Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması

Yıl: 2016 Cilt: 58 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 266 - 271 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması

Öz:
Amaç: Bu çalışmada Etimesgut Sait Ertürk Devlet Hastanesi'nin 2012 yılı verilerine göre hastane esas üretim merkezlerindeki birim maliyetlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Hastanede kullanılan Askeri Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS), Döner Sermaye Saymanlığı ve Bütçe Maliye Şube Müdürlüğü kayıtları esas alınarak Etimesgut Sait Ertürk Devlet Hastanesi'ne ait harcama ve giderler üç dağıtım aşamasından oluşan kademeli dağıtım yöntemi kullanılarak esas üretim gider yerlerine dağıtılmıştır. Birim maliyetler, poliklinik sayısı, yatan hasta sayısı ve yatılan hasta günü sayısı kullanılarak üçüncü dağıtımda hesaplanmıştır.Bulgular: Etimesgut Sait Ertürk Devlet Hastanesi'nin (300 yataklı) toplam maliyeti 21.768.266,89 TL olarak hesaplanmıştır. Esas üretim gider yerlerinin ortalama birim maliyetleri dahili tıp bilim dalları ve cerrahi tıp bilim dalları olarak gruplanarak incelendiğinde, cerrahi tıp bilim dallarının poliklinik ortalama birim maliyetlerinin, dahili tıp bilim dallarına oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Klinik ortalama birim maliyetlerinde ise; yatan hasta sayısı ve yatılan gün sayısı açısından dahili tıp bilim dallarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Sonuç: Birim maliyetlerin bilinmesi ve bu maliyetlerin izlenerek sürekli takip edilmesi hastane yöneticilerinin daha sağlıklı karar vermesine katkı sağlayacaktır. Maliyetlerin analizi, geleceğe ilişkin sağlık hizmetleri planlaması ve insan kaynakları yönetimi gibi son derece önemli konularda etkili karar alınabilmesini kolaylaştıracağı söylenebilir
Anahtar Kelime:

Konular: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri

Cost analysis in hospitals and calculation of unit costs in a second level hospital

Öz:
Purpose: The purpose of this study was to determine the unit cost of the main production centers of Etimesgut Military Hospital in 2012. Methodology: Expenses and costs of Etimesgut Military Hospital were on the basis of Military Health Automation System (ASOS) used in the hospital, Revolving Fund and Director of Finance Budget's records distirubuted to the main production centers by using a step-down allocation method with three steps. Unit costs were calculated in the third allocation using the number of outpatients, inpatients and inpatient day.Findings: The total cost of Etimesgut Military Hospital (a 300-bed facility) was calculated as 21.768.266,89 TL. The average unit costs of the main production centers are examined the departments of internal medicine being the first group and the departments of surgery being the second one, it is determined that the average unit costs of outpatients clinics of surgery are higher than the departments of internal medicine. It is determined that in terms of inpatient days and inpatient numbers, the average unit costs of department of internal medicine are higher than the average unit costs of clinics.Conclusion: Being aware of the unit costs and constantly monitoring and following-up of these costs contribute to the hospital managers in order to give better decisions. Analysis of costs is likely to facilitate to be able to effective decision making in the extremely important issues such as planning for the future of healthcare service and human resource management
Anahtar Kelime:

Konular: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SOYLULAR B, AĞIRBAŞ İ (2016). Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. , 266 - 271.
Chicago SOYLULAR Bülent,AĞIRBAŞ İsmail Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. (2016): 266 - 271.
MLA SOYLULAR Bülent,AĞIRBAŞ İsmail Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. , 2016, ss.266 - 271.
AMA SOYLULAR B,AĞIRBAŞ İ Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. . 2016; 266 - 271.
Vancouver SOYLULAR B,AĞIRBAŞ İ Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. . 2016; 266 - 271.
IEEE SOYLULAR B,AĞIRBAŞ İ "Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması." , ss.266 - 271, 2016.
ISNAD SOYLULAR, Bülent - AĞIRBAŞ, İsmail. "Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması". (2016), 266-271.
APA SOYLULAR B, AĞIRBAŞ İ (2016). Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. Gülhane Tıp Dergisi, 58(3), 266 - 271.
Chicago SOYLULAR Bülent,AĞIRBAŞ İsmail Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. Gülhane Tıp Dergisi 58, no.3 (2016): 266 - 271.
MLA SOYLULAR Bülent,AĞIRBAŞ İsmail Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. Gülhane Tıp Dergisi, vol.58, no.3, 2016, ss.266 - 271.
AMA SOYLULAR B,AĞIRBAŞ İ Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. Gülhane Tıp Dergisi. 2016; 58(3): 266 - 271.
Vancouver SOYLULAR B,AĞIRBAŞ İ Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması. Gülhane Tıp Dergisi. 2016; 58(3): 266 - 271.
IEEE SOYLULAR B,AĞIRBAŞ İ "Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması." Gülhane Tıp Dergisi, 58, ss.266 - 271, 2016.
ISNAD SOYLULAR, Bülent - AĞIRBAŞ, İsmail. "Hastanelerde maliyet analizi ve ikinci basamak bir hastanede birim maliyet hesaplanması". Gülhane Tıp Dergisi 58/3 (2016), 266-271.