Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma

Yıl: 2016 Cilt: 20 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 1535 - 1548 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Bu çalışmada; Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ön lisans ve lisans öğrencilerinin Genel Muhasebe dersi başarılarına ve Genel Not Ortalamalarına etki eden faktörler araştırılmıştır. Çalışmada Açık Öğretim Fakültesine kuruluşundan bu yana kayıt yaptıran 158.927 öğrenciden genel muhasebe dersi alan 15.424 öğrenciye ait veriler nitel iki değişken arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koyan Ki-Kare testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre cinsiyet ve kuşak faktörlerinin etkili oldukları gözlemlenmiştir. Ön Lisans öğrencileri Lisans öğrencilerine nispeten daha başarılı, ticaret meslek lisesi mezunları diğer lise mezunlarına göre ise daha başarısızdırlar. İkinci üniversite kapsamında öğrenim gören İİBF mezunu/öğrencisi olan öğrenciler diğer fakülte mezunu/öğrencilerine göre daha başarılıdırlar.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

Factors Affecting the Success of the Two Year Degree and Bachelor Degree Students Taking Financial Accounting Courses: A Research on Atatürk University Open Education Faculty

Öz:
In this study, factors that affect the Financial Accounting course success and Grade Point Avarage of two year degree and bachelor degree students at the Open Education Faculty, Atatürk University are analyzed. Data was collected from 158.927 students who have registered since the establishment of the Open Education Faculty, among those students 15.424 students who have taken financial accounting course were selected and chi-square which reveals the relationship between two qualitative variables was applied. According to the results it was observed that the gender and generation are effective factors. Two year degree students are more successful than bachelor degree students and vocational high school graduated are less successful than the other high school graduates. FEAS graduates/students who are studying in the context of second university are more prospering than the other faculty graduates/students.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARCIOĞLU R, AĞIRMAN E, ÖZCAN M (2016). Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. , 1535 - 1548.
Chicago KARCIOĞLU Reşat,AĞIRMAN ENSAR,ÖZCAN MUHAMMET Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. (2016): 1535 - 1548.
MLA KARCIOĞLU Reşat,AĞIRMAN ENSAR,ÖZCAN MUHAMMET Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. , 2016, ss.1535 - 1548.
AMA KARCIOĞLU R,AĞIRMAN E,ÖZCAN M Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. . 2016; 1535 - 1548.
Vancouver KARCIOĞLU R,AĞIRMAN E,ÖZCAN M Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. . 2016; 1535 - 1548.
IEEE KARCIOĞLU R,AĞIRMAN E,ÖZCAN M "Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma." , ss.1535 - 1548, 2016.
ISNAD KARCIOĞLU, Reşat vd. "Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma". (2016), 1535-1548.
APA KARCIOĞLU R, AĞIRMAN E, ÖZCAN M (2016). Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(4), 1535 - 1548.
Chicago KARCIOĞLU Reşat,AĞIRMAN ENSAR,ÖZCAN MUHAMMET Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 20, no.4 (2016): 1535 - 1548.
MLA KARCIOĞLU Reşat,AĞIRMAN ENSAR,ÖZCAN MUHAMMET Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.20, no.4, 2016, ss.1535 - 1548.
AMA KARCIOĞLU R,AĞIRMAN E,ÖZCAN M Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016; 20(4): 1535 - 1548.
Vancouver KARCIOĞLU R,AĞIRMAN E,ÖZCAN M Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016; 20(4): 1535 - 1548.
IEEE KARCIOĞLU R,AĞIRMAN E,ÖZCAN M "Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20, ss.1535 - 1548, 2016.
ISNAD KARCIOĞLU, Reşat vd. "Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 20/4 (2016), 1535-1548.