Yıl: 2003 Cilt: 17 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 179 - 183 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları

Öz:
Bu çalışmada; yazarların çalıştığı hastanenin yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığının ve antibiyotiklere karşı direnç durumlarının saptanması amaçlanmıştır, izole edilen suşlar içerisinde Gram-pozitif bakterilerin oranı %40.1, Gram-negatif bakterilerin oranı ise %59.9 olarak saptandı. Gram-pozitif bakterilerin %47.8'i Staphylococcus aureus, %44.9'u ise koagülaz-negatif stafilokok (KNS) idi. Gram negatif bakterilerden en sık izole edilen suşların Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter spp. olduğu görüldü. Gram-negatif bakterilerin en duyarlı olduğu antibiyotiklerin sırasıyla imipenem ve meropenem olduğu gözlendi. Staphylococcus aureus ve KNS'de vankomisin ve teikoplanine direnç saptanmazken metisilin direnci sırasıyla % 69.8 ve %84.8 olarak saptandı. Sonuç olarak, yoğun bakım ünitelerinde gelişen hastane infeksiyonlannda izole edilen bakteriler içerisinde Gram-negatif bakterilerin oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Gram-pozitif suşlar içerisinde S.aureus ve KNS'lerin oranlan birbirine yakın değerlerde bulunmuştur. Staphylococcus aureus ve KNS'lerde metisilin direncinin yüksek olmasının yanı sıra Gram-negatif bakterilerde çoklu antibiyotik direncinin saptanması bu çalışmanın dikkati çeken bir başka boyutunu oluşturmaktadır.
Anahtar Kelime: İlaç direnci, bakteriyel Nozokomiyal enfeksiyonlar Mikrobiyal duyarlılık testleri Bakteriler Antibiyotik direnci Çapraz enfeksiyon Yoğun bakım üniteleri Geriyedönük çalışma

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZDEN M, DEMİRDAĞ K, KALKAN A, KILIÇ S (2003). Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. , 179 - 183.
Chicago ÖZDEN Mehmet,DEMİRDAĞ Kutbettin,KALKAN Ahmet,KILIÇ S. Sırrı Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. (2003): 179 - 183.
MLA ÖZDEN Mehmet,DEMİRDAĞ Kutbettin,KALKAN Ahmet,KILIÇ S. Sırrı Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. , 2003, ss.179 - 183.
AMA ÖZDEN M,DEMİRDAĞ K,KALKAN A,KILIÇ S Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. . 2003; 179 - 183.
Vancouver ÖZDEN M,DEMİRDAĞ K,KALKAN A,KILIÇ S Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. . 2003; 179 - 183.
IEEE ÖZDEN M,DEMİRDAĞ K,KALKAN A,KILIÇ S "Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları." , ss.179 - 183, 2003.
ISNAD ÖZDEN, Mehmet vd. "Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları". (2003), 179-183.
APA ÖZDEN M, DEMİRDAĞ K, KALKAN A, KILIÇ S (2003). Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. İnfeksiyon Dergisi, 17(2), 179 - 183.
Chicago ÖZDEN Mehmet,DEMİRDAĞ Kutbettin,KALKAN Ahmet,KILIÇ S. Sırrı Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. İnfeksiyon Dergisi 17, no.2 (2003): 179 - 183.
MLA ÖZDEN Mehmet,DEMİRDAĞ Kutbettin,KALKAN Ahmet,KILIÇ S. Sırrı Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. İnfeksiyon Dergisi, vol.17, no.2, 2003, ss.179 - 183.
AMA ÖZDEN M,DEMİRDAĞ K,KALKAN A,KILIÇ S Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. İnfeksiyon Dergisi. 2003; 17(2): 179 - 183.
Vancouver ÖZDEN M,DEMİRDAĞ K,KALKAN A,KILIÇ S Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları. İnfeksiyon Dergisi. 2003; 17(2): 179 - 183.
IEEE ÖZDEN M,DEMİRDAĞ K,KALKAN A,KILIÇ S "Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları." İnfeksiyon Dergisi, 17, ss.179 - 183, 2003.
ISNAD ÖZDEN, Mehmet vd. "Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları". İnfeksiyon Dergisi 17/2 (2003), 179-183.