DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA

Yıl: 2015 Cilt: 13 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 83 - 100 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA

Öz:
İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin ağırlıklı istihdam alanlarını oluşturanöğretmenlik ve din adamlığı adı altındaki farklı görevlere uygun becerilerinhepsini birden kazanmış olarak mezun olmalarını beklemek çok doğru biryaklaşım olarak görünmemektedir. Günümüzde öğretmenlerin ihtiyaçlarıngerektirdiği nitelikleri kazanmış profesyoneller olarak yetiştirilmesi meselesieskiye göre çok daha önemli hâle gelmiştir. Bir başka deyişle çağımızınihtiyaçlarına uygun bir öğretmen yetiştirme sisteminin nasıl oluşturulacağıönem arz etmektedir ve bu durum aynı zamanda İlahiyat Fakültelerindekidüzenlemeleri yakından ilgilendirmektedir. Öğretmen yetiştirme sistemi,eğitim sisteminin dayandığı esaslar ve eğitimdeki gelişmişlik düzeyi kadar,toplumların ekonomik, kültürel, siyasal, sosyal yapıları ve çağdaşgelişmelerden de etkilenir ve sürekli değişiklik gösterir. Değişen bir sistemiçerisinde, öğretmenlerin rol ve sorumlulukları, işlevleri de değişir ve yenidenbelirlenir.Bu amaçla makalede; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersiöğretmenlerinin öğrenme-öğretme yeterlikleri, ilgili araştırmalardanhareketle ele alınmıştır. Bu yeterlikler günümüz dünyasında, geneldeöğretmen, özelde de bu alanın öğretmenlerinin yeterliği kavramından neanlaşıldığı veya anlaşılması gerektiği bağlamında tartışılmıştır. Sonuçkısmında bu yeterliklerin nasıl kazandırılabileceği ile ilgili olarak ilahiyatfakültelerinin ve genel öğretmen yetiştirme sisteminin yapılandırılmasıkonusu ele alınmış, veriler doğrultusunda gerekli olduğu düşünülen değişiklikve öneriler verilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Din Bilimi

RESTRUCTURING THE FACULTIES OF THEOLOGY AND TEACHER EDUCATION SYSTEM IN THE CONTEXT OF THE CAPACITY OF RELIGIOUS CULTURE AND ETHICS COURSE TEACHERS

Öz:
It is not considered as a very realistic approach to expect the students of the Faculty of Theology to graduate with all the necessary skills that meet the requirements of various occupations that are the dominant fields of employment after religious education such as teaching and serving as an official in the Directorate of Religious Affairs. The issue of training teachers as professionals equipped with necessary qualifications is far more important today than in the past. In other words, it is essential how we constitute the efficient teacher training system for the needs of the contemporary world; this topic is also very closely connected to the regulations in Faculties of Theology. Teacher training methods are affected by the societies' economical, cultural, political and social structures and contemporary developments as well as the principles that build up the education system and the level of development; it also changes and evolves constantly. In a system that changes continually, the role and responsibilities of teachers change as well, and are re-determined. For this purpose, Religious Culture and Ethics Course teachers' capacity of learning and teaching is being analyzed in this article with the help of relevant studies. This capacity is being discussed within the context of what is and should be understood, today, from the concept of teacher, in general, and from "the capacity of teachers of this field" in particular. In the conclusion, the configuration of faculties of theology and general teacher training methods in terms of providing these capacities is being addressed and the amendments and recommendations that are considered necessary in line with these data are being proposed.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Din Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ÂŞIK EV, Hacer (2011), "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) Öğretmeninin Nitelik ve Mesleki Yeterlikleri", İlköğretim Online, Mayıs 2011, Cilt 10,Sayı 2, 523-538.
  • AYDIN, M. Şevki (1992), Din Dersi Öğretmenlerinin Pedagojik Formasyonu ve Yeterlikleri, Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi SBE, Kayseri.
  • AYDIN, M. Zeki (1998), İlköğretim İkinci Kademesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programındaki Ahlaki Amaç ve Konuların Program Geliştirme Açısından Değerlendirilmesi, MEB EARGED, Sivas.
  • BAŞAR, Hüseyin (1995), Öğretmenlerin Değerlendirilmesi, İkinci Baskı, Ankara: Pegem, Yayın No: 20.
  • CELEP, Cevat (2000), Eğitimde Örgütsel Adanma ve Öğretmenler, Ankara: Anı Yayıncılık
  • DEWEY I. Dykstra, Jr. (2007), "Üniversite Öğrencilerine Temel Fizik Öğretimi", Oluşturmacılık Teori, Perspektifler ve Uygulama, Editör: Catherine Twomey Fosnot, Çeviri Editörü: Soner Durmuş, Nobel Yayın Dağıtım, ss. 255-281, Ankara.
  • EKİCİ, Yakup (2007), Afyonkarahisar İlinde Görev Yapan Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Bilgisayar Destekli Eğitime İlişkin Tutumları Ve Bu Tutumları Etkileyen Faktörler, Yüksek Lisans Tezi, AÜ SBE, Ankara.
  • EV, Halit (2004), "İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmenlerinin Yöntemler Konusundaki Yeterlikleri İle İlgili Öğretmen Adaylarının Görüşleri", Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Çalışma Toplantısı-I, ss. 95-118 Yayına Hazırlayan: Z. Şeyma Arslan, DEM Yayınları, İstanbul.
  • EV, Halit (2003), Türkiye'de Yüksek Din Öğretimi Kurumları ve Öğretmen Yetiştirme, Tibyan Yayıncılık, İzmir.
  • EV, Halit (2008), "Türk Din Dersi Öğretmenlerinin Pedagojik Yeterlikleri", Seküler Toplumlarda ve Laik Devletlerde Uluslararası Din Dersi Sempozyumu, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul.
  • EV, Halit (2013), "Örgün ve Yaygın Din Eğitiminin Bütünlüğü İçerisinde İlahiyat Fakülteleri" Küreselleşme Sürecinde Din Eğitimi Uluslararası Sempozyumu(28-30 Kasım 2013), Bildiri Kitabı, 390- 401, Eskişehir.
  • FOSNOT, Catherine Twomey, (2007), "Öğretmenler Oluşturmacılığı İnşa Ediyorlar", Oluşturmacılık Teori, Perspektifler ve Uygulama, Editör: Catherine Twomey Fosnot, Çeviri Editörü: Soner Durmuş, Nobel Yayın Dağıtım, ss. 303-315, Ankara. İlköğretim DKAB Dersi (4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Öğretim
  • Programı ve Kılavuzu (2006), T.C. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, ME Basımevi, Ankara.
  • KAYA, Mevlüt (1998), "Eğitimde Program Geliştirme Sürecinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programının Geliştirilmesi İhtiyacı", Orta Dereceli Okullarda Yürütülen Din Öğretiminin Problemleri Sempozyumu, İBAV Yayınları, ss. 227-258, Kayseri.
  • KORKMAZ, Göksel (2007), İlköğretim İkinci Kademede Görev Yapan Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarını Kullanma Durumları, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi SBE, Kayseri.
  • MEHMEDOĞLU, Y. (2004). "Dünya Dinleri Kültürü Bölümü- Çok Kültürlü Din Eğitimi Anabilim Dalı", Türkiye'de Yüksek Din Öğretiminin Sorunları, Yeniden Yapılanması ve Geleceği Sempozyum -16-17 Ekim 2003-Isparta- (Bildiriler-Müzakereler), SDÜ İlahiyat