Yıl: 2017 Cilt: 25 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 39 - 41 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Öz:
Genellikle düğme pil veya saat pili olarak bilinen küçük alkalin veya lityum iyon piller, yutulduğunda ciddi organ ve doku hasarlarına yol açabilmektedir. Genellikle çocuklarda rastlanılan bu durum, özellikle solunum ve sindirim yolağında olmakla birlikte burun, dış kulak yolu, orta ve iç kulakta da görülebilmektedir. Bu çalışmada, yuttuğu pilin tüm gastrointestinal yolağı zararsızca kat etmesi sonunda, medial femoral bölgesinde cilt hasarı oluşan 18 aylık erkek bebek vakasını sunmaktayız. Bebek bezi kullanması nedeniyle gaita ile temas eden pilin, elektrolitik etki sonucu cilt nekrozu yapması, nadir ve sadece ebeveynlerin dikkatiyle önlenebilecek bir durumdur. Bu tarz pillerin yutulması genellikle herhangi bir bulgu vermeden gaita ile atılımla sonuçlanmaktadır. Ama literatürde nazal boşluk, dış ve iç kulak, özofagus, mide, barsak ve komşu organların hasarına bağlı ciddi yaralanmalar ve hatta ölümler bildirilmiştir. Pile bağlı oluşan hasarların negatif sonuçlarını, bulgu ve semptomlarını bilmek, bebeklerde genital, medial femoral, anal ve intergluteal bölgelerde yapışarak gaitanın elektrolitik etkisiyle cilt hasarına yol açabileceğini akılda tutmak önemli olacaktır
Anahtar Kelime:

Konular: Cerrahi

Ulceration Caused by a Small Alkaline Battery: Case Report and Literature Review

Öz:
Small alkaline or lithium-ion batteries, which are commonly referred to as watch batteries or button cells, may cause potentially dangerous organ injuries and tissue damage if swallowed. This condition, which is commonly seen in children, may cause damage, particularly in the respiratory and gastrointestinal tracts, as well as in the nose, external ear canal, and middle and inner ears. Ulceration due toxin contact is a very rare condition. In this study, we present the case of an 18-month-old male who swallowed a cell which caused damage in the medial femoral area after harmlessly passing through the entire gastrointestinal tract. The battery caused skin necrosis with the contribution of the electrolytic effect of stool in a diaper is an infrequent case and avoidable with only the parents' attention. Usually, swallowing watch batteries does not cause any symptoms or findings, and it easily excreted in stool. However, serious injuries and even deaths in cases involving the nasal cavities, outer and inner ear, esophagus, stomach, intestines, and neighboring organs have been reported in the literature. It is important to acknowledge the negative consequences and signs and symptoms of such conditions, and note that the battery may stick to body parts such as genital, medial femoral, anal, and intergluteal regions that remain in the diaper-covered area and may cause skin ulcerations due to the electrolytic characteristics of the stool
Anahtar Kelime:

Konular: Cerrahi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Linden D. Handbook of Batteries and Fuel cells. Washington DC: American National Standards Institute: 1984.
  • 2. Litovitz T, Whitaker N, Clark L, White NC, Marsolek M. Emerging battery-ingestion hazard: Clinical implications. Pediatrics 2010; 125(6): 1168-77.
  • 3. Lewandowski RA, Leditschke JF. Cutaneous battery injury: a new pediatric hazard. Aus N Z J Surg 1991; 61(7): 535-7.
  • 4. Yardeni D, Yardeni H, Coran AG, Golladay ES. Severe esophageal damage due to button battery ingestion: can it be prevented? Pediatr Surg Int 2004; 20(7): 496-501.
  • 5. Litoviz T, Whitaker N, Clark L. Preventing battery ingestions: An analysis of 8648 cases. Pediatrics 2010; 125(6): 1178-83.
  • 6. Guidera AK, Stegehuis HR. Button batteries: the worst case scenario in nasal foreign bodies. N Z Med J 2010; 123(1313): 68-73.
  • 7. Kavanagh KT, Litovitz T. Miniature battery foreign bodies in auditory and nasal cavities. JAMA 1986; 255(11): 1470-2.
  • 8. Takagaki K, Perito ER, Jose FA, Heyman MB. Gastric mucosal damage from ingestion of 3 button cell batteries. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2011; 53(2): 222-3.
APA TEKİN F, TANER Ö, CERAN C, Tekin Ö, TEZCAN S (2017). Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. , 39 - 41.
Chicago TEKİN Fatih,TANER Ömer Faruk,CERAN Candemir,Tekin Özlem,TEZCAN Soner Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. (2017): 39 - 41.
MLA TEKİN Fatih,TANER Ömer Faruk,CERAN Candemir,Tekin Özlem,TEZCAN Soner Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. , 2017, ss.39 - 41.
AMA TEKİN F,TANER Ö,CERAN C,Tekin Ö,TEZCAN S Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. . 2017; 39 - 41.
Vancouver TEKİN F,TANER Ö,CERAN C,Tekin Ö,TEZCAN S Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. . 2017; 39 - 41.
IEEE TEKİN F,TANER Ö,CERAN C,Tekin Ö,TEZCAN S "Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi." , ss.39 - 41, 2017.
ISNAD TEKİN, Fatih vd. "Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi". (2017), 39-41.
APA TEKİN F, TANER Ö, CERAN C, Tekin Ö, TEZCAN S (2017). Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Turkish Journal of Plastic Surgery, 25(1), 39 - 41.
Chicago TEKİN Fatih,TANER Ömer Faruk,CERAN Candemir,Tekin Özlem,TEZCAN Soner Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Turkish Journal of Plastic Surgery 25, no.1 (2017): 39 - 41.
MLA TEKİN Fatih,TANER Ömer Faruk,CERAN Candemir,Tekin Özlem,TEZCAN Soner Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Turkish Journal of Plastic Surgery, vol.25, no.1, 2017, ss.39 - 41.
AMA TEKİN F,TANER Ö,CERAN C,Tekin Ö,TEZCAN S Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Turkish Journal of Plastic Surgery. 2017; 25(1): 39 - 41.
Vancouver TEKİN F,TANER Ö,CERAN C,Tekin Ö,TEZCAN S Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Turkish Journal of Plastic Surgery. 2017; 25(1): 39 - 41.
IEEE TEKİN F,TANER Ö,CERAN C,Tekin Ö,TEZCAN S "Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi." Turkish Journal of Plastic Surgery, 25, ss.39 - 41, 2017.
ISNAD TEKİN, Fatih vd. "Küçük Alkalin Pil ile Cilt Ülserasyonu: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi". Turkish Journal of Plastic Surgery 25/1 (2017), 39-41.