Yıl: 2014 Cilt: 38 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 214 - 219 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması

Öz:
Amaç: Pnömoni semptom ve bulguları bulunmayan kişilerin klinik örneklerinde Pneumocystis jirovecii (P. jirovecii)'nin veya DNA'sının gösterilmesi kolonizasyon olarak tanımlanmıştır. Çalışmamızda İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde pulmoner semptomları ve/veya allta yatan akciğer hastalıklarının tanısı için bronkoskopi yapılan hastalarda P. jirovecii kolonizasyon prevalansının araştırmayı hedefledik. Yöntemler: Hastaların bronkoalveolar lavaj (BAL) sıvısı örnekleri, P. jirovecii ribosomal RNA geniş alt ünitesini kodlayan mitokondriyal geni (mt-LSUrRNA) çoğaltan nested-PCR (nPCR) yöntemi ile değerlendirildi. Ek olarak bütün örneklere giemsa, Gomori'nin metenamin gümüş (GMG) ve indirekt floresan antikor (IFA) boyama yöntemleri uygulandı. Bulgular: nPCR testi sonucunda 30 BAL örneğinin 21 (%70)'inde P. jirovecii DNA'sı saptandı. Bununla birlikte nPCR ile pozitif saptanan 21 hastanın sadece bir tanesinde giemsa ve GMG boyası ile P. jirovecii kistleri saptandı. IFA boyama yöntemi ile 6 hasta pozitif olarak değerlendirilirken bunların sadece 4'ü nPCR ile pozitif olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları özellikle kronik akciğer hastalığı olan hastalarda yüksek P. jirovecii kolonizasyon prevelanslarının saptanabileceğini ve P. jirovecii kolonizasyonunun saptanmasında nPCR'ın iyi bir yöntem olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Hematoloji Enfeksiyon Hastalıkları

Investigation of Pneumocystis jirovecii Colonization in Patients with Pulmonary Diseases

Öz:
Objective: The detection of Pneumocystis jirovecii or its DNA in respiratory samples from individuals who do not have signs or symptoms of pneumonia has been defined as colonization. In this study, we aimed to investigate the prevalence of P. jirovecii colonization in patients with various lung diseases.Methods: Thirty patients who were followed-up and who had undergone bronchoscopy for diagnosis of different underlying diseases or pulmonary signs were included in the study. Bronchoalveolar lavage (BAL) fluids of these patients were analyzed with nPCR amplification of the mt-LSUrRNA gene of P. jirovecii. In addition to nPCR, giemsa, Gomori's methenamine silver (GMS), and indirect fluorescence antibody (IFA) staining assays were applied to all samples.Results: P. jirovecii DNA was detected in 21 of 30 (70%) BAL samples by nPCR. However, P. jirovecii cysts were found in 1 of 21 nPCR-positive samples by giemsa and GMS. IFA assay showed six samples to be positive, but only four of them were found to be positive by nPCR.Conclusion: Result of our study showed that prevalence of P. jirovecii colonization is particularly high in patients with chronic pulmonary.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Hematoloji Enfeksiyon Hastalıkları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Ozkoc S, BAYRAM DELİBAŞ S, ERBAYCU A, ERGÜDEN C, AKISÜ Ç (2014). Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. , 214 - 219.
Chicago Ozkoc Soykan,BAYRAM DELİBAŞ SONGÜL,ERBAYCU Ahmet Emin,ERGÜDEN Ceren,AKISÜ Çiler Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. (2014): 214 - 219.
MLA Ozkoc Soykan,BAYRAM DELİBAŞ SONGÜL,ERBAYCU Ahmet Emin,ERGÜDEN Ceren,AKISÜ Çiler Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. , 2014, ss.214 - 219.
AMA Ozkoc S,BAYRAM DELİBAŞ S,ERBAYCU A,ERGÜDEN C,AKISÜ Ç Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. . 2014; 214 - 219.
Vancouver Ozkoc S,BAYRAM DELİBAŞ S,ERBAYCU A,ERGÜDEN C,AKISÜ Ç Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. . 2014; 214 - 219.
IEEE Ozkoc S,BAYRAM DELİBAŞ S,ERBAYCU A,ERGÜDEN C,AKISÜ Ç "Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması." , ss.214 - 219, 2014.
ISNAD Ozkoc, Soykan vd. "Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması". (2014), 214-219.
APA Ozkoc S, BAYRAM DELİBAŞ S, ERBAYCU A, ERGÜDEN C, AKISÜ Ç (2014). Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 38(4), 214 - 219.
Chicago Ozkoc Soykan,BAYRAM DELİBAŞ SONGÜL,ERBAYCU Ahmet Emin,ERGÜDEN Ceren,AKISÜ Çiler Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. Türkiye Parazitoloji Dergisi 38, no.4 (2014): 214 - 219.
MLA Ozkoc Soykan,BAYRAM DELİBAŞ SONGÜL,ERBAYCU Ahmet Emin,ERGÜDEN Ceren,AKISÜ Çiler Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. Türkiye Parazitoloji Dergisi, vol.38, no.4, 2014, ss.214 - 219.
AMA Ozkoc S,BAYRAM DELİBAŞ S,ERBAYCU A,ERGÜDEN C,AKISÜ Ç Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. Türkiye Parazitoloji Dergisi. 2014; 38(4): 214 - 219.
Vancouver Ozkoc S,BAYRAM DELİBAŞ S,ERBAYCU A,ERGÜDEN C,AKISÜ Ç Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması. Türkiye Parazitoloji Dergisi. 2014; 38(4): 214 - 219.
IEEE Ozkoc S,BAYRAM DELİBAŞ S,ERBAYCU A,ERGÜDEN C,AKISÜ Ç "Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması." Türkiye Parazitoloji Dergisi, 38, ss.214 - 219, 2014.
ISNAD Ozkoc, Soykan vd. "Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Pneumocystis jirovecii Kolonizasyonunun Araştırılması". Türkiye Parazitoloji Dergisi 38/4 (2014), 214-219.