Yıl: 2016 Cilt: 16 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 44 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi

Öz:
Yaya bölgesi, kentlerde yoğun motorlu araç ve yaya trafiğinin karmaşıklığının azaltılması amacıyla; yalnız yaya trafiğine açılan, yaya dolaşım ve alış-veriş merkezi güzergâhı olarak oluşturulan yol veya mekânlardır. Kayseri Cumhuriyet Mahallesi birçok sivil mimari, dini ve kültürel önemi olan yapıların bulunduğu tarihi kent merkezini oluşturan mahallelerden biridir. Özellikle tarihi kent dokusunun yeniden canlandırılması amacıyla yaya bölgelerini planlama ve tasarlama sürecine halk katılımının sağlanması önemlidir. Bu çalışmada Cumhuriyet Mahallesi yaya bölgesi düzenlemesi için kent halkı ve işyeri sahiplerinin yapılan düzenleme ile ilgili görüşleri, istekleri saptanmış ve mevcut durumun yeterliliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kent halkına ve iş yeri sahiplerine yapılan iki farklı anket ile yaya bölgesi hakkındaki görüşleri değerlendirilmiştir. Kent merkezinde yaya bölgeleri oluşturulması ile ilgili soruya kent halkının % 79,8'i, işyeri sahiplerinin ise %55'i evet cevabını vermiştir. Sonuç olarak kentsel açık yeşil alan sisteminin bir parçası olan yaya bölgelerine kent halkının ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Kentsel Çalışmalar

An Analysis of the Design of Kayseri Cumhuriyet Neighborhood Pedestrian Zone and Determining the Preferences of Users

Öz:
The pedestrian area is a road or spaces where the places which only opened to pedestrian traffic, that created as a pedestrian circulation and shopping center in order to reduce motor vehicle and pedestrian traffic in dense urban areas complexity. Kayseri Cumhuriyet Neighborhood have many buildings of civil, religious and cultural architecture and it is one of the neighborhoods that make up the historical city center. Especially, it is important to incorporate public participation into the processes of planning and designing pedestrian spaces for the revitalization of historic urban fabric. In this study, the views and demands of users and owner of the businesses in the Cumhuriyet Neighborhood pedestrian zone design have been determined and have tried to reveal the adequacy of the current situation. Two different questionnaires have been applied taking the users and the shopkeepers opinions on pedestrian zone.79,8% of the users and 55% of the owner of the businesses have approved the question on designing new pedestrian zones in the city center. As a result, the pedestrian zone, which is part of the urban open green space system has emerged as the needs of users.
Anahtar Kelime:

Konular: Kentsel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bayraktar, A., Aslanboğa, İ., Özkan, B., Güney, A., ve Türkyılmaz, B.1987, İzmir Kenti İçinde Halkın Açık Alan Gereksinimini Karşılamak Amacı İle Bazı Yol Ve Meydanların Taşıt Trafiğinden Arındırılması Olanakları Üzerinde Araştırma Fonu Proje No:063, Bornova İzmir. Ege Üniversitesi
  • Cengiz, C., 2011. Bartın Hükümet Caddesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 13:20, s:80-89
  • Çağlar, N; 1992. Konut Alanları ve Alışveriş Merkezlerindeki Kent Sokaklarının Çağdaş Tasarımları Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Doktora Tezi (Basılmamış), Ankara
  • Gülersoy, Z. 1992. Tarihi Şehir Merkezlerinin Gelişme Sürecinde Yayalaştırmanın Etkileri Beyoğlu Örneği. 2. Kentsel Tasarım ve Uygulamalar Sempozyumu, MSÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir Planlama Bölümü, İstanbul.
  • Gültekin,B. 2007, Kent İçi Yolların, Yaya Kullanımına Yönelik Değerlendirilmesinde Çözümlemeli Bir Yaklaşım: Adana Örneği (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Adana.
  • Lorch, B. J. and Smith, M. J., 1993. Pedestrian Movement and the Downtown Enclosed Shopping Center. Journal of the American Planning Association, 59:1, 75-86.
  • Onay, N. 2005.Kamusal İç Mekan Ve Toplumsal Kimlik (Yüksek Lisans Tezi) İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Özkan, B., E., Küçükerbaş, A., Kaplan, N. ve Aslan, N.,1993, Ülkemizde Peyzaj Planlama Çalışmalarında Tasarım Süreci Açısından Gözlenen Sorunların Bademler Mahmut Türkmenoğlu Parkı Örneğinde Çözümü Ve Olanakları Üzerinde Araştırmalar. E.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, S.29, Bornova, İzmir.
  • Roberston, K. A., 1999. Can Small-City Downtowns RemainViable? Journal of the American Planning Association, 65:3, 270-283. Rubenstein, H. M., 1992, Pedestrian Malls, Streetscapesand Urban Spaces, John Wiley&Sons, Inc.USA
  • Şenkaynak, P. 2010. Yaya Bölgelerinin Kentsel Peyzaj Planlama Açısından Önemi ve İstanbul'daki Bazı Örneklerin İncelenmesi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul
  • Şişman E. ve Kırzıoğlu I. 2002. Erzurum Kent Merkezinde Yaya Bölgesi Olabilecek Kent Mekan Birimlerinin Saptanması ve Projelendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Bilimsel araştırma Dergisi Cilt.3, Edirne
  • Şişman, E., ve Uyguner, B. 2009. Tekirdağ Kent Merkezinde Kullanıcıların Yaya Bölgeleri Hakkındaki Görüşlerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. Seri: A, Sayı: 2,sayfa: 134- 146
  • Yıldırım, T., B., Özel, A.,E., Oktay, P., 2002. Yaya Bölgeleri Planlama Ve Tasarımı: Çanakkale Çarşı Caddesi Yaya Yolu Örneği'nde, Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği Kongresi'nde Sunulan Bildiri, Gazi Üniversitesi, Ankara
  • Zafer, B.; 1996. Yaya Bölgeleri Planlama İlkeleri. E.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, İzmir.
  • Zafer, B.,1998. Aydın Germencik Belediyesi Yaya Bölgesi Tasarımı Üzerine Bir Araştırma. Ekoloji Dergisi, Sayı: 26, S.27-30, İzmir.
APA ERDOĞAN A (2016). Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. , 44 - 53.
Chicago ERDOĞAN Aslıhan Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. (2016): 44 - 53.
MLA ERDOĞAN Aslıhan Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. , 2016, ss.44 - 53.
AMA ERDOĞAN A Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. . 2016; 44 - 53.
Vancouver ERDOĞAN A Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. . 2016; 44 - 53.
IEEE ERDOĞAN A "Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi." , ss.44 - 53, 2016.
ISNAD ERDOĞAN, Aslıhan. "Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi". (2016), 44-53.
APA ERDOĞAN A (2016). Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 16(1), 44 - 53.
Chicago ERDOĞAN Aslıhan Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 16, no.1 (2016): 44 - 53.
MLA ERDOĞAN Aslıhan Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, vol.16, no.1, 2016, ss.44 - 53.
AMA ERDOĞAN A Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2016; 16(1): 44 - 53.
Vancouver ERDOĞAN A Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2016; 16(1): 44 - 53.
IEEE ERDOĞAN A "Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi." Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 16, ss.44 - 53, 2016.
ISNAD ERDOĞAN, Aslıhan. "Kayseri Cumhuriyet Mahallesi Yaya Bölgesi Tasarımının İrdelenmesi Ve Kullanıcı Tercihlerinin Belirlenmesi". Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 16/1 (2016), 44-53.