Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi

Yıl: 2013 Cilt: 2 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 173 - 181 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi

Öz:
Giriş: Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) kişinin sosyal ve mesleki işlevlerinde belirgin bozulmaya yol açan, sık görülen bir hastalıktır. Bu olgu sunumunda ilaç ve Elektrokonvulsif Tedavi (EKT)'ye dirençli bir OKB hastası üzerinden tedaviye dirençli hastalarda Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT )'nin yeri tartışılmıştır. Olgu: Hasta 46 yaşında, erkek. Aklına istemeden gelen ve sıkıntıya yol açan (sevdiklerinin başına kaza gelmesi ya da uygunsuz kişilerle ilgili cinsel içerikli düşünceler gibi) düşünceler ve bu sıkıntılardan kurtulmak için tekrarlayan davranışlar yakınmaları ile başvurdu. Son 6 ayda belirtilerinin artması üzerine tedavi amacıyla kliniğimize yatırılmıştır. Klinikteki yatışının ilk 6 ayında ilaç tedavileri ve haftada 3 kez olmak üzere 20 seans EKT yapılmış ancak bu tedavilere cevap vermemiştir. Bunun üzerine hastaya BDT başlandı. Terapi süreci değerlendirme ve vaka formülasyonu ile başlamış, daha sonra OKB`nin BDT modelini içeren psikoeğitim yapılmış, hastanın belirti ve bulguları bu bağlamda değerlendirilmiştir. Ardından hastaya uygulanacak BDT rasyoneli aktarıldı. Mevcut yorumları ile ilgili bilişsel yeniden yapılandırma teknikleri uygulandı. Maruz bırakma ve yanıt önleme tedavisinin (Exposure-Response Prevention-ERP) rasyoneli aktarıldı. ERP tedavisi öncesi her durum ile ilgili hipotezler kuruldu ve ERP sonrası hipotezler hasta ile birlikte gözden geçirildi. Sonuç: Bilişsel Davranışçı Terapinin ilaç ve EKT tedavilerine dirençli hastalar için etkili bir tedavi olabileceği dikkate alınmalıdır.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikiyatri

Pharmacotherapy and ECT resistant an OCD patient’s Cognitive Behavioral Therapy

Öz:
Giriş: Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) kişinin sosyal ve mesleki işlevlerinde belirgin bozulmaya yol açan, sık görülen bir hastalıktır. Bu olgu sunumunda ilaç ve Elektrokonvulsif Tedavi (EKT)’ye dirençli bir OKB hastası üzerinden tedaviye dirençli hastalarda Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT )’nin yeri tartışılmıştır. Olgu: Hasta 46 yaşında, erkek. Aklına istemeden gelen ve sıkıntıya yol açan (sevdiklerinin başına kaza gelmesi ya da uygunsuz kişilerle ilgili cinsel içerikli düşünceler gibi) düşünceler ve bu sıkıntılardan kurtulmak için tekrarlayan davranışlar yakınmaları ile başvurdu. Son 6 ayda belirtilerinin artması üzerine tedavi amacıyla kliniğimize yatırılmıştır. Klinikteki yatışının ilk 6 ayında ilaç tedavileri ve haftada 3 kez olmak üzere 20 seans EKT yapılmış ancak bu tedavilere cevap vermemiştir. Bunun üzerine hastaya BDT başlandı. Terapi süreci değerlendirme ve vaka formülasyonu ile başlamış, daha sonra OKB`nin BDT modelini içeren psikoeğitim yapılmış, hastanın belirti ve bulguları bu bağlamda değerlendirilmiştir. Ardından hastaya uygulanacak BDT rasyoneli aktarıldı. Mevcut yorumları ile ilgili bilişsel yeniden yapılandırma teknikleri uygulandı. Maruz bırakma ve yanıt önleme tedavisinin (Exposure-Response Prevention-ERP) rasyoneli aktarıldı. ERP tedavisi öncesi her durum ile ilgili hipotezler kuruldu ve ERP sonrası hipotezler hasta ile birlikte gözden geçirildi. Sonuç: Bilişsel Davranışçı Terapinin ilaç ve EKT tedavilerine dirençli hastalar için etkili bir tedavi olabileceği dikkate alınmalıdır.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikiyatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abramowitz JZ (1997) Effectiveness of psychological and pharmacological treatments for obsessive-compulsive disorder. Aquantitative review. J Cons Clin Psychol, 65:44-52.
  • Bloch MH, Landeros-Weisenberger A, Kelmendi B ve ark. (2006) A systematic review: antipsychotic augmentation with treatment refractory obsessive-compulsive disorder. Mol Psychiatry, 11:622-32.
  • Bogetto F, Venturello S, Albert U ve ark. (1999) Gender-related clinical differences in obsessive-compulsive disorder. Eur Psychiatry, 14:434-41.
  • Denys D, de Geus F, van Megen HJ ve ark. (2004) A doubleblind, randomized, placebo-controlled trial of quetiapine addition in patients with obsessive-compulsive disorder refractory to serotonin reuptake inhibitors. J Clin Psychiatry, 65:1040-48.
  • Fineburg N, Marazziti D, Stein DJ (2001) ObsessiveCompulsive Disorder: a practical guide .London, UK: Martin Dunitz.
  • Foa EB, Kozak MJ, Goodman WK ve ark. (1995) DSM-IV field trial: obsessive-compulsive disorder. Am J Psychiatry, 152: 90-6.
  • Foa EB, Kozak MJ (1996) Psychological treatments for obsessive-compulsive disorder.In M. R. Mavissakalian & R. F. Prien (Eds.), Long-termtreatments of anxiety disorders. Washington, DC: American Psychiatric Press, Inc.
  • Hanna GL (1995) Demographic and clinical features of obsessive-compulsive disorder in children and adolescents. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry, 34:19-27.
  • Hurley RA, Saxena S, Rauch SL ve ark. (2002) Predicting treatment response in obsessive-compulsive disorder. Journal of Clinical neuroscience, 14:249-53.
  • Jenike MA, Rauch SL (1994) Managing the patient with treatment-resistant obsessive compulsive disorder: current strategies. J Clin Psychiatry, 55:11-7.
  • Sadock BJ, Sadock VA (2007) Kaplan & Sadock’s Comprehensive Textbook of Psychiatry, 8. Baskı, Cilt 2, Bölüm 14: Anksiyete Bozuklukları (Çev. Ed.: H Aydın, A Bozkurt). Güneş Kitabevi, İstanbul.
  • Kolada JL, Bland RC, Newman SC (1994) Epidemiology of psychiatric disorders in Edmonton. Obsessive-compulsive disorder. Acta Psychiatr Scand, 376:24-35
  • Koran LM, Hackett E, Rubin A ve ark. (2002) Efficacy of Sertraline in the Long-Term Treatment of ObsessiveCompulsive Disorder. Am J Psychiatry, 159:88-95.
  • Leahy RL, Holland SJ (2009) Depresyon ve anksiyete bozukluklarında tedavi planları ve girişimleri. Çeviri: M.H. Türkçapar, E. Köroğlu, S. Aslan. HYB basın yayım, Ankara.
  • Lensi P, Cassano GB, Correddu G ve ark. (1996) Obsessive compulsive disorder: familial-developmental history, symptomatology, comorbidity and course with special reference to gender-related differences. Br J Psychiatry, 169:101-7.
  • McDougle CJ, Epperson CN, Pelton GH ve ark. (2000) A double-blind, placebo-controlled study of risperidone additionin serotonin reuptake inhibitor-refractory obsessive-compulsive disorder. Arch Gen Psychiatry, 57:794-801.
  • Pigott TA, Seay SM (1999) A review of the efficacy of selective serotonin reuptake inhibitors in obsessive-compulsive disorder. J Clin Psychiatry, 60:101-6.
  • Rasmussen SA, Eisen JL (1992) The epidemiology and clinical features of obsessive compulsive disorder. Psychiatr Clin North Am, 15:743-58.
  • Steketee G (1997) Disability and family burden in obsessivecompulsive disorder. Canadian journal of psychiatry, 42:919-28.
  • Swedo SE, Rapoport JL, Leonard H ve ark. (1989) Obsessivecompulsive disorder in children and adolescents. Clinical phenomenology of 70 consecutive cases. Arch Gen Psychiatry, 46: 335-41.
  • Türkçapar MH, Şafak Y (2012) Obsesif Kompulsif Bozuklukta Bilişsel Özellikler ve Bilişsel Tedaviler. Türkiye Klinikleri J Psychiatry-Special Topics, 5:69-75.
  • Türkçapar MH (2008) Bilişsel Terapi temel ilkeler ve uygulama. HYB basın yayım, Ankara.
  • Tükel R, Topçuoğlu V, Demet MM (2006) Obsesif-kompulsif bozukluğun fenomenolojisi. Anksiyete Bozuklukları. R. Tükel (Ed), Ankara. Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları, s:277-98.
  • Tükel R, Ertekin E, Batmaz S ve ark. (2005) Influence of age of onset on clinical features in obsessive-compulsive disorder. Depress Anxiety, 21:112-7.
  • Tükel R, Polat A, Genç A ve ark. (2004) Gender-related differences among the Turkish patients with obsessivecompulsive disorder. Compr Psychiatry, 45: 362-6.
APA Kuru T, TÜRKÇAPAR M (2013). Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. , 173 - 181.
Chicago Kuru Tacettin,TÜRKÇAPAR M. Hakan Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. (2013): 173 - 181.
MLA Kuru Tacettin,TÜRKÇAPAR M. Hakan Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. , 2013, ss.173 - 181.
AMA Kuru T,TÜRKÇAPAR M Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. . 2013; 173 - 181.
Vancouver Kuru T,TÜRKÇAPAR M Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. . 2013; 173 - 181.
IEEE Kuru T,TÜRKÇAPAR M "Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi." , ss.173 - 181, 2013.
ISNAD Kuru, Tacettin - TÜRKÇAPAR, M. Hakan. "Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi". (2013), 173-181.
APA Kuru T, TÜRKÇAPAR M (2013). Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, 2(3), 173 - 181.
Chicago Kuru Tacettin,TÜRKÇAPAR M. Hakan Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi 2, no.3 (2013): 173 - 181.
MLA Kuru Tacettin,TÜRKÇAPAR M. Hakan Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, vol.2, no.3, 2013, ss.173 - 181.
AMA Kuru T,TÜRKÇAPAR M Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi. 2013; 2(3): 173 - 181.
Vancouver Kuru T,TÜRKÇAPAR M Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi. 2013; 2(3): 173 - 181.
IEEE Kuru T,TÜRKÇAPAR M "Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi." Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, 2, ss.173 - 181, 2013.
ISNAD Kuru, Tacettin - TÜRKÇAPAR, M. Hakan. "Farmakoterapi ve Elektrokonvulsif Tedaviye Dirençli Bir Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastasının Bilişsel Davranışçı Terapisi". Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi 2/3 (2013), 173-181.