Yıl: 2015 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 36 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi

Öz:
Bu çalışma fonksiyonel veri analizinde önemli bir yer tutan faz düzlemleri aracılığıyla döviz kuru ve hisse senedi fiyatlarındaki enerji değişimlerini incelemeye odaklanmıştır. Ayrıca çok sayıda araştırmaya konu olmuş olan bu iki değişken arasındaki ilişki ve yıllar boyunca birlikte bir değişim gösterip göstermedikleri de kriz dönemleri ve ekonomik istikrarın olduğu dönemler için ayrı ayrı ve farklı bir bakış açısıyla ele alınıp incelenmiştir. Kriz dönemleri olarak 1994, 1997 ve 2001 yılları ve ekonomik istikrarın olduğu dönemler olarak da 2003-2006 yılları incelenmiştir. Ayrıca bugüne kadar yapılan çalışmalar ile ilgili detaylı bir literatür taramasına yer verilmiştir. Çalışmada kriz dönemlerinde hisse senedi piyasasının ve ekonomik istikrarın olduğu dönemlerde ise döviz kurunun daha hareketli olduğu, bir diğer deyişle enerji değişiminin daha fazla olduğu görülmüştür. Ancak bu iki değişken arasında düzenli ve birbirini aynı veya ters yönlü takip eden bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

Investigating Energy Exchanges of Exchange Rates and Stock Prices via Phase Planes

Öz:
This study aims to focus on investigating energy exchange via phase planes of exchange rates and stock prices, given that phase planes have important roles in functional data analysis. The relationship between these two variables which has been the main scope of many previous research, with respect to whether they change concordantly or discordantly during periods with and without economic crisis were also investigated from a different point of view. Period with economic crisis were represented by 1994, 1997 and 2001 years, while periods without economic crisis were represented by 2003-2006 years. Besides, previous studies performed in this topic were investigated by a detailed literature review. In general, it was found out that energy exchange in stock prices was more prominent during periods with crisis, whereas energy exchange in exchange rate was more remarkable during periods without crisis. However, no definite positive or negative relationship between these two variables was detected in the present study.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KESER İ (2015). Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. , 36 - 57.
Chicago KESER İstem Köymen Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. (2015): 36 - 57.
MLA KESER İstem Köymen Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. , 2015, ss.36 - 57.
AMA KESER İ Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. . 2015; 36 - 57.
Vancouver KESER İ Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. . 2015; 36 - 57.
IEEE KESER İ "Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi." , ss.36 - 57, 2015.
ISNAD KESER, İstem Köymen. "Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi". (2015), 36-57.
APA KESER İ (2015). Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. İstatistikçiler Dergisi: İstatistik ve Aktüerya, 8(2), 36 - 57.
Chicago KESER İstem Köymen Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. İstatistikçiler Dergisi: İstatistik ve Aktüerya 8, no.2 (2015): 36 - 57.
MLA KESER İstem Köymen Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. İstatistikçiler Dergisi: İstatistik ve Aktüerya, vol.8, no.2, 2015, ss.36 - 57.
AMA KESER İ Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. İstatistikçiler Dergisi: İstatistik ve Aktüerya. 2015; 8(2): 36 - 57.
Vancouver KESER İ Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi. İstatistikçiler Dergisi: İstatistik ve Aktüerya. 2015; 8(2): 36 - 57.
IEEE KESER İ "Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi." İstatistikçiler Dergisi: İstatistik ve Aktüerya, 8, ss.36 - 57, 2015.
ISNAD KESER, İstem Köymen. "Döviz Kuru ve Hisse Senedi Enerji Değişimlerinin Faz Düzlemleri Aracılığıyla İncelenmesi". İstatistikçiler Dergisi: İstatistik ve Aktüerya 8/2 (2015), 36-57.