Yıl: 2016 Cilt: 0 Sayı: 9 Sayfa Aralığı: 169 - 178 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU

Öz:
Müziğin insan hayatındaki önemi ve müzik eğitiminin bireye sağladığı katkılar düşünüldüğünde; müzik eğitiminin temel bir unsuru olan çalgı eğitiminin önemi de ortaya çıkmaktadır. Gitar günümüzde çalgı eğitimi alanında yaygın bir şekilde kullanılmakta ve ilgi görmektedir. Bu çalışmada; gitar eğitiminde başlangıç yaşı, bu yaşın bireyin gelişimindeki kritik yaş dönemi içinde olmasının önemi ve olası varılabilecek hedefler tartışılmıştır. Sonuç olarak, 6 yaş öncesi kas gelişimine katkıda bulunacak çalışmalar yapılmış ve ailenin de desteği alınmış ise; daha da önemlisi çocuğun müziğe ve özellikle de gitara ilgisi ortaya çıkmış ise, gitar eğitimine 6 yaş civarında başlanabileceği yargısına varılmıştır. Diğer yandan, ilgi veya fiziksel gelişimin geç oluşması durumunda, başlama yaşının 10-12 yaşına kadar çıkabileceği fakat bu yaşın kritik dönem içinde olmasına dikkat edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Sanat

İbn Sînâ ve Felsefesiyle İlgili Rusça Araştırmalar

Öz:
Dünyanın çeşitli bölgelerinde yüzyıllardan beri İbn Sînâ üzerine çok fazla çalışma yapılmış, filozofun eserleri değişik dillere defalarca tercüme edilmiş, hatta özel İbn Sînâ bibliyografya çalışmaları alanı bile oluşmuştur. Rusya'da da aynı durumdan söz etmek mümkündür. Şöyle ki, Rusya'da üzerinde en çok durulan İslâm filozofu İbn Sînâ'dır. Filozofun bir kısım eserleri tercüme edildiği gibi, onu müstakil araştırma konusu yapanlar da vardır. Kısacası, İbn Sînâ'ya tahsis edilen Rusça araştırmaların hacmi oldukça büyüktür. Şüphesiz ki bunda İbn Sînâ'nın çok büyük bir tabip olmasının önemli etkisi de olmuştur. Bu çalışmanın amacı, hem SSCB döneminde, hem de SSCB sonrası dönemde İbn Sînâ'nın felsefî ve bilimsel mirası ile ilgili Rusça çalışmalar hakkında bilgi vermek ve Rusyalı araştırmacıların onun geliştirmiş olduğu felsefî öğretiler konusunda yaptıkları değerlendirmelerin analizini yapmaktır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Sanat

FEGANİ BEYLER

Öz:
Various lands of the world, it has been worked on Avicenna many times for centuries, his works have been translated into various languages over and over, even it has specially been the field of bibliographic works on Avicenna. It is possible to say the same case in Russia, too. Id. est., Avicenna is the Muslim philosopher discoursed in Russia. It has not only been translated the philosopher's works, but also he has been studied separately. Shortly, the capacity of Russian researches designated for Avicenna is quite large. Undoubtly there is also an effect that Avicenna is a phisician. The aim of this study is to inform about researches in Russian on Avicenna's philosophical and scientific heritage both in the period of USSR and after USSR, and to analyze evaluations of Russian researchers in the philosophical doctrines advanced by him
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Sanat

