Yıl: 2014 Cilt: 14 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 7 - 31 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ

Öz:
Din ve manevîyât (spirituality) hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır, hemen hemen her birey dinî ya da manevî bir eğilime sahiptir. LGBT bireyler üzerine yapılan nitel bir araştırmayı içeren bu makale, bu bireylerin dinî ve manevî eğilimlerini konu edinmektedir. Makalede şu sorulara cevap aranmaktadır: Katılımcıların inanç/inançsızlık durumları nedir? Katılımcıların din tasavvuru nasıldır? Katılımcıların Tanrı tasavvuru nasıldır? Katılımcılar hayatın zorluklarıyla başa çıkma sürecinde dinî/manevî unsurları kullanmakta mıdır? Türkiye'de LGBT bireylerle ilgili bazı çalışmalar olmakla birlikte, onların dinî ve manevî eğilimlerine dair herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu durum da makalenin literatüre katkısını daha önemli kılmaktadır. Bu araştırmanın örneklemini, İstanbul'un Beyoğlu semtinden seçilen 30 LGBT birey oluşturmaktadır. Örneklem, on bir gey, altı lezbiyen, altı biseksüel ve yedi transeksüel bireyi içermektedir. Katılımcıların %40' kendisini "Müslüman" olarak tanımlarken, %60'ı kendisini "Alevi", "agnostik", "ateist" ve "kararsız" olarak tanımlamıştır. Araştırma bulgularına göre, bireyler kimliklerini kabul ve onu açıklama sürecinde yaşadıkları sıkıntılar da dâhil olmak üzere hayatın zorluklarıyla başa çıkma sürecinde dinî ve manevî unsurlar kullanmışlardır. Katılımcıların "merhametli Tanrı" tasavvuru "cezalandırıcı Tanrı" tasavvuruna göre daha belirgindir.
Anahtar Kelime:

Konular: Din Bilimi

Religious Belief, Representations of Religion and God, and Religious/Spiritual Coping Process among Lesbian, Gay, Bisexual and Transsexual Individuals

Öz:
Religion and spirituality are indispensible elements of life. The most of people have religious or spiritual inclination in their life. The subject of this paper which is conducted qualitative research, the religious and spiritual inclinations of LGBT individuals in the case of Turkish Islamic Culture. This study answers these questions: How do subjects describe themselves concerning believing in God or Religion? How are the representations of God and Religion of the Subject? How do subjects use religious/spiritual motifs in the process of coping with adversities of the life? Although there are several studies on LGBT individuals in Turkey, the religious and spiritual inclinations of these people have not examined enough yet. Therefore this study has a claim on being the first study in this context, and contribution to the literature. Sample of this research were interviewed with thirty people, including six lesbian, eleven gay, six bisexual and seven transgender individuals in Beyoglu district of Istanbul. Findings indicated that LGBT people's level of spirituality is higher than their religiosity level. It is seen that most of them (%40) defined themselves as Muslims. Some others have used "atheist", "Alevi", "agnostic" and "irresolute" concepts for defining their beliefs. It was seen that they received support from religion and spirituality in the process of coping with life adversities even coping with stress of accepting of their sexual orientation and coming out process. Findings also showed that LGBT individuals have inclination to accept merciful God representation instead of punitive God representation.
Anahtar Kelime:

Konular: Din Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anık, Evrim, LGBT Bireylerde Dinî ve Manevî Eğilimler, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2014.
  • Atuk, Sumru, "Cooperation or abjection? A re-conceptualization of civil society beyond liberal values and dischotomies: The "Islam vs. homosexuality" debate in Turkey." Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Boğaziçi Üniversitesi SBE, İstanbul 2012.
  • Ayten, Ali, "Kimlik ve Din: İngiltere'deki Türk Gençleri Üzerine Bir Araştırma", Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(2), ss. 101-119.
  • Ayten, Ali, Tanrı'ya Sığınmak, İz Yayıncılık, İstanbul 2012.
  • Çarkoğlu, Ali ve Toprak, Binnaz, Değişen Türkiye'de Din Toplum ve Siyaset, TESEV Yayınları, İstanbul 2006.
  • Deniz, Ali Çağlar, Öğrenci İşi: Üniversite Öğrencilerinin Gündelik Hayatı: İstanbul Örneği. İletişim Yayınları, İstanbul 2014.
  • Gürler, Cemalettin, "Nefret Suçları ve İş Hayatı", Ankara Barosu Dergisi, 68(1), 2010, ss. 259-274Jones, Camilla H., "Religio-Spiritualitiy and the Coming Out Process" Yayınlanmamış Doktora Tezi. Kansas State Universitesi, Manhattan 2008.
  • Joseph Nicolosi ve Linda Nicolosi, Anne Babalar İçin Homoseksüelliği Önleme Rehberi, Fatma Melek Arıkan (çev.), Kaknüs, İstanbul 2011.
  • Keniş, Şebnem. Islam and Homosexuality Debates in Turkey: "Discursive Contestation Among Muslims Over LGBTQ Rights" Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Koç Üniversitesi SBE, İstanbul 2012.
  • Krishnamurti, J., Sevgi ve Yalnızlık Üzerine, Elif Özbaş (çev.), Ayna Yayınevi, İstanbul 2000.
  • Mehmedoğlu, Ali Ulvi, Tanrı'yı Tasavvur Etmek, Çamlıca Yayınları, İstanbul 2011.
  • Mehmet S. Aydın, Din Felsefesi, 9. Baskı, İzmir İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, İzmir 2001.
  • Wheeler, Heather, Sexuality & Religion: How Devoutly Religious Lesbian, Gay and Bisexual Individuals Manage the Relationship Between their Sexuality and their Religion, Proquest LLC Publish, Ann Arbor 2013.
  • Wilcox Melissa, "Two Roads Converged: Religion and Identity among Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Christian", Doktora Tezi, Santa Barbara Üniversitesi, Kaliforniya 2000.
APA AYTEN A, ANIK E (2014). LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. , 7 - 31.
Chicago AYTEN ALI,ANIK Evrim LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. (2014): 7 - 31.
MLA AYTEN ALI,ANIK Evrim LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. , 2014, ss.7 - 31.
AMA AYTEN A,ANIK E LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. . 2014; 7 - 31.
Vancouver AYTEN A,ANIK E LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. . 2014; 7 - 31.
IEEE AYTEN A,ANIK E "LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ." , ss.7 - 31, 2014.
ISNAD AYTEN, ALI - ANIK, Evrim. "LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ". (2014), 7-31.
APA AYTEN A, ANIK E (2014). LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 14(2), 7 - 31.
Chicago AYTEN ALI,ANIK Evrim LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 14, no.2 (2014): 7 - 31.
MLA AYTEN ALI,ANIK Evrim LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, vol.14, no.2, 2014, ss.7 - 31.
AMA AYTEN A,ANIK E LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 2014; 14(2): 7 - 31.
Vancouver AYTEN A,ANIK E LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi. 2014; 14(2): 7 - 31.
IEEE AYTEN A,ANIK E "LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 14, ss.7 - 31, 2014.
ISNAD AYTEN, ALI - ANIK, Evrim. "LGBT BİREYLERDE DİNÎ İNANÇ, DİN ve TANRI TASAVVURU, DİNÎ ve MANEVÎ BAŞA ÇIKMA SÜRECİ". Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 14/2 (2014), 7-31.