Yıl: 2015 Cilt: 0 Sayı: 15 Sayfa Aralığı: 263 - 314 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme

Öz:
Şifâlı veya tıbbî bitkiler, genel olarak bedeni güçlendirmelerininyanı sıra tedavi amaçlı ve çeşitli terkipler hâlindekullanılabilen otlar, sebzeler, çiçekler ve meyveler olmaküzere, ilgili tüm bitkiler şeklinde tanımlanmaktadır.Kendi içinde bir giriş, dört bölüm ve bir sonuçtan olu-şan, taradığımız otuz civarında dîvândan aldığımız belirlibeyit örnekleri çerçevesinde ve bir deneme mâhiyetinde dü-şünülen bu çalışma ile öncelikle şifâlı bitkilerin klâsik Türkşiirinde nasıl ve ne şekilde ele alındığının belirlenmesiamaçlanmıştır. Bu makale ile ayrıca anılan bitkilerin, hembaşta çiçek olmak üzere bitki kültürümüz, hem de folklorumuzdakiyer ve öneminin tespiti için gerekli olan malzemeninbir kısmının ortaya konulmasına gayret edilmiştir.Yaygın adıyla dîvân şairi olarak bilinen klâsik Türkşairleri şiirlerinde hemen her şeyi, son derece zengin birmuhtevâ ve konu çeşitliliği içerisinde işlemişlerdir.Bununla birlikte şairlerimiz daha ziyâde aşkı, güzeli vegüzelliği dile getirmiş; hatta işledikleri konu her ne olursaolsun bunu büyük oranda ya sevgili ya da âşık odaklı elealmışlardır.Âşığı onulmaz bir aşk hastası olarak gören şairlerimiz,esasen sevgiliye kavuşamamanın yol açtığı türlü rahatsızlıklarınşifâsı peşinde koşmuş, daha çok bu vesile ile şiirlerindesağlıktan, hastalıklardan, bunların tedavi yollarındanve tedavide kullanılan ilaçlar çerçevesinde bitkilerdenbahsetmişlerdir. Bunu yaparken bitkilerin renk, biçim vekokularının yanı sıra şifâlı yönleri üzerinde de durmuş;ayrıca ele alınan bitki ile yine sevgili, âşık ve rakip arasındakiçeşitli ilgilere değinmişlerdir.İlgili beyit örneklerinin değerlendirilmesinden hareketle,hangi hastalıkların tedavisinde hangi bitkilerden yararlanıldığınadâir bazı bilgiler elde edilmiş, bu çerçevede örne-ğin yaralar için kâfur merheminin, ciltte vs. meydanagelen yarık ve çatlaklar için yâsemin yağının, sıtma içinnar şerbetinin, mide ve karaciğer rahatsızlıkları için iseşahterenin söz konusu edildiği görülmüştür.Çalışma ile ayrıca klâsik Türk şiirinin, konu çeşitliliğive içerik zenginliği bakımından sadece dil ve edebiyatımı-zın değil, aynı zamanda millî kültür ve folklorumuzun daönemli yazılı kaynakları arasında yer aldığı hususuna birkez daha dikkat çekilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Edebiyat

An Essay On The Medicinal Plants (Herbs) in Classical Turkish Poetry

Öz:
Medicinal plants (herbs) are especially defined asplants like herbs, vegetables, flowers and fruits that isused for medical purpose as well as strengthening thebody.This paper is consist of an introduction, four chapterand a conclusion. Within this scope, it is scanned aboutthirty divans and thesis approximately. Pursuant to textswhich are included one couplet sample for one herb byextent of paper, it is aimed to be defined generally howand in what way, herbs are handled in Classical turkishPoetry. Moreover, with this study that is by way oftrying, it is strived to reveal some part of material that isnecessary to determine the importance and position ofplants, especially flowers, in our herb culture and ourfolklore.Classical Turkish poets, prevalently that is known asDivan poets, treat almost everything within rich contentand subject diversity in their poems. In addition to this,our poets mainly mention love, belle and beauty, in fact,they substantially handle issues whatever they arein thecontext of beloved or lover.Our poets who see lovers as chronic lovesick essentiallypursue for healing of various diseases which derive frominability to reach to beloved. Hereby, they mention health,diseases, their treatment modalities and plants as part ofthe treatment. When they are doing this, theyalso dwellon colour, form and smell of plants as well as theircurative aspects. Besides they refer to several connectionsbetween plant that they handle and beloved, lover andrival.With reference to evaluation of related couplets, it isgotten some information about that which plants is madeuse of which diseases's treatment. In this context, for instance,it is seen that camphor ointment uses for wounds,jasmine oil uses for chaps, pomegranate sherbet uses formalaria, fumitory uses for stomache and liver disorders.Within this study, it is remarked that Classical Turkishpoetry also take part in most important written sourcesof nationale culture and folklore as well as literaturebecause of its subject diversity and substantiality.
