Yıl: 2003 Cilt: 25 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 55 - 62 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri

Öz:
Amaç: Bir lisede ikinci sınıfta okuyan kız öğrencilerin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirilmesi. Yöntem: Öğrencilerin antropometrik ölçümleri sonucunda yaşa göre Beden' Kitle İndeksi (BKİ) persentil değerlendirmeleri, Bel Kalça Oranı (BKO) hesaplamaları yapılmıştır. Beslenme durumları gıda tüketim sıklığı soru formu yardımı ile tespit edilmiştir. Bulgular: Kız öğrenciler yeterli, düzenli ve dengeli beslenmemektedirler. Bu sonuçlar arasında BKİ-persentil hesaplamalarına göre kız öğrencilerin % 36'sının zayıf; % 60'ının normal ve % 4'ünün şişman olduğu bulunmuştur. Kızlarıri % 92.5'inin BKO değerleri 0.8'in altında, % 7.5'ihin BKO dğerleri ise 0.8 ve üzerinde bulunmuştur. Öneri: Kız öğrencilerin yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının ortadan kaldırılabilmesi için daha detaylı çalışmalara ve müdahale programlarına ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelime: Ergen beslenmesi Beslenme durumu Vücut kitle indeksi Kadın Öğrenciler

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Bertan M., Güler Ç (Ed.) Halk Sağlığından Yenilikler. Güneş Yayınları, Ankara,1997.
  • 2. Baysal A (Ed.). Diyet El Kitabı. Hatiboğlu Yayınları, Yenilenmiş Dördüncü Baskı, Ankara, 2002.
  • 3. Ilgaz Ş. Obesite ve Tedavisi. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü Yayınları, 2001.
  • 4. Health Education Board of Scotland. (2000). Talking about eating disorders. (www.hebs.scot.nhs.uk) (Erişim tarihi: 2 Mayıs 2003).
  • 5. University of İllinois at Urbana-Champaign Counseling Center. (1999). Eating Disorders. (www.couns_uiuc.edu/eating.html) (Erişim tarihi: 2 Mayıs 2003).
  • 6. Anorexia Nervosa and Related Eating Disorders, inc. (1998). (www.anred.com)
  • 7. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 1998. Sağlık Bakanlığı, HÜNEE, Macro International. Ankara 1999.
  • 8. Yargıç İ. Gençlerde Madde Bağımlılığı. (www.pedam.com). (Erişim tarihi: 2 Mayıs 2003.)
  • 9. Özben B. Oğuz G. Kurdoğlu N., Önder F. Gülveren Lisesi III. Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Saptanması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Araştırma Raporu. Ankara, Kasım-Aralık 1999.
  • 10. Willett W. Eat, Drink and be Healthy. The Harvard Medical School Guide to Healthy Eating. First Fireside Edition, NY, 2002.
  • 11. Ulusal Gıda ve Stratejisi Çalışma Grubu Raporu. İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü. Devlet Planlama Teşkilatı Yayınları, Ankara, 2001.
  • 12. Seidell JC. Perusse L. Despres JP. Bouchard C., Waist and Hip Circumfeences Have Independent and Opposite Effects on Cardiovascular Disease Risk Factors: The Quebec Family Study. Am J Clin Nutr 2001; 74: 315-21.
APA ASLAN D, GÜRTAN E, HACIM A, KARACA N, ŞENOL E, YILDIRIM E (2003). Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. , 55 - 62.
Chicago ASLAN DILEK,GÜRTAN Elif,HACIM Adnan,KARACA Nezih,ŞENOL Eyüp,YILDIRIM Emeti Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. (2003): 55 - 62.
MLA ASLAN DILEK,GÜRTAN Elif,HACIM Adnan,KARACA Nezih,ŞENOL Eyüp,YILDIRIM Emeti Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. , 2003, ss.55 - 62.
AMA ASLAN D,GÜRTAN E,HACIM A,KARACA N,ŞENOL E,YILDIRIM E Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. . 2003; 55 - 62.
Vancouver ASLAN D,GÜRTAN E,HACIM A,KARACA N,ŞENOL E,YILDIRIM E Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. . 2003; 55 - 62.
IEEE ASLAN D,GÜRTAN E,HACIM A,KARACA N,ŞENOL E,YILDIRIM E "Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri." , ss.55 - 62, 2003.
ISNAD ASLAN, DILEK vd. "Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri". (2003), 55-62.
APA ASLAN D, GÜRTAN E, HACIM A, KARACA N, ŞENOL E, YILDIRIM E (2003). Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. Cumhuriyet Üniv. Tıp Fak. Derg., 25(2), 55 - 62.
Chicago ASLAN DILEK,GÜRTAN Elif,HACIM Adnan,KARACA Nezih,ŞENOL Eyüp,YILDIRIM Emeti Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. Cumhuriyet Üniv. Tıp Fak. Derg. 25, no.2 (2003): 55 - 62.
MLA ASLAN DILEK,GÜRTAN Elif,HACIM Adnan,KARACA Nezih,ŞENOL Eyüp,YILDIRIM Emeti Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. Cumhuriyet Üniv. Tıp Fak. Derg., vol.25, no.2, 2003, ss.55 - 62.
AMA ASLAN D,GÜRTAN E,HACIM A,KARACA N,ŞENOL E,YILDIRIM E Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. Cumhuriyet Üniv. Tıp Fak. Derg.. 2003; 25(2): 55 - 62.
Vancouver ASLAN D,GÜRTAN E,HACIM A,KARACA N,ŞENOL E,YILDIRIM E Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri. Cumhuriyet Üniv. Tıp Fak. Derg.. 2003; 25(2): 55 - 62.
IEEE ASLAN D,GÜRTAN E,HACIM A,KARACA N,ŞENOL E,YILDIRIM E "Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri." Cumhuriyet Üniv. Tıp Fak. Derg., 25, ss.55 - 62, 2003.
ISNAD ASLAN, DILEK vd. "Ankara'da Eryaman Sağlık Ocağı bölgesi'nde bir lisenin ikinci sınıfında okuyan kız öğrencilerinin beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin değerlendirmeleri". Cumhuriyet Üniv. Tıp Fak. Derg. 25/2 (2003), 55-62.