ONSET AGE FOR GUITAR TRAINING AND CRITICAL PERIOD

Öz:
Considering the importance of music in human life and the contribution of music education to individuals, the significance of instrument training which is a main issue of music education occurs. Guitar is commonly used in instrument training and draws the attention of the people who are interested in learning music. In this study, onset age for guitar training, the importance of this age in the critical development age, and possible professional aims are discussed. As a result, if the required studies for motor-skills development before the age of six is done and the parents support the learner, and more importantly if the child's interest on music and especially the guitar occurs, guitar training is suggested to start at the age of 6. On the other hand, it is suggested that onset age for guitar training is until the age of 10 and 12 but this age should be in the critical period, if child's interest or physical development emerges lately
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alper, Ömer Mâhir, "İbn Sînâ", DİA, Cilt: XX, İstanbul, 1999.
  • Imamkhodjaeva, Oidinposha, "The Excavation & Recovery of Abu Ali Ibn Sina From Western & Russian Orientalism: The Central Asian Cultural Roots of Ibn Sinâ", PhD. Thesis, Binghampton University, New York, 2000.
  • Aydın, A. (2004). Gelişim ve öğrenme psikolojisi. Ankara: Tek Ağaç Eylül Yayıncılık.
  • Knysh, Alexander "Rusya ve Sovyetler Birliği'nde İslâm Felsefesi", İslâm Felsefesi Tarihi, Ed.: Seyyid Hüseyin Nasr, Oliver Leaman, Çev.: Şamil Öçal, Hasan Tuncay Başoğlu, Açılım Kitap Yayınları, İstanbul, 2007.
  • Bacanlı, H. (2011). Eğitim psikolojisi. Ankara: Pegem Yayınevi.
  • Özkaya, Tüten, "Sovyetler Birliği'nde İbn Sînâ Üzerine Çalışmalar", Erdem Dergisi, Cilt: 4, sy, 11, Ankara, 1989.
  • Campbell, P. S. ve Kassner, C. S. (2014). Music in childhood (4. Edition). United States of America: Cengage Learning Publishing.
  • Taş, İsmail, "SSCB Döneminde İslâm Felsefesi", Marife İlmî Dergi, sy, 3, Konya, 2002.
  • Demirezen, M. (2003). Yabancı dil ve anadil öğreniminde kritik dönemler, Dil Dergisi,118, 5-15.
  • Terzioğlu, Habil Arslan, "İbn Sînâ'nın Tababeti ve Avrupa'ya Tesirleri", İbn Sînâ: Doğumunun Bininci Yılı Armağanı, Der.: Aydın Sayılı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1984.
  • Doğu, A. (2012). Gitarın genç dâhisi: Celil Refik Kaya. Düşünüyorum. Anadolu Aydınlanma Vakfı Sosyal ve Kültürel Bülteni. http://www.anadoluaydinlanma.org/Bulten/28-Dusunuyorum-Eylul-2012.pdf (erişim tarihi 1 Aralık 2015)
  • Terzioğlu, Habil Arslan, "Şimdiye Kadar Bilinmeyen Bir İbn Sînâ Portresi ile Yeni Bulunan Bazı Belgeler ve Son Araştırmalar Işığı Altında İbn Sînâ'nın Türklüğü Meselesi", Uluslararası İbn Sînâ Sempozyumu Bildirileri (17-20 Ağustos 1983), Başbakanlık Basımevi, Ankara, 1984.
  • Elmas, Y. (2003). Sorularla gitar. İstanbul: Pan Yayıncılık.
  • Göbelez, C. (1996). Çalgılar dünyasında keman. İstanbul: Liszt Müzikevi Yayınları.
  • Johnson, J. S. & Newport, E. L. (1989). Critical period effects in second language learning: The influence of maturational state on the acquisition of English as a second language. Cognitive Psychology, 21, 60-99.
  • Johnson, J. S. & Newport, E. L. (1991). Critical period effects on universal properties of language: The status of subjacency in the acquisition of a second language. Cognition, 39, 215-258.
  • Kanneci, A. (2001). Gitar için beste yapmış Türk bestecilerinin eğitimi ve yapıtlarının uluslar arası gitar repertuarındaki yeri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı.
  • Lavicnac, A. (1939). Musiki terbiyesi (Çev.: Abdülhalik Denker). İstanbul: Kanaat Kitabevi.
  • Lenneberg, E. H. (1967). Biological foundations of language. New York, NY: Wiley.
  • Miche, M. (2002). Weaving music into young minds. United States of America: Thomson Learning Publishing.
  • Patel, A. D. (2008). Music, language, and brain. USA: Oxfor University Press.
  • Saxton, M. (2010). Child language: Acquisition and development. London: Sage
  • Senemoğlu, N. (2012). Gelişim, öğrenme ve öğretim (21. Baskı). Ankara: Yargı Yayınevi.
  • Sorenson, H. (1968). Eğitim psikolojisi (Çev.: Gültekin Yazgan). İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Tecimer-Kasap, B.(2005). Suzuki okulu metodu. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (9), 115-128.
  • Uçan, A. (2005). İnsan ve müzik insan ve sanat eğitimi. Ankara: Evrensel Müzikevi. Ayrıca bkz. https://en.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9s_Segovia (erişim tarihi 7 Aralık 2015) https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Bream (erişim tarihi 7 Aralık 2015) https://en.wikipedia.org/wiki/John_Williams_(guitarist) (erişim tarihi 7 Aralık 2015) https://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_Barrueco (erişim tarihi 7 Aralık 2015) https://en.wikipedia.org/wiki/Aniello_Desiderio (erişim tarihi 7 Aralık 2015) https://en.wikipedia.org/wiki/David_Russell_%28guitarist%29 (erişim tarihi 7 Aralık 2015)
APA Erim A, Beyler F (2016). GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. , 169 - 178.
Chicago Erim Ali,Beyler Fegani GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. (2016): 169 - 178.
MLA Erim Ali,Beyler Fegani GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. , 2016, ss.169 - 178.
AMA Erim A,Beyler F GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. . 2016; 169 - 178.
Vancouver Erim A,Beyler F GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. . 2016; 169 - 178.
IEEE Erim A,Beyler F "GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU." , ss.169 - 178, 2016.
ISNAD Erim, Ali - Beyler, Fegani. "GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU". (2016), 169-178.
APA Erim A, Beyler F (2016). GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. Sanat & Tasarım Dergisi, 0(9), 169 - 178.
Chicago Erim Ali,Beyler Fegani GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. Sanat & Tasarım Dergisi 0, no.9 (2016): 169 - 178.
MLA Erim Ali,Beyler Fegani GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. Sanat & Tasarım Dergisi, vol.0, no.9, 2016, ss.169 - 178.
AMA Erim A,Beyler F GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. Sanat & Tasarım Dergisi. 2016; 0(9): 169 - 178.
Vancouver Erim A,Beyler F GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU. Sanat & Tasarım Dergisi. 2016; 0(9): 169 - 178.
IEEE Erim A,Beyler F "GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU." Sanat & Tasarım Dergisi, 0, ss.169 - 178, 2016.
ISNAD Erim, Ali - Beyler, Fegani. "GİTAR EğİTİMİNDE BAŞLANGIÇ YAŞI VE KRİTİK DÖNEM OLGUSU". Sanat & Tasarım Dergisi 9 (2016), 169-178.