Anahtar Kelime:

Konular: Edebiyat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AÇIKÖZ, Ali (1994), Beliğ Dîvânı(Metin-İndeks), İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • AÇIL, Berat (2015), "Klasik Türk Şiirinde Estetik Bir Unsur Olarak Çiçekler", FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimeri Dergisi, S. 5, s. 1-28.
  • AKKAYA, Hüseyin (1995, 1996), Nevres-i Kadîm ve Türkçe Dîvânı(İncelemeTenkidli Metin ve Tıpkıbasım),C. I-II, Cambridge: Harvard Üniversitesi Yay.
  • AKÇAY, Mustafa (2008), "İslâmiyette Nar", Turkish StudiesInternational Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 3/5, Fall, s. 113-133.
  • AKFIRAT, H. Osman (1970), Şifâlı Bitkiler ve Emraz, II. Kitap, Çeviren ve Tertipleyen: Ârif Pamuk, İstanbul: Pamuk Yay.
  • AKYÜZ, Kenan-Beken, Süheyl-Yüksel, Sedit-Cunbur, Müjgan (1990), Fuzulî Dîvânı, Ankara: Akçağ Yay.
  • AMBROS, Edith Gülçin, "Çiçek Dili (Lisân-ı Ezhâr) ve Osmanlı Zenpâ- releri", Çeviren: Özer Şenödeyici, Turkish Studies, Volume 2/4, Fall, s. 106-122.
  • ANADOL, Cemal (1990), Şifâlı Bitkiler ve Şifâlı Sular Ansiklopedisi, İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • AYDEMİR, Yaşar (2006), "Ağlatan Çiçek Hastalığı", Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, Aylık Eğitim Dergisi, S. 77-78, Temmuz-Ağustos, s. 58-61.
  • AYNACI, Mihrican (2012), "Divan Şiirinde Geçen Göz Hastalıklarının Klasik Dönem Tıp Metinleri Ekseninde Değerlendirilmesi", Divan EdebiyatıAraştırmaları Dergisi, S.9, s. 29-48.
  • AYVERDİ, İlhan (2006), Misalli Büyük Türkçe Sözlük, Kubbealtı Lugatı, I-III, İkinci Baskı, İstanbul: Kubbealtı Neşriyatı.
  • BAYRAM, Yavuz (2007a), "Klâsik Türk Şiirinde Duyguların Dili: Çiçekler", Turkish StudiesInternational Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 2/4, Fall, s. 209-219.
  • BAYRAM, Yavuz, "Klâsik Türk Şairlerinin Gözüyle Meyveler",Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 2/4, Fall, 2007b, p. 220-227.
  • BAYTOP, Turhan (1984), Türkiye'de Bitkiler ile Tedavi, Geçmişte ve Bugün, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yay.
  • BAYTOP, Turhan (1994), Türkçe Bitki Adları Sözlüğü, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.
  • BAYTOP, Turhan (2005), "Misvak", İslâm Ansiklopedisi, c. 30, s. 190-191, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yay.
  • BEKMEZ, Hasan (2009), Kitâb-ı Tıbb-ı Latîf(İnceleme-Metin-Sözlük),Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • BİLKAN, Ali Fuat (1997), Nâbî Dîvânı, C. I-II, İstanbul:Millî Eğitim Bakanlığı Yay.
  • BİLTEKİN, Halit (1993), Vak'a-nüvis Mehmed Râşid Efendi ve Dîvân'ının Tenkitli Metni, Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • BOZTEPE, Halil Nihat (1340), Nedim Divanı, İstanbul:İkdam Matbaası.
  • CEYLAN, Ömür (2005), "Taşranın Altın Çiçeği Safran",Osmanlı Araştırmaları, Prof. Dr. Mehmet ÇAVUŞOLU'na Armağan-II, XXVI, s. 147-162.
