Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi

Yıl: 2003 Cilt: 17 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 275 - 280 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi

Öz:
Bu çalışmanın amacı; anaerop bakterilerin ß-laktamaz ve in vitro antibiyotik duyarlılıklarını belirlemek idi. Klinik örneklerden soyutlanan 27 anaerop bakteri Gram reaksiyonu, koloni morfolojisi ile Vitek sistemi ve "An-ident" diskler ile tanımlanmıştır. Daha sonra suşların amoksisilin klavulanat, siprofloksasin, sefoksitin, imipenem, klindamisin ve metronidazole duyarlılıkları ağar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenerek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca suşların ß-laktamaz aktiviteleri nitrosefin çubukları kullanılarak araştırılmıştır. Vitek sistemi ile suşların altısı Bacteroides uniformis, üçü B. fragilis, ikisi B. ureolyticus, ikisi B. ovatus, biri B. vulgatus, biri B. eggerthii, biri B. caccae, ikisi Prevotella melaninogenica, biri P. buccae, biri P. oris, ikisi C. perfringens. ikisi Clostridium tertium, ikisi C. sporogenes ve biri Peptostreptococcus anaerobius olarak tanımlanmıştır. "An-ident" diskler He tanımlamada tüm suşlarda %85.7, Bacteroides türlerinde ise %93.8 oranında Vitek sistemi ile tutarlı sonuçlar elde edilmiştir. İncelenen suşlar genel olarak metronidazol, imipenem, amoksisilin klavulanat, sefoksitin, klindamisin ve siprofloksasine sırası He %100, %96.3, %88.9, %81.5, %81.5, %48.1 oranlarında duyarlı bulunmuştur. Anaerop kökenlerin duyarlılıkları göz önüne alındığında, her iki yöntem arasındaki tutarlılık MİK değerleri ±2 dilüsyon sınırları içinde ele alındığında %88.6, duyarlılık kategorileri ele alındığında ise %95.8 olarak belirlenmiştir. Tüm kökenlerin 16'sında (%59.2), Bacteroides türlerinin ise 11'inde (%40.7) ß-laktamaz aktivitesi izlenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda; yazarların çalıştığı hastane açısından anaerop bakterilere en etkin antibiyotiklerin metronidazol ve imipenem olduğu söylenebilir. Ayrıca bulgular ışığında, anaerop bakterilerin antibiyotik duyarlılıklarının rutin olarak araştırılmasında, referans yöntem ile uyumlu sonuçlar veren ve daha kolay uygulanabilen E test yönteminin alternatif olabileceği düşünülmüştür.
Anahtar Kelime: Antibiyotikler E-testi Mikrobiyal duyarlılık testleri Koloni sayımı, mikrobiyal Bakteriler, anaerobik İlaç direnci, mikrobiyal beta-Laktamazlar

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji

Determination of antibiotic susceptibilities and Beta-lactamase activity of anaerobic bacteria by agar dilution and E test methods

Öz:
The purpose of this study was to determine the ß-lactamase activity and in vitro antibiotic susceptibility of clinical isolates of anaerobic bacteria. Totally, 27 anaerobic bacteria which were isolated from clinical specimens were identified with Gram reaction, colony morphology, "An-ident" disks and Vitek system. Susceptibilities of all isolates to amoxicillin/clavulanate, ciprofloxacin, cefoxitin, imipenem, clindamycin and metronidazole were determined by both agar dilution and E test methods and the results were compared. Also the ß-lactamase activity of the isolates were determined by using nitrocefin sticks. Vitek system identified six of the isolates as Bacteroides uniformis, three as B.fragilis, two as B. ureolyticus. two as B. ovatus, one as B. vulgatus, one as B. eggerthii, one as B. caccae. two as Prevotella melaninogenica. one as P. buccae, one as P. oris, two as Clostridium perfringens, two as Clostridium tertium, two as Glostndium sporoaenes and one as Peptostreptococcus anaerobius. An-ident disk identification results agreed with Vitek in 85.7% of all strains and 93.8% of Bacteroides isolates. Susceptibility rates of anaerobic bacteria to metronidazole, imipenem, amoxicillin/clavulanate, cefoxitin, clindamycin and ciprofloxacin were 100%, 96.3%, 88.9%, 81.5%, 81.5%, 48.1%, respectively. The agreement rate of MIC values by both methods was found to be 88.6% within two-fold dilutions and 95.8% when the susceptibility categories were considered. Sixteen (59.2%) of all strains and 11 (40.7%) of Bacteroides species had ß-lactamase activity. According to the susceptibility rates of the isolates, metronidazole and imipenem were found to be the most active agents. Also it was concluded that E test, which is practical and gives consistent results with the reference test, may be an alternative method for routine susceptibility testing of anaerobic bacteria.
Anahtar Kelime: Bacteria, Anaerobic Drug Resistance, Microbial beta-Lactamases Antibiotics E-test Microbial Sensitivity Tests Colony Count, Microbial

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA MUTLU E, YÜCESOY M (2003). Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. , 275 - 280.
Chicago MUTLU Enver,YÜCESOY Mine Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. (2003): 275 - 280.
MLA MUTLU Enver,YÜCESOY Mine Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. , 2003, ss.275 - 280.
AMA MUTLU E,YÜCESOY M Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. . 2003; 275 - 280.
Vancouver MUTLU E,YÜCESOY M Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. . 2003; 275 - 280.
IEEE MUTLU E,YÜCESOY M "Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi." , ss.275 - 280, 2003.
ISNAD MUTLU, Enver - YÜCESOY, Mine. "Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi". (2003), 275-280.
APA MUTLU E, YÜCESOY M (2003). Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. İnfeksiyon Dergisi, 17(3), 275 - 280.
Chicago MUTLU Enver,YÜCESOY Mine Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. İnfeksiyon Dergisi 17, no.3 (2003): 275 - 280.
MLA MUTLU Enver,YÜCESOY Mine Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. İnfeksiyon Dergisi, vol.17, no.3, 2003, ss.275 - 280.
AMA MUTLU E,YÜCESOY M Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. İnfeksiyon Dergisi. 2003; 17(3): 275 - 280.
Vancouver MUTLU E,YÜCESOY M Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi. İnfeksiyon Dergisi. 2003; 17(3): 275 - 280.
IEEE MUTLU E,YÜCESOY M "Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi." İnfeksiyon Dergisi, 17, ss.275 - 280, 2003.
ISNAD MUTLU, Enver - YÜCESOY, Mine. "Anaerop bakterilerde beta-laktamaz aktivitesinin ve antibiyotik duyarlılığının agar dilüsyon ve E test yöntemleri ile belirlenmesi". İnfeksiyon Dergisi 17/3 (2003), 275-280.