Yıl: 2003 Cilt: 31 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 9 - 16 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri

Öz:
Halkımızın kardiyovasküler risk profilinde en belirgin özelliği sayılabilecek serumda HDL-kolesterol (HDL-K) düzeyi dağılımı, diğer risk faktörleriyle ilişkileri, başlıca belirleyicileri ve koroner kalp hastalığı (KKH) olasılığıyla ilişkisi, TEKHARF Çalışması 2001/02 kohortunu oluşturan yaklaşık 2350 yetişkinde kesitsel biçimde incelendi. Ayrıca, gelecekteki fatal ve fatal olmayan KKH'nı öngördürmedeki rolü, KKH tanısı alanların dışlanmış olduğu TEKHARF 1997/98 kohortunu yapan 1137 erkek ve 1225 kadında araştırıldı. HDL-K genelde Reflotron cihazıyla kuru kimya yöntemiyle, 2001 yılında çöktürmesiz direkt yöntemle ölçüldü ve kohortun %6'sını aşkın bir bölümünde bir referans laboratuvarında validasyonu yapılarak değerler ayarlandı. Ortalama yaşın 52±12 olduğu kesitsel incelemede, HDL-K ortalaması erkeklerde 38.0+10.0 mg/dl, kadınlarda 45.3+11.3 mg/dl bulundu. Yaş ilerledikçe HDL-K konsantrasyonlarında her iki cinsiyette de hafif fakat anlamlı artış kaydedildi. HDL-K erkeklerin %64'ünde, kadınların %35.5'unda 40 mg/dl'dan düşüktü. HDL-K'ün trigiserid konsantrasyonlanyla ters ilişkisi ondabir dilimlerinde belirgin biçimde ortaya çıktı. Yaşı da içeren lineer regresyon yöntemiyle incelendiğinde, sigara içimi, bel çevresi, trigliserid, bedeni hareketsizlik, insüli-nin HDL-K'ü bastırdığı, alkol içmenin bu düzeyi artırdığı anlaşıldı.HDL-K düzeyi ile C-reaktif protein değerleri ters ilişki içindeydi. Lineer regresyon modelinin eğimin-den hesaplanınca, l standart sapmaya karşılık gelen aşağıdaki farklar, HDL-K'de şu anlamlı (p<0.01) bağımsız etkilere eşlik etmekteydi: 80 mg/dl trigliserid için HDL-K'de 1.6 mg azalma, 12 cm bel için HDL-K'de 1.33 mg/dl azalma, günde 10'dan fazla sigara içme HDL-K'de 3.16 mg/dl azalma, apo B de 40 mg/dl için HDL-K'de 2.76 mg/dl azalma, 40 mg/dl total kolesterol için HDL-K'de 3.3 mg/dl artma. Haftada l alkollü içki içmeye HDL-K'de 3.5 mgl/dl artma eşlik ediyordu (p=0.064). Dört yıl takipli prospektif incelemeyle ilgili lojistik regresyon analizinde, sistolik kan basıncı, sigara, total kolesterol ve diyabetin de dahil olduğu on değişkenden bağımsız olarak HDL-K'ün nisbi riski erkeklerde 0.971 (p<0.02) olup kadınlarda 0.980 ile sınırda anlamlı idi. Her iki cinsiyet birlikte tutulunca, nisbi risk 0.975 bulunuyor (p<0.002), bu da, 12 mg/dl'lik HDL-K azalmasının (=1hazard ratio), fatal ve fatal olmayan olay ihtimalini %36 oranında yükselttiği anlamına geliyordu.Sonuç olarak, halkımızın HDL-K düzeylerinin başlıca ya-şam tarzı belirleyicilerinin bu düzeylerin düşüklüğündeki nisbi rolleri saptanmıştır. Şişmanlığın yanışım, sigara içmenin ve alkolden kaçınmanın büyük boyutta HDL-K düşüklüğüne yol açtığı görülmektedir. HDL-K düzeylerinin, gelecekteki KKH olaylarını öngördürme hususunda anlamlı bir bağımsız değişkeni temsil ettiği yargısına varılmıştır; ancak eldeki veriler bunu çok güçlü bir parametre olarak nitelendirmeye uygun görünmemektedir.