  • ÇAKIR, Zehra Vildan (1998), Hevâyî (Abdurrahman, Kubûrî-zâde) Dîvânı'nın Tenkidli Metni ve İncelenmesi, Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • ÇELİK, Mehmet Furkan (2015), "Klâsik Şiirde Bâdem", Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, S. 14, s. 47-66.
  • ÇELTİKER, Reyhan (2009), 16. Yüzyıl Şairi Zâtî'nin Gazellerinde Bitkiler, Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • ÇAVUŞOĞLU, Mehmed (1971), Necati Beg Divanı'nın Tahlili, İstanbul:Milli Eğitim Bakanlığı Yay.
  • ÇAVUŞOĞLU, Mehmed (ty.), Necati Bey Divanı, Seçmeler, İstanbul: Tercü- man Gazetesi Yay.
  • ÇAVUŞOĞLU, Mehmed (1977), Yahyâ Bey, Dîvân(Tenkidli Basım),İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay
  • DALBY, Andrew (2004), Tehlikeli Tatlar, Tarih Boyunca Baharat, Çeviren: Nazlı Pişkin, İstanbul: Kitap Yay.
  • DARA, Ramis (2006), Vefalı Dostlarım Şifâlı Otlarım, Edebiyat-Sanat Tadıyla A'dan Z'ye Şifâlı Bitkiler, İstanbul: Alfa Yay.
  • DEMİREL, Mustafa (1996), Divan (Tenkitli Metin),İbn-i Kemâl, İstanbul: Fakülteler Matbaası.
  • DEMİREL, Şener (2009), "Dîvân Şiirinde Erguvan", Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 4/8, Fall, s. 995-1014.
  • DENİZ, Sebahat (2006), "Meyveli Teşbihler",Meyve Kitabı, Editörler: Emine Gürsoy Naskali ve Dilek Herkmen, s. 579-597, İstanbul: Kitabevi Yay.
  • DİKMEN, Hikmet (1991), Seyyid Vehbi ve Divanının Karşılaştırmalı Metni, Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • DOĞAN, Muhammet Nur (1997), Şeyhülislâm Es'ad Efendi ve Dîvânı'nın Tenkidli Metni, İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yay.
  • EBCİOĞLU, Nejat (2003), Sağlığımız İçin Yararlı Bitkiler, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • ERDEM, Sadık (2002), Neyyir ve Dîvân'ı (İnceleme, Tenkitli Metin, Sözlük), Isparta: Fakülte Kitabevi.
  • ERDEMİR, Demirhan, Ayşegül (2002), Şifâlı Bitkiler, Doğal İlaçlarla Geleneksel Tedaviler, İstanbul ve Bursa Aktarlarından Örnekler, İstanbul: Alfa Yay.
  • ERDOĞAN, Murat (2007), Bâkî Dîvânı'nda Bitkiler ve Çiçekler, Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • ERDOĞAN, Kenan ve Akgül, Serpil (2014), "16. Yüzyıldaki Bazı Dîvân Şairlerinin Türkçe Dîvânlarında Gül ve Anlam Bilgileri", Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S. 3, s. 167-187.
  • ERGİN, Muharrem (1980), Kadı Burhaneddin Dîvânı, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay.
  • ERTEN, Rekin (1995), Şeyhülislâm Yahyâ Dîvânı, Ankara:Akçağ Yay.
  • FIRAT, Selma (1998), Dîvân-ı Hâmî-i Âmidî (Tenkitli Metin-Tahlil), Malatya: İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitsü Yüksek Lisans Tezi.
  • GÖKYAY, Orhan Şaik (1990), "Dîvân Edebiyatında Çiçekler, Kasideler", Tarih ve Toplum, C.14, S. 79, s. 18-23.
  • GÖKYAY, Orhan Şaik (1993), "Dîvân Şiirinde Meyveler", Tarih ve Toplum, C.19, S. 112, s. 9-13.
  • GÜLHAN, Abdülkerim (2008), "Dîvân Şiirinde Mevyeler ve Meyvelerden Hareketle Yapılan Teşbih ve Mecazlar; Turkish StudiesInternational Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 3/5, Fall, s. 345-375.
