5(10), 391 - 414.
Chicago KEÇELİGİL HASAN TAHSİN TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. Tıp Hukuku Dergisi 5, no.10 (2016): 391 - 414.
MLA KEÇELİGİL HASAN TAHSİN TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. Tıp Hukuku Dergisi, vol.5, no.10, 2016, ss.391 - 414.
AMA KEÇELİGİL H TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. Tıp Hukuku Dergisi. 2016; 5(10): 391 - 414.
Vancouver KEÇELİGİL H TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR. Tıp Hukuku Dergisi. 2016; 5(10): 391 - 414.
IEEE KEÇELİGİL H "TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR." Tıp Hukuku Dergisi, 5, ss.391 - 414, 2016.
ISNAD KEÇELİGİL, HASAN TAHSİN. "TIBBİ FAALİYETLERDE HEKİM VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN MALPRAKTİS SORUMLULUĞUNUN BELİRLENMESİNDE YAŞANAN SORUNLAR". Tıp Hukuku Dergisi 5/10 (2016), 391-414.