Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi

Yıl: 2012 Cilt: 0 Sayı: 74 Sayfa Aralığı: 42 - 58 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi

Öz:
"Suç ve cezanın yasallığı" ilkesi; Anayasa'nın yasaklayıcı ve buyurucu kuralları ile gerek toplum yaşamı, gerek kişi hak ve özgürlükleri yönlerinden getirdiği güvencelere aykırı olmamak koşuluyla bu konuda gerekli düzenlemeleri yapma yetkisinin yalnız yasa koyucuya ilişkin olmasını zorunlu kılar. Bu ilkenin esası, kişilerin yasak eylemleri ve bunlar karşılığında verilecek cezaları önceden bilmelerini sağlamak düşüncesine dayanmaktadır. Suç ve cezaların yalnızca yasayla konulup kaldırılması da yeterli olmayıp, kuralların kuşkuya yer vermeyecek biçimde açık ve sınırlarının da belli olması gerekir. Hukuk devletinde ceza hukukuna ilişkin düzenlemelerde olduğu gibi disiplin hukuku açısından da Anayasa'ya ve ceza hukukunun temel ilkelerine bağlı kalmak, yani "yasallık ilkesi"ne dayanmak zorunludur. Bu nedenle disiplin suç ve cezalarının mutlaka yasa ile düzenlenmesi, buna karşılık yalnızca ayrıntıların yönetmeliğe bırakılması gerekmektedir. Ayrıca kesinleşen disiplin cezalarının idari işlemlerle geri alınması iptali ya da ortadan kaldırılması olanaklı değildir
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami ONAR; İd. Huk. Umumi Esasları, 3. Baskı.
  • Prof. Dr. Kemal GÖZLER: İdare Hukuku, Cilt: I, Ekin Kitabevi Yayınları, Bursa 2003.
  • İbrahim PINAR: Disiplin Suç ve Cezaları ve Sicil Hukuku, Ankara 2008,
  • İbrahim PINAR: Devlet Memurları Kanunu Şerhi, Seçkin Yayınları 10. Baskı, 2010 Ankara.
  • Anayasa Mahkemesi Kararlar Dergisi. Danıştay Dergileri.
APA PINAR İ (2012). Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. , 42 - 58.
Chicago PINAR İbrahim Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. (2012): 42 - 58.
MLA PINAR İbrahim Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. , 2012, ss.42 - 58.
AMA PINAR İ Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. . 2012; 42 - 58.
Vancouver PINAR İ Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. . 2012; 42 - 58.
IEEE PINAR İ "Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi." , ss.42 - 58, 2012.
ISNAD PINAR, İbrahim. "Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi". (2012), 42-58.
APA PINAR İ (2012). Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. Terazi Hukuk Dergisi, 0(74), 42 - 58.
Chicago PINAR İbrahim Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. Terazi Hukuk Dergisi 0, no.74 (2012): 42 - 58.
MLA PINAR İbrahim Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. Terazi Hukuk Dergisi, vol.0, no.74, 2012, ss.42 - 58.
AMA PINAR İ Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. Terazi Hukuk Dergisi. 2012; 0(74): 42 - 58.
Vancouver PINAR İ Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi. Terazi Hukuk Dergisi. 2012; 0(74): 42 - 58.
IEEE PINAR İ "Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi." Terazi Hukuk Dergisi, 0, ss.42 - 58, 2012.
ISNAD PINAR, İbrahim. "Disiplin Suçlarının ve Cezalarının Düzenlenmesinde Yasallık İlkesine Uyma Zorunluluğu ve Kesinleşen Disiplin Cezalarının İdari Bir İşlemle Ortadan Kaldırılamayacağı İlkesi". Terazi Hukuk Dergisi 74 (2012), 42-58.