Yıl: 2015 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 11 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri

Öz:
Amaç: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili düşüncelerini ve görüşlerini belirlemek amacıyla planlandı. Yöntemler: Tanımlayıcı tipteki araştırmanın örneklemini 397 öğrenci oluşturdu. Veriler anket formu ile toplandı. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma ve ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Öğrencilerin %11.6'sı çocukluklarında şiddet gördüğünü, %14.4'ü ihmal edildiğini ifade etti. Öğrencilerin %40.8'inin çocuk istismar ve ihmali konusunda bilgi aldığı, öğrencilerin bölüm, sınıf ve cinsiyetlerinin bilgi alma durumlarını etkilediği bulundu. Hemşirelik bölümü öğrencilerinin, 4. sınıf öğrencilerinin ve kız öğrencilerin çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili daha fazla bilgi aldıkları belirlendi (p<0.05). "Kızını dövmeyen dizini döver" ifadesine fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğrencilerinin ve erkek öğrencilerin daha fazla katıldıkları bulundu (p<0.05). Sonuç: Çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesi ve erken tanınmasında önemli rolü olan hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgilerinin yetersiz olduğu belirlendi. Öğrencilerin istismar konusundaki farkındalıklarının arttırılması için eğitim programlarının düzenlenmesi, müfredat programlarında istismar konusuna daha fazla yer verilmesi çok önemlidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Eğitim, Özel Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri

Views and Opinions of Faculty of Health Sciences Students about Child Abuse and Neglect

Öz:
Aim: The aim of the present study was to determine a bout views and opinions of faculty of health sciences students' about child abuse and neglect. Methods: This descriptive study population consisted of students (n=397). Data were collected using the "Questionnaire Form" and analyzed using number, percentage, mean, standard deviation and chi-square test. Results: In the study, 11.6% of the students stated that exposed to violence, 14.4% of the students stated that neglected in their childhood. It is found that only 40.8% of the students received information about child abuse and neglect, of the students departments, class and gender affected the receive information status. It is found that of nursing students, 4th grade students and female students received more information about child abuse and neglect (p<0.05). Departments of Physiotherapy and Rehabilitation students and male students approved more likely than nursing students and female students expression of the "Spare the rod spoil the child". (p<0.05). Conclusion: Of the nursing and physiotherapy and rehabilitation students which play an important role prevention and early assessment to child abuse and neglect information are insufficient about child abuse and neglect. It is important that of the students to increase their awareness of abuse to arrange training programs, to give more space to the subject in the curriculum.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Eğitim, Özel Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA AKGÜN KOSTAK M, VATANSEVER C (2015). Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. , 1 - 11.
Chicago AKGÜN KOSTAK Melahat,VATANSEVER Cemine Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. (2015): 1 - 11.
MLA AKGÜN KOSTAK Melahat,VATANSEVER Cemine Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. , 2015, ss.1 - 11.
AMA AKGÜN KOSTAK M,VATANSEVER C Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. . 2015; 1 - 11.
Vancouver AKGÜN KOSTAK M,VATANSEVER C Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. . 2015; 1 - 11.
IEEE AKGÜN KOSTAK M,VATANSEVER C "Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri." , ss.1 - 11, 2015.
ISNAD AKGÜN KOSTAK, Melahat - VATANSEVER, Cemine. "Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri". (2015), 1-11.
APA AKGÜN KOSTAK M, VATANSEVER C (2015). Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, 2(1), 1 - 11.
Chicago AKGÜN KOSTAK Melahat,VATANSEVER Cemine Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions 2, no.1 (2015): 1 - 11.
MLA AKGÜN KOSTAK Melahat,VATANSEVER Cemine Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, vol.2, no.1, 2015, ss.1 - 11.
AMA AKGÜN KOSTAK M,VATANSEVER C Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions. 2015; 2(1): 1 - 11.
Vancouver AKGÜN KOSTAK M,VATANSEVER C Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions. 2015; 2(1): 1 - 11.
IEEE AKGÜN KOSTAK M,VATANSEVER C "Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri." Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, 2, ss.1 - 11, 2015.
ISNAD AKGÜN KOSTAK, Melahat - VATANSEVER, Cemine. "Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlgili Görüş ve Düşünceleri". Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions 2/1 (2015), 1-11.