  • GÜMÜŞ, Nevin (1992), Yahyâ Nazim Dîvânı I (İnceleme-Metin),Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • GÜRGENDERELİ, Müberra (2002), Hasan Ziyâî, Hayatı-Eserleri-Sanatı ve Divanı (İnceleme-Metin), Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.
  • BAŞPINAR, Yakup (2002), Mekkî Divanı'nın Transkripsiyonlu Karşılaştırmalı Metni, Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Hayat Ansiklopedisi (ty.), "İncir", C. III, s. 1657, İstanbul:Hayat Yay.,. İSEN, Mustafa ve KURNAZ, Cemal (1990), Şeyhî Dîvânı, Ankara: Akçağ Yay.
  • İVANOV, İvan İsaev-NEŞEV, G. K.-LANCEV, İ. (1999), Resimli Şifâli Bitkilerle Tedavi Atlası, Çeviren: Basri Makaklı, İstanbul: Pamuk Yay.
  • KURTOĞLU, Orhan (2004), Lebîb Dîvânı (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük), Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, http/www.kultur.gov.tr, e-kitap (20.8.2015)
  • KAYA, Bayram Ali (2003), Azmî-zâde Hâletî Dîvânı(Giriş-Tenkidli Metin ve Tıpkıbasım), I-II, Cambridge: Harvard Üniversitesi Yay.
  • KAYA, Mahmut (2007), "Râzî, Ebû Bekir", İslâm Ansiklopedisi, C. 34, s. 479- 485, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay.
  • KELEŞ, Reyhan (2014), "Gâlib'in Has Bahçesinin Gülleri". Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi: Gönül Sultanları Buluşması, 26-28 Mayıs 2014, Bildiriler, Editör: Ejder Okumuş, C. 3, s.595-612.
  • KEMİKLİ, Bilal (2007), "Dîvân Şiirinde Hastalık ve Tedavi", Uludağ Üniveritesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, C. 16, S. 1, s. 19-36.
  • KESKİN, Koç, Neslihan (2007), "Burdur Gülünden Elde Edilen Mâmüller ve Dîvân Şiirinde Gül Mâmülleri", I. Burdur Sempozyumu, Bildiriler, I, s. 287-298, Editörler: Gökay Yıldız vd., Burdur: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü Yay.
  • KOÇ, Mustafa (2005), "Pedanius Dioscorides'in Hyles Iatrikes'i, Andrea Matthioli'nin Materia Medica'sı ve Türkçe Çevirisi Kitâbu'nNebât'ta Bitkisel Yemek Kültürü", Yemek ve Kültür, S. 1, Kış, s. 126- 137.
  • KURNAZ, Cemal (1996a), Hayâlî Bey Dîvânı'nın Tahlîli, İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yay.
  • KURNAZ, Cemal, "Gül", İslâm Ansiklopedisi, C. 14, s. 219-222, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay.
  • KURUM, Uygar (2008), Düziçi'nde Halk Hekimliği, Niğde: Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • KUTLAR, Fatma Sabiha (2004), Arpaemîni-zâde Mustafa Sâmî, Dîvân, Ankara.
  • KÜÇÜK, Sabahattin (1994), Bâkî Divanı, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.
  • KÜÇÜK, Sabahattin (1999), Antakyalı Münif Dîvânı, Ankara: Kültür Bakanlığı Yay. MENGİ, Mine (2014), Mesîhî Dîvânı, Ankara:Atatürk Kültür Merkezi Yay.
  • MERMER, Ahmet (1991), Mezâkî Hayatı, Edebî Kişiliği ve Dîvânı'nin Tenkitli Metni, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yay.
  • Mütercim Âsım Efendi (2000), Burhân-ı Kâtı', Hazırlayanlar: Mürsel Öztürk, Derya Örs, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.
  • OKCU, Naci (2011), Şeyh Gâlib Dîvânı(Hayatı, Edebî Kişiliği, Eserleri, Şiirlerinin Umûmî Tahlîli), Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yay.
  • OLCAY, Deniz (2010), 14-15. Yüzyıl Dîvânlarında Mutfak Kültürü, Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • ONAY, Ahmet Talat (1992), Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar ve İzahı, Hazırlayan: Cemal Kurnaz, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yay.
  • ÖNLER, Zafer (1990), Celâlüddin Hızır (Hacı Paşa), Müntahâb-ı Şifâ I (Giriş- Metin), Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.
  • ÖZKAN, Ömer (2005), "Bir TedaviBitkisi Olarak Gül'ün Dîvân Şiirindeki Görünümleri, AKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, S. 2, s. 30-41.
  • ÖZTEKİN, Özge (2006), XVIII. Yüzyıl Dîvân Şiirinde Toplumsal Hayatın İzleri, Dîvânlardan Yansıyan Görüntüler, Ankara: Ürün Yay.
  • ÖZTOPRAK, Nihat (1986), Hayretî Dîvânı'nda Bitkiler, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • PALA, İskender (1995), Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü, Ankara: Akçağ Yay.
  • SARAÇ, Yekta, M. A. (2002), Emrî Dîvânı, İstanbul:Eren Yay.
  • SEFERCİOĞLU, Nejat (1990), Nev'î Dîvânı'nın Tahlîli, Ankara:Kültür Bakanlığı Yay.
  • SEFERCİOĞLU, Nejat (2008), "Meyve Redifli Gazeller", Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 3/5, Fall, s. 321-344.
  • SERDAROĞLU, Vildan (2006), Sosyal Hayat Işığında Zâtî Dîvânı, İstanbul: İsam Yay.
  • ŞANLI, İsmet (2006), "Ahmet Paşa, Necati Bey, Fuzuli, Hayali ve Baki Dîvânlarına Göre Dîvân Şiirinde Meyve", U.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl 7, S. 11, s. 232-235.
  • TARLAN, Ali Nihad (1967, 1970, 1987), Zâtî Dîvânı, Gazeller Kısmı(Edisyon Kritik ve Transkripsiyon) C. I-II-III, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay.
  • TARLAN, Ali Nihad (1992a), Ahmed Paşa Dîvânı, Ankara: Akçağ Yay.
  • TARLAN, Ali Nihad (1992b), Hayâlî Dîvânı, Ankara: Akçağ Yay.
  • TARLAN, Ali Nihad (1997), Necâtî Beg Dîvânı, İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yay. http/www.bitkiselkitap.com (08.8.2015)
  • TULUM, Mertol ve Tanyeri, M. Ali (1977), Nev'î, Dîvân, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay.
  • Türkçe Sözlük (2011),Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.
  • YALÇIN, Ayhan (1981), A'dan Z'ye Şifâlı Bitkiler Ansiklopedisi, Ev İlaçları- Şifâlı Sular, İstanbul: Geçit Kitabevi.
  • YENİTERZİ, Emine (1998), "Divan Şiirinde Sağlık ve Hastalıklarla İlgili Bazı Unsurlar", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.4, s. 87-103.
  • YILDIRIM, Nimet (2008), Fars Mitolojisi Sözlüğü, İstanbul: Kabalcı Yay.
  • YILDIRIM, Ali (2009), Kâmî Dîvânı (Edirneli Efendi Çelebi-Hayatı, Sanatı ve Eserleri ve Dîvânı'nın Tenkitli Metni), İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yay.
  • ZÜLFE, Ömer (1998), Nâşid Dîvânı(İnceleme-Tenkidli Metin), İstanbul: Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, http/www.kultur.gov.tr, e-kitap (20.8.2015).
APA KAYA B (2015). Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. , 263 - 314.
Chicago KAYA BAYRAM ALİ Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. (2015): 263 - 314.
MLA KAYA BAYRAM ALİ Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. , 2015, ss.263 - 314.
AMA KAYA B Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. . 2015; 263 - 314.
Vancouver KAYA B Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. . 2015; 263 - 314.
IEEE KAYA B "Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme." , ss.263 - 314, 2015.
ISNAD KAYA, BAYRAM ALİ. "Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme". (2015), 263-314.
APA KAYA B (2015). Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 0(15), 263 - 314.
Chicago KAYA BAYRAM ALİ Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 0, no.15 (2015): 263 - 314.
MLA KAYA BAYRAM ALİ Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, vol.0, no.15, 2015, ss.263 - 314.
AMA KAYA B Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi. 2015; 0(15): 263 - 314.
Vancouver KAYA B Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi. 2015; 0(15): 263 - 314.
IEEE KAYA B "Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme." Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 0, ss.263 - 314, 2015.
ISNAD KAYA, BAYRAM ALİ. "Klâsik Türk Şiirinde Şifâlı Bitkiler Üzerine Bir Deneme". Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 15 (2015), 263-314.