Yıl: 2016 Cilt: 0 Sayı: 42 Sayfa Aralığı: 77 - 94 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi

Öz:
Haber çerçeveleri, bireysel çerçeveleri etkileyen oluşturan ilk basamak olarak görülmektedir. Yapılan araştırmalarda savaşın, çatışmaların ve toplumsal olayların basına yansıdığı dönemlerde, haber çerçevelerinin daha belirgin hale gelebildiği görülmüştür. Haberlerde kullanılan gizli yaftalar, saklı göndermeler, neden sonuç muhakemesi sağlayıcıları gibi unsurlar, bireysel çerçeveleri aynı yönde etkileyebilmektedir. Yakın tarihin en büyük toplumsal olaylarından biri olan Suriye İç Savaşı, Türkiye gündemini yoğun şekilde belirlemiş, aynı paralelde tartışmalar yaratmıştır. Bu dönemde Türkiye basınındaki haber çerçevelerini ve gazetelerin genel yayın politikalarına göre belirlediği çizgiyi araştırmak, okuyucu çerçevelerine etkinin öngörülebilmesi açısından önemlidir. Bu çalışma, Suriye haberlerinin belirlenen tarih dönemlerinde Türkiye basınında nasıl çerçevelendiğini incelemeye yöneliktir. Bu kapsamda Türkiye'de yayımlanan Hürriyet, Sözcü ve Zaman gazeteleri içerik ve çerçeveleme analizi ile değerlendirilmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim

Framing of the Syria News In Turkish Press

Öz:
News frames is regarded as constituting the first step affects the individual frames. According to the studies, news reflected in the pres during periods of war, conflict and social events are seen to be becoming more pronounced. Hidden label used in the news, sending reserves, why factors such as the results of reasoning providers, individual frames can affect in the same direction. Nearby, one of history's greatest social events Syrian civil war, has set the agenda in Turkey intensively, has created controversy in parallel. During this period, according to the research lines defined within the framework of the general editorial policy of the Turkish newspaper in the news is important to predict the effect on the reader frame. In this study, news of Syria is to examine how it is framed in the specified time period in the Turkish pres. In this context, Hürriyet, Sözcü and Zaman newspapers were evaluated by content analysis and framing analysis
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ERKEN F, ATABEK N (2016). Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. , 77 - 94.
Chicago ERKEN FATİH,ATABEK Nejdet Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. (2016): 77 - 94.
MLA ERKEN FATİH,ATABEK Nejdet Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. , 2016, ss.77 - 94.
AMA ERKEN F,ATABEK N Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. . 2016; 77 - 94.
Vancouver ERKEN F,ATABEK N Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. . 2016; 77 - 94.
IEEE ERKEN F,ATABEK N "Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi." , ss.77 - 94, 2016.
ISNAD ERKEN, FATİH - ATABEK, Nejdet. "Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi". (2016), 77-94.
APA ERKEN F, ATABEK N (2016). Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 0(42), 77 - 94.
Chicago ERKEN FATİH,ATABEK Nejdet Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 0, no.42 (2016): 77 - 94.
MLA ERKEN FATİH,ATABEK Nejdet Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, vol.0, no.42, 2016, ss.77 - 94.
AMA ERKEN F,ATABEK N Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2016; 0(42): 77 - 94.
Vancouver ERKEN F,ATABEK N Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2016; 0(42): 77 - 94.
IEEE ERKEN F,ATABEK N "Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi." İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 0, ss.77 - 94, 2016.
ISNAD ERKEN, FATİH - ATABEK, Nejdet. "Suriye Haberlerinin Türkiye Basınında Çerçevelenişi". İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 42 (2016), 77-94.