Anahtar Kelime: Erişkin Risk faktörleri Epidemiyoloji Türkiye Sigara içme Koroner hastalık Lipoproteinler, HDL kolesterol

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Onat A, HERGENÇ G, UZUNLAR B, CEYHAN K, UYAREL H, YAZICI M, DOĞAN Y, ÖZMAY M, Toprak S, SANSOY V (2003). Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. , 9 - 16.
Chicago Onat Altan,HERGENÇ Gülay,UZUNLAR Bülent,CEYHAN Köksal,UYAREL Hüseyin,YAZICI Mehmet,DOĞAN YÜKSEL,ÖZMAY Mehmet,Toprak Sadik,SANSOY Vedat Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. (2003): 9 - 16.
MLA Onat Altan,HERGENÇ Gülay,UZUNLAR Bülent,CEYHAN Köksal,UYAREL Hüseyin,YAZICI Mehmet,DOĞAN YÜKSEL,ÖZMAY Mehmet,Toprak Sadik,SANSOY Vedat Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. , 2003, ss.9 - 16.
AMA Onat A,HERGENÇ G,UZUNLAR B,CEYHAN K,UYAREL H,YAZICI M,DOĞAN Y,ÖZMAY M,Toprak S,SANSOY V Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. . 2003; 9 - 16.
Vancouver Onat A,HERGENÇ G,UZUNLAR B,CEYHAN K,UYAREL H,YAZICI M,DOĞAN Y,ÖZMAY M,Toprak S,SANSOY V Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. . 2003; 9 - 16.
IEEE Onat A,HERGENÇ G,UZUNLAR B,CEYHAN K,UYAREL H,YAZICI M,DOĞAN Y,ÖZMAY M,Toprak S,SANSOY V "Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri." , ss.9 - 16, 2003.
ISNAD Onat, Altan vd. "Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri". (2003), 9-16.
APA Onat A, HERGENÇ G, UZUNLAR B, CEYHAN K, UYAREL H, YAZICI M, DOĞAN Y, ÖZMAY M, Toprak S, SANSOY V (2003). Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, 31(1), 9 - 16.
Chicago Onat Altan,HERGENÇ Gülay,UZUNLAR Bülent,CEYHAN Köksal,UYAREL Hüseyin,YAZICI Mehmet,DOĞAN YÜKSEL,ÖZMAY Mehmet,Toprak Sadik,SANSOY Vedat Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi 31, no.1 (2003): 9 - 16.
MLA Onat Altan,HERGENÇ Gülay,UZUNLAR Bülent,CEYHAN Köksal,UYAREL Hüseyin,YAZICI Mehmet,DOĞAN YÜKSEL,ÖZMAY Mehmet,Toprak Sadik,SANSOY Vedat Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, vol.31, no.1, 2003, ss.9 - 16.
AMA Onat A,HERGENÇ G,UZUNLAR B,CEYHAN K,UYAREL H,YAZICI M,DOĞAN Y,ÖZMAY M,Toprak S,SANSOY V Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi. 2003; 31(1): 9 - 16.
Vancouver Onat A,HERGENÇ G,UZUNLAR B,CEYHAN K,UYAREL H,YAZICI M,DOĞAN Y,ÖZMAY M,Toprak S,SANSOY V Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi. 2003; 31(1): 9 - 16.
IEEE Onat A,HERGENÇ G,UZUNLAR B,CEYHAN K,UYAREL H,YAZICI M,DOĞAN Y,ÖZMAY M,Toprak S,SANSOY V "Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri." Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, 31, ss.9 - 16, 2003.
ISNAD Onat, Altan vd. "Türk toplumunda koroner risk faktörü olarak HDL-kolesterol: Öngördürücülüğü, belirleyicileri ve ilişkileri". Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi 31/1 (2003), 9-16.