HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI

Yıl: 2016 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 251 - 270 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI

Öz:
Kamu kurumlarında hizmet kalitesini geliştirmenin önünde tanımlanmış birçok engel bulunmaktadır. Bu engeller genelde kamu sektörlerinin genel yapısına ilişkin engellerdir. Bu çalışmada vergi daireleri özelinde doğrudan hizmet sürecine odaklanılarak spesifik engeller tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla vergi dairelerinde çalışan 66 kişiden kritik olay tekniği kullanılarak veri elde edilmiştir. Bu veri spesifik engelleri ve engel boyutlarını tespite olanak vermiştir. Daha sonra ise ulaşılan 57 kişinin ilgili engellerin kalite geliştirme açısından önem düzeylerini oylamaları sağlanmış ve engeller arasında bir önem düzeyi sıralaması yapılmıştır. Bu engeller katılımcıların verdikleri önem sırasına göre; güven, iş yükü ve birikme, teknolojik sistem, hukuksal düzenleme, bürokrasi ve politizasyon, hizmet alanlar, yönetici ve yönetim tarzı, işin yapısı, İKY uygulamaları, hizmet aracıları ve çalışanlar başlıkları altında ele alınmaktadır. Katılımcıların bazı demografik özelliklerinin engellerin önem düzeyine ilişkin görüşlerini farklılaştırıp farklılaştırılmadığı da ayrıca analiz edilmiş, farklılığa konu olan az sayıdaki ifade ve gruplar tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme

BARRIERS OF QUALITY DEVELOPMENT: THE APPLICATION OF CRITICAL INCIDENT TECHNIQUE ON EMPLOYEES OF TAX OFFICES

Öz:
There are many obstacles of the quality development in public services. These are often obstacles relating to the structure of the public sector. In this study, it was studied to determine the specific barriers by focusing on the service processes in the tax offices. For this purpose, data were obtained from 66 employee working in the tax offices in İstanbul by using the critical incident technique. This data has made it possible to identify specific barriers and the dimensions consisting of barriers in relation a specific issue. Then the significance levels of related obstacles in terms of quality development have been voted by 57 employees. These dimensions of barriers in the order of importance are; trust, workload and accumulation of work, technological systems, legal regulations, bureaucracy and politicization, customers/tax payers, managers and management style, the structure of the business, HRM practices, service agents and employees. The diversification of participants' views on the importance level of the obstacles according to some demographic characteristics also analyzed and some differences were detected between groups for some items.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Türkay O (2016). HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. , 251 - 270.
Chicago Türkay Oğuz HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. (2016): 251 - 270.
MLA Türkay Oğuz HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. , 2016, ss.251 - 270.
AMA Türkay O HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. . 2016; 251 - 270.
Vancouver Türkay O HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. . 2016; 251 - 270.
IEEE Türkay O "HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI." , ss.251 - 270, 2016.
ISNAD Türkay, Oğuz. "HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI". (2016), 251-270.
APA Türkay O (2016). HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(1), 251 - 270.
Chicago Türkay Oğuz HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 12, no.1 (2016): 251 - 270.
MLA Türkay Oğuz HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol.12, no.1, 2016, ss.251 - 270.
AMA Türkay O HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2016; 12(1): 251 - 270.
Vancouver Türkay O HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2016; 12(1): 251 - 270.
IEEE Türkay O "HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI." Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12, ss.251 - 270, 2016.
ISNAD Türkay, Oğuz. "HİZMET KALİTESİNİ GELİŞTİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER: VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK KRİTİK OLAY TEKNİĞİ UYGULAMASI". Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 12/1 (2016), 251-270.