Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler

Yıl: 2002 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 133 - 154 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler

Öz:
Küreselleşme yüksek öğretimi düşünmek için yeni bir çerçeve sunmaktadır.Onun sonuçları hem yüksek öğretim kurumları hem de onların fakülteleri içinsert ve uzun solukludur. Onun etkisi kısmen yavaş olsa da modern üniversitekurumunun arkasındaki temel iki varsayımı zayıflatmaktadır: onun ulus-devletten ilham aldığı ve refah devletinin desteğine gereksinim duyduğu gerçekleri.Küreselleşme aynı zamanda bugün yüksek öğretim konusunda kafa yorduğumuzda artık görmezdin gelemeyeceğimiz iki boyutu gündemegetirmektedir: genel anlamda kamu sektörüne güvensizlik ve yeni toplumsal alanlarda şirket kültürüne ve ekonomik Vasyonaliteye gittikçe artan bir oranda itimat etme. Eğer küreselleşme süreçli&iyle ortaya çıkan değişimler sanıldığıgibi köklü ise onun üniversiteye etkisi gerçekten korkunç olacaktır ve bu,kurumun mahiyetini tanınmayacak bir biçimde değiştirebilir.
Anahtar Kelime: küreselleşme yüksek öğretim

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Globalization as a New Paradigm for Rethinking Higher Education: Implications for the Future

Öz:
Globalization provides a new framework for thinking about higher education. Its implications are severe and long-lasting, both for higher education institutions and for their faculty. Even though its impact is still relatively slow, it undermines the two fundamental assumptions behind the modern institution of the university: its nation-state inspiration and its welfare-state support. Globalization adds also two new dimensions which can no longer be ignored in thinking about higher education today: the distrust to the public sector in general and the increasing reliance on corporate culture and economic rationality in new social domains.If changes brought about by globalization processes are as deep as they seem now, its impact on the academy may be tremendous and it may change the nature of the institution beyond recognition.
Anahtar Kelime: globalization higher education

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Albrow, M. (1996). Tl/e Global atjei-Slaftw'd society beyond modernity. Oxford: Blackwell.
  • Allegre, C. (1993). L'Âge âes savoirs-. Pour une renaissance de l'university. Paris:Gallimard.
  • Altbach, P. G. (1997). An international academic crisis? The American professoriate in comparative perspective. Daedalus, 126 (4), 315-338.
  • Barnet, R. J., 8c Cavanagh, J. (1997). Global dreams: Imperial corporations and tfce new world order. New York: Simon and Schuster.
  • Bauman, Z. (1998). Globalization: The Human consequences. Cambridge: Polity Press.
  • Beck, U. (2000). What is globalization? (P. Camiller, Trans.). Cambridge: Polity Press.
  • Blackwell, A. (1991). Friedrich Scbleiemacher and the founding of the university in Berlin.New York: Mellen Press.
  • Currie, J., 8c Newson, J. (Eds.) (1998). Universities and globalization-. Critical perspectives. London: Sage.
  • Ferry, L., Renaut, A. (Eds.) (1979). Philosophies de l'universite. L'idealisme allemand et la question de l' universite. Paris: Payot.
  • Finn, C. E. Jr. (2000). A different future for higher education? Fordham Foundation.
  • Friedman, T. L.(1999). Understanding globalization: The lexus and the olive tree. New York: Farrar, Straus and Giroux.
  • Green, A. (1997). Education, globalization and tfce nation state. London: Macmillan.
  • Guehenno, J. M. (1995). Theend oj the nation-state (V. Elliott, trans.). Minneapolis-University of Minnesota Press.
  • Hovey, H. A. (1999). State spending for higher education in the next decade: The battle to sustain current support. The National Center for Public Policy and Higher Education.
  • Holton, R. J. (1998). Globalization and the nation-state. New York: St. Martin's Press.
  • von Humboldt, W. (1979). _ber die innere und âussere organisation der höheren wissenschaftlichen anstalten in Berlin. In L. Ferry &C A. Renaut Payot (Eds.), Philosophies de l'universite". L'Idialisme allemand et la question de I'universitL Paris: Payot.
  • Johnson, S. L., &C Rush, S. C. (Eds.) (1995). Reinventing the university: Managing and financing institutions of higher education. New York: John Wiley & Sons.
  • Johnstone, D. B. (1998, October). The financing and management of higher education: A status report on worldwide reforms. Paper presented at UNESCO World Conference on Higher Education, Paris, France.
  • Jones, D., Ewell, P., &C McGuinness A. (1999). The challenges and opportunities facing higher education: An agenda for policy research. Washington: The National Center for Public Policy and Higher Education.
  • Kant, I. (1970). Polifbj! tontines. Cambridge: CUP. Kant, I. (1979). Theconflict of the faculties. New York: Abaris Books (original work published 1798)
  • Kwiek, M. (2000a). The nation-state, globalization, and the modern institution of the university. Theoria. A Journal of Social and Political Studies, 96, 74-98.
  • Kwiek, M. (2000b). Gone with the modern wind? The national identity, democracy, and the university in the global age. In K. G. Drozdowicz 8c J. Skaloud (Hg.), Von der emanzipation zum integration (pp. 213-226). Vienna: _sterrechische Gesellschaft f_r Mitteleuropâische Studien/Humaniora.
  • Kwiek. M. (Ed.) (2001a). The university — globalization — Central Europe. Frankfurt: Peter Lang Scientific Publishers.
  • Kwiek, M. (2001b). Globalization and higher education. Higher Education in Europe. 26 (1), 27-38.
  • Kwiek, M. (2001c). Social and cultural dimensions of the transformation of higher education in Central and Eastern Europe. Higher Education in Europe, 26 (3), 399-410.
  • Kwiek, M. (2002). Reforming Polish higher education in the new millennium. International Higher Education, 26, 5-6.
  • Kwiek, M. (in press a). The academy in transition: The post-1989 transformation of the Polish academic profession. In P. G. Altbach (Ed.), The academic workplace and the academic profession in comparative perspective. Boston: Center for International Higher Education
  • Kwiek. M. (Ed.) (in press b). The university-globalization-Central Europe. Frankfurt: Peter Lang Scientific Publishers.
APA KWIEK M (2002). Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. , 133 - 154.
Chicago KWIEK Marek Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. (2002): 133 - 154.
MLA KWIEK Marek Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. , 2002, ss.133 - 154.
AMA KWIEK M Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. . 2002; 133 - 154.
Vancouver KWIEK M Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. . 2002; 133 - 154.
IEEE KWIEK M "Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler." , ss.133 - 154, 2002.
ISNAD KWIEK, Marek. "Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler". (2002), 133-154.
APA KWIEK M (2002). Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 2(1), 133 - 154.
Chicago KWIEK Marek Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 2, no.1 (2002): 133 - 154.
MLA KWIEK Marek Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, vol.2, no.1, 2002, ss.133 - 154.
AMA KWIEK M Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2002; 2(1): 133 - 154.
Vancouver KWIEK M Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2002; 2(1): 133 - 154.
IEEE KWIEK M "Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler." Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 2, ss.133 - 154, 2002.
ISNAD KWIEK, Marek. "Yüksek Öğretimi Yeniden Düşünürken Yeni Bir Paradigma Olarak Küreselleşme: Gelecek İçin Göstergeler". Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 2/1 (2002), 133-154.