Yıl: 2014 Cilt: 11 Sayı: 28 Sayfa Aralığı: 61 - 68 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK

Öz:
Atasözleri halk hayatında önemli bir yer tutar. Anonim dünya görüşünün ifade biçimlerinden birisi olan atasözleri, halk felsefesini yansıtır. Hüküm verici özelliğiyle ön plana çıkan atasözleri, Türk kültürünün pek çok yazılı kaynağında geçmişten günümüze karşımıza çıkmaktadır. Yazılı kültür ortamına taşınmış olmasına karşın Türk atasözlerinin, asıl varlık alanı sözlü kültür ortamıdır. Atasözleri, halk fikrinin en yoğun ifade biçimleri olarak sözlü ortamda nesilden nesile aktarılmaktadır. Atasözü ve deyim gibi kalıp ifadeler Türk kültüründe iletişimin temel araçlarındandır. Sözlü kültür geleneğinin çok güçlü olduğu toplumlarda olaylar karşısındaki tutum ve davranışlar bu kalıp ifadeler vasıtasıyla sağlanır. Toplumun hayat tecrübesini sonraki kuşaklara aktarım araçlarından birisi atasözleridir. Bu tecrübeler içerisinde toplumun ekonomik hayatla ilgili deneyimleri de vardır. Ekonomik hayat içerisindeki borç ve borçluluk konusunda halkın tutumu da atasözlerine yansımıştır. Bu çalışmanın amacı, halk hayatının ekonomik boyutu içerisinde yer alan borç ve borçluluk konusunun atasözlerine yansıma biçimlerini incelemektir. Bu bağlamda öncelikle atasözü terimi izah edilerek atasözlerinin genel özellikleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Atasözlerinin oluşum ve kullanım özellikleri değerlendirilmiştir. Daha sonra seçilen atasözleri yapı, içerik ve kullanım bağlamları ile işlev özelikleri çerçevesinde incelenmiştir.
Anahtar Kelime:

DEBT AND INDEBTEDNESS IN TURKISH PROVERBS

Öz:
Proverb should an important place in public life .One of the sayings of the anonymous world of expression is opinion of the public philosophy. With the provisions transmitter feature prominent proverbs, the Turkish culture emerges from the past in many written sources. Although Turkish proverb sare carried in to inscriptive culture their main realm of existence is the spoken culture settings. Phrases such as proverbs and idioms one of the basic means of communication in Turkish culture. Events, attitudes and behaviors in society is very strong cultural tradition of oral expression is mediated by these patterns. Proverbs are one of society's life experience to the next generation of transport vehicles. The economic life of society relevant experience in this experience as well. In people's attitude towards the debt and the debt is reflected in the economic life of the proverbs. The aim of this study is to examine the economic dimensions in the public life of the debt and debtness and the implications of the proverbs. In this context priorities are given to information about the general characteristics of proverbial sayings by explaining the term. The formation and usage of proverbs is evaluated. Later the selected proverbs structure, content, function and usage context is examined.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aça, M. Ekici M. vd. (2010). Anonim halk edebiyatı. (Ed: M. Öcal O.). Türk Halk Edebiyatı El Kitabı. Ankara: Grafiker Yay.
  • Akün Ö. F. (2006). Atalar sözü. TÜBAR, XIX-Bahar: 117-119
  • Aksoy, Ö. A. (1945). Gaziantep Ağzı II, Deyimler, Meşhur Sözler Atasözleri, Dualar, Beddualar. TDK.
  • Boratav, P. N. (1995). 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı. İstanbul: Gerçek Yayınevi.
  • Bölge Ağızlarında Atasözleri ve Deyimler I-II. (2009). Ankara: TDK.
  • Çobanoğlu, Ö. (2000) Geleneksel dünya görüşü veya halk felsefesinin halkbilimi çalışmalarındaki yeri ve önemi üzerine bazı tespitler. Milli Folklor. 6, 45.
  • Çobanoğlu, Ö. (2004). Türk Dünyası Ortak Atasözleri Sözlüğü. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları.
  • Elçin, Ş. (1981) Halk Edebiyatına Giriş. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Oy, A. (1972). Tarih Boyunca Türk Atasözleri. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.
  • http://tdkterim.gov.tr/atasoz/ (erişim tarihi: 07.04.2012)
APA avcı c (2014). TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. , 61 - 68.
Chicago avcı cevdet TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. (2014): 61 - 68.
MLA avcı cevdet TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. , 2014, ss.61 - 68.
AMA avcı c TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. . 2014; 61 - 68.
Vancouver avcı c TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. . 2014; 61 - 68.
IEEE avcı c "TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK." , ss.61 - 68, 2014.
ISNAD avcı, cevdet. "TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK". (2014), 61-68.
APA avcı c (2014). TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(28), 61 - 68.
Chicago avcı cevdet TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11, no.28 (2014): 61 - 68.
MLA avcı cevdet TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.11, no.28, 2014, ss.61 - 68.
AMA avcı c TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 11(28): 61 - 68.
Vancouver avcı c TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 11(28): 61 - 68.
IEEE avcı c "TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK." Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, ss.61 - 68, 2014.
ISNAD avcı, cevdet. "TÜRK ATASÖZLERİNDE BORÇ ve BORÇLULUK". Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11/28 (2014), 61-68.