Yıl: 2003 Cilt: 27 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 40 - 44 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı

Öz:
Çalışmamızda Abdullahpaşa Eğitim ve Sağlık Ocağı bölgesindeki iki ilköğretim okulunda öğrenim gören öğrencilerde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığını ve bunu etkileyen faktörlerin araştırılması amacıyla, 488 öğrencide dışkı örnekleri ve selofan bant yöntemi ile alınan perianal bölge materyalleri incelendi. Çalışmaya alman 488 olgudan 126'sında (%25.8) bir veya birden fazla parazit türü saptandı. Parazitoz saptanan olguların %78.5'inde bir tür, %17.4'ünde iki tür ve %3.9'unda üç tür parazit saptandı. G. intestinalis ve E. vermicularis en sık rastlanan parazit türü idi. Parazit saptanan olguların cinsiyete, sınıflara ve anne-baba eğitim düzeylerine göre dağılımında bir fark saptanarnazken, sosyo-ekonomik düzeylerine göre dağılımında anlamlı düzeyde fark olduğu görüldü. Uyurken ağız akması yakınması olan olgulardaki parazit sıklığı, yakınması olmayanlara göre yüksek bulunurken (P=0.001), farklı yakınmaları olan olgularda yakınması olmayanlara göre parazit görülme sıklığı açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç olarak, bölgemizdeki iki farklı ilköğretim okulunda öğrenim gören öğrenciler parazit görülme sıklığı açısından irdelenmiş ve %25.8'inde bir veya daha fazla parazit türü saptanmıştır. Bulgularımız ülkemizden bildirilen sonuçlarla uyumlu olup, bölgemizde parazitlerin görülme sıklığının öneeki yıllara göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Bulgularımızın, temel sağlık ve temizlik alışkanlıklarının kazanılmasında çok önemli bir dönem olan ilköğretim döneminde bu kazananları sağlayacak etkili ve yeterli düzeyde bir sağlık eğitimi verilmesinin gerekli olduğunu gösterdiği kanısındayız.
Anahtar Kelime: Çocuk Türkiye Yaygınlık Bağırsak hastalıkları, parazitik Parazitler Görülme sıklığı

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAPLAN M, POLAT S, KUK S, OZAN A, Akgün D (2003). Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. , 40 - 44.
Chicago KAPLAN Mustafa,POLAT S. Aytaç,KUK Salih,OZAN A. Tevfik,Akgün Deniz Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. (2003): 40 - 44.
MLA KAPLAN Mustafa,POLAT S. Aytaç,KUK Salih,OZAN A. Tevfik,Akgün Deniz Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. , 2003, ss.40 - 44.
AMA KAPLAN M,POLAT S,KUK S,OZAN A,Akgün D Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. . 2003; 40 - 44.
Vancouver KAPLAN M,POLAT S,KUK S,OZAN A,Akgün D Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. . 2003; 40 - 44.
IEEE KAPLAN M,POLAT S,KUK S,OZAN A,Akgün D "Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı." , ss.40 - 44, 2003.
ISNAD KAPLAN, Mustafa vd. "Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı". (2003), 40-44.
APA KAPLAN M, POLAT S, KUK S, OZAN A, Akgün D (2003). Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 27(1), 40 - 44.
Chicago KAPLAN Mustafa,POLAT S. Aytaç,KUK Salih,OZAN A. Tevfik,Akgün Deniz Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitoloji Dergisi 27, no.1 (2003): 40 - 44.
MLA KAPLAN Mustafa,POLAT S. Aytaç,KUK Salih,OZAN A. Tevfik,Akgün Deniz Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitoloji Dergisi, vol.27, no.1, 2003, ss.40 - 44.
AMA KAPLAN M,POLAT S,KUK S,OZAN A,Akgün D Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitoloji Dergisi. 2003; 27(1): 40 - 44.
Vancouver KAPLAN M,POLAT S,KUK S,OZAN A,Akgün D Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitoloji Dergisi. 2003; 27(1): 40 - 44.
IEEE KAPLAN M,POLAT S,KUK S,OZAN A,Akgün D "Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı." Türkiye Parazitoloji Dergisi, 27, ss.40 - 44, 2003.
ISNAD KAPLAN, Mustafa vd. "Abdullahpaşa Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı bölgesindeki ilköğretim okulu öğrencilerinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı". Türkiye Parazitoloji Dergisi 27/1 (2003), 40-44.