Yıl: 2011 Cilt: 21 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 19 - 27 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

Öz:
Araştırma, 2006 ve 2007 yıllarında Van ekolojik koşullarında farklı azot (0, 30, 60 ve 90 kg/ha ) ve fosfor dozu (0, 40 kg/ha) uygulamalarının rezene bitkisinde verim ve kalite öğeleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede bitki boyu (cm), ana dal sayısı (adet/bitki), şemsiye sayısı (adet/bitki), şemsiyede tohum sayısı (adet/şemsiye), bin tane ağırlığı (g), tane verimi (kg/da), tohum uçucu yağ oranı (%) ve sabit yağ oranları (%) belirlenmiştir. Araştırma sonucunda bitki boyu, dal sayısı, şemsiye sayısı, şemsiyede tohum sayısı, tohum verimi ve sabit yağ oranı azot dozu uygulamalarından önemli derecede etkilenmiştir. Bunun yanı sıra, şemsiye sayısı ve tohum verimi üzerinde fosfor uygulaması önemli artışlar sağlamıştır. Her iki deneme yılında da en yüksek tohum verimi 40 kg/ha fosfor dozu (67.9 - 47.4 kg/da) uygulamasından elde edilirken, 2006 yılında en yüksek tohum verimi 90 kg/ha azot dozu (73.3 kg/da), 2007 yılında ise 60 kg/ha azot dozu ( 50.6 kg/da ) uygulamasından elde edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

The Effects of Different Phosphorous and Nitrogen Doses on the Yield and Quality of Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) in Van Ecological Conditions

Öz:
This study was aimed to determine the effect, of four doses of nitrogen (0, 30, 60 and 90 kg ha-1) and two doses of phosphorus (0 and 40 kg ha-1) fertilizers application on fennel yield and quality characteristics in Van ecological conditions during 2006 and 2007 years. Field trials were arranged in Completely Randomized Block Designed with three replications in the experimental fields of Agricultural Faculty of Yuzuncu Yıl University. In this study, plant height (cm), the number of main branches (branches plant-1), the number of umbrella (umbrella plant-1), the number of seeds in the umbrella (seeds umbrella-1), thousand seed weight (g), seed yield (kg ha-1), seed essential oil content (%), seed fatty oil content (%) fennel were investigated. At the end of the study, plant height, number of main branches, number of umbrellas, the number of seeds in the umbrella, seed yield and seed fatty oil content were significantly affected by varying nitrogen doses. However, the number of umbrellas and seed yield significantly increased with different phosphorus dose applications. The highest seed yields (679 and 474 kg ha-1) were obtained from 40 kg ha-1 phosphate fertilizer application in both experimental years. Apart from phosphate applications, nitrogenous fertilization gave different results. The highest seed yields were obtained from 90 kg N ha-1 (733 kg ha-1) and 60 kg N ha-1 ( 506 kg ha-1) in the experimental years, respectively.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TUNÇTÜRK R, TUNÇTÜRK M, TÜRKÖZÜ D (2011). Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. , 19 - 27.
Chicago TUNÇTÜRK Rüveyde,TUNÇTÜRK Murat,TÜRKÖZÜ Didem Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. (2011): 19 - 27.
MLA TUNÇTÜRK Rüveyde,TUNÇTÜRK Murat,TÜRKÖZÜ Didem Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. , 2011, ss.19 - 27.
AMA TUNÇTÜRK R,TUNÇTÜRK M,TÜRKÖZÜ D Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. . 2011; 19 - 27.
Vancouver TUNÇTÜRK R,TUNÇTÜRK M,TÜRKÖZÜ D Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. . 2011; 19 - 27.
IEEE TUNÇTÜRK R,TUNÇTÜRK M,TÜRKÖZÜ D "Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi." , ss.19 - 27, 2011.
ISNAD TUNÇTÜRK, Rüveyde vd. "Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi". (2011), 19-27.
APA TUNÇTÜRK R, TUNÇTÜRK M, TÜRKÖZÜ D (2011). Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 19 - 27.
Chicago TUNÇTÜRK Rüveyde,TUNÇTÜRK Murat,TÜRKÖZÜ Didem Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21, no.1 (2011): 19 - 27.
MLA TUNÇTÜRK Rüveyde,TUNÇTÜRK Murat,TÜRKÖZÜ Didem Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.21, no.1, 2011, ss.19 - 27.
AMA TUNÇTÜRK R,TUNÇTÜRK M,TÜRKÖZÜ D Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(1): 19 - 27.
Vancouver TUNÇTÜRK R,TUNÇTÜRK M,TÜRKÖZÜ D Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(1): 19 - 27.
IEEE TUNÇTÜRK R,TUNÇTÜRK M,TÜRKÖZÜ D "Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21, ss.19 - 27, 2011.
ISNAD TUNÇTÜRK, Rüveyde vd. "Van Ekolojik Koşullarında Değişik Azot ve Fosfor Dozlarının Rezene (Foeniculum vulgare Mill.)' de Verim ve Kalite Üzerine Etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21/1 (2011), 19-27.