Yıl: 2015 Cilt: 0 Sayı: 33 Sayfa Aralığı: 42 - 60 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği

Öz:
Bu araştırmanın amacı, Steger, Frazier, Oishi ve Kaler (2006) tarafından geliştirilen üniversite öğrencileri üzerinde Türkçeye uyarlanan Yaşamda Anlam Ölçeği'nin (YAÖ) (Demirbaş, 2010) lise öğrencileri için psikometrik özelliklerinin belirlenmesidir. Bu amaçla YAÖ iki farklı lise türünden 350 lise öğrencisine uygulanmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışması için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliği Cronbach's Alfa katsayısı, test-tekrar test ve madde toplam korelasyon katsayısı ile hesaplanmıştır. Analizler sonucunda YAÖ'nin ikili faktör yapısının üniversite öğrencilerinde olduğu gibi lise öğrencilerinde de aynı şekilde doğrulandığı saptanmıştır. Bu sonuçlar, YAÖ lise öğrencileri için geçerli ve güvenirlik bir araç olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak araştırmacılar ile rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Davranış Bilimleri

Meaning in Life Questionnaire High School Form: Turkish Validity and Reliability

Öz:
Purpose of this research is to determine the psychometric features, for high school students, of Meaning in Life Questionnaire (MLQ) Steger, Frazier, Oishi, & Kaler (2006) which has been adapted to Turkish culture on university students by Demirbaş (2010). To this end, MLQ has been applied to 350 high school students from two different high school types. Exploratory and confirmatory factor analyses have been made for the validity of the scale. Reliability of the scale has been calculated with Cronbach's Alpha coefficient, test-retest reliability coefficient and corrected item-total correlation. As a result of the analysis, it has been determined that two factor structure of MLQ has been affirmed in the same way on high school students as it has been on university students. These results show that MLQ high school students are valid and reliable instrument. Depending on the research results some suggestions have been made to researchers and in terms of guidance and psychological counseling services.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Demirbaş-Çelik N, İŞMEN GAZİOĞLU A (2015). Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. , 42 - 60.
Chicago Demirbaş-Çelik Nur,İŞMEN GAZİOĞLU AYŞE ESRA Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. (2015): 42 - 60.
MLA Demirbaş-Çelik Nur,İŞMEN GAZİOĞLU AYŞE ESRA Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. , 2015, ss.42 - 60.
AMA Demirbaş-Çelik N,İŞMEN GAZİOĞLU A Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. . 2015; 42 - 60.
Vancouver Demirbaş-Çelik N,İŞMEN GAZİOĞLU A Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. . 2015; 42 - 60.
IEEE Demirbaş-Çelik N,İŞMEN GAZİOĞLU A "Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği." , ss.42 - 60, 2015.
ISNAD Demirbaş-Çelik, Nur - İŞMEN GAZİOĞLU, AYŞE ESRA. "Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği". (2015), 42-60.
APA Demirbaş-Çelik N, İŞMEN GAZİOĞLU A (2015). Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(33), 42 - 60.
Chicago Demirbaş-Çelik Nur,İŞMEN GAZİOĞLU AYŞE ESRA Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.33 (2015): 42 - 60.
MLA Demirbaş-Çelik Nur,İŞMEN GAZİOĞLU AYŞE ESRA Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.33, 2015, ss.42 - 60.
AMA Demirbaş-Çelik N,İŞMEN GAZİOĞLU A Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 0(33): 42 - 60.
Vancouver Demirbaş-Çelik N,İŞMEN GAZİOĞLU A Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 0(33): 42 - 60.
IEEE Demirbaş-Çelik N,İŞMEN GAZİOĞLU A "Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.42 - 60, 2015.
ISNAD Demirbaş-Çelik, Nur - İŞMEN GAZİOĞLU, AYŞE ESRA. "Yaşamda Anlam Ölçeği Lise Formu: Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 33 (2015), 42-60.