Yıl: 2015 Cilt: 0 Sayı: 36 Sayfa Aralığı: 117 - 138 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı

Öz:
İnsan ve çevre ilişkisini, insan hareketleri ve toplumsal davranışlar üzerinden okumayı ve araştırmayı amaçlayan davranışsal coğrafya, 1960'larda bir akım olarak ortaya çıkmış ve coğrafi araştırmalarda özellikle mekân algısı ve zihin haritası çalışmalarında etkisini göstermiştir1. Zihin haritaları, insanların edindikleri deneyimler ve ilgileri doğrultusunda zihinlerinde algısal olarak oluşturdukları mekânsal şemaları ifade etmektedir2. Bu çalışmada, yükseköğretim amacı ile Isparta şehrinde bulunan uluslararası öğrencilerin kent içi mekânsal algılarını ve bu algılarının oluşmasında rol oynayan sebeplerin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda öğrencilere anket ve zihin haritası çalışması yapılmıştır. Yaş, cinsiyet, şehirde yaşanılan süre, öğrencilerin geldikleri ülkeler, eğitimlerine devam ettikleri bölüm ve programlar tamamlayıcı değişkenler olarak anket soruları arasında yer almaktadır. Anket kapsamı, katılımcıların genel ekonomik durumları, sosyal aktivite alışkanlıkları, yeme-içme ile ilgili mekân tercihleri, şehir içi ulaşım tercihleri gibi sorularla zenginleştirilmiştir. Ankete katılan öğrencilerden, kendilerine bazı nirengi noktaları ile birlikte verilen taslak harita üzerinde şehirde en iyi hatırladıkları yerleri işaretlemeleri istenmiştir. Anket formunda tanımlanmış 21 temel donatıya ek olarak eklemek istedikleri mekânsal donatılarla birlikte katılımcıların zihin haritaları elde edilmiştir. Anket, farklı bölümlerden ve farklı ülkelerden toplam 250 uluslararası öğrenciyle uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 15 ile analiz edilmiştir. Zihin haritaları ArcGIS 10.2 ile değerlendirilmiştir. Geldikleri ülkelerin, öğrencilerin mekân algısında dil ve kültür olarak etkili olmaktadır. Türk diline ve kültürüne yakın olan Türkmenler ve Azerilerin zihin haritaları daha doluyken, dili Türkçeye ve bu kültüre uzak olanların zihin haritaları daha zayıftır.
Anahtar Kelime:

A Study of Behavioral Geography: A Case Study on the Spatial Perception of the International Students in Isparta

Öz:
Behavioral geography aims to investigate and assess human-environment relationship through social behaviors. This emerged in 1960s as a new approach and its most powerful reflections in geography have been studies about cognitive (mental) maps and sense of spaces. Cognitive maps represent perceptual spatial schemes formed by people's experiences and interest. This study aims to understand sense of urban spaces of international students who reside in Isparta. In addition, this study deals with the main spatial patterns that play crucial role in formation of their spatial perceptions. Age, gender, time spent in the city, home countries, their programs at the university have been used as determinants in the survey questionnaire. The scope of survey enriched by the questions about economic condition, social activities, food preference and urban transportation types. At the end of survey, participants were given a draft map with several landmarks and they were asked to mark where they know through the main lines. There were 21 identified urban patterns in the survey form and participants were able to write additional spatial objects on their maps. Cognitive maps of student were obtained by this way. The survey was conducted with 250 international students from different departments and different countries. All data analyzed with SPSS 15. Cognitive maps evaluated on ArcGIS 10,2. The students' perception of the place are determined by their language and culture as where they come from. Those who are familiar with the Turkish culture and language such as Turkmen and Azerbaijani Turkish compared to those who are not familiar with the Turkish culture and language.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TEMURÇİN K, KEÇELİ?? K (2015). Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. , 117 - 138.
Chicago TEMURÇİN Kadir,KEÇELİ?? Kadriye Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. (2015): 117 - 138.
MLA TEMURÇİN Kadir,KEÇELİ?? Kadriye Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. , 2015, ss.117 - 138.
AMA TEMURÇİN K,KEÇELİ?? K Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. . 2015; 117 - 138.
Vancouver TEMURÇİN K,KEÇELİ?? K Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. . 2015; 117 - 138.
IEEE TEMURÇİN K,KEÇELİ?? K "Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı." , ss.117 - 138, 2015.
ISNAD TEMURÇİN, Kadir - KEÇELİ??, Kadriye. "Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı". (2015), 117-138.
APA TEMURÇİN K, KEÇELİ?? K (2015). Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0(36), 117 - 138.
Chicago TEMURÇİN Kadir,KEÇELİ?? Kadriye Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 0, no.36 (2015): 117 - 138.
MLA TEMURÇİN Kadir,KEÇELİ?? Kadriye Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.0, no.36, 2015, ss.117 - 138.
AMA TEMURÇİN K,KEÇELİ?? K Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015; 0(36): 117 - 138.
Vancouver TEMURÇİN K,KEÇELİ?? K Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015; 0(36): 117 - 138.
IEEE TEMURÇİN K,KEÇELİ?? K "Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı." Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0, ss.117 - 138, 2015.
ISNAD TEMURÇİN, Kadir - KEÇELİ??, Kadriye. "Bir Davranışsal Coğrafya Çalışması: Isparta Şehri Örneğinde Uluslararası Öğrencilerin Kentsel Mekân Algısı". Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 36 (2015), 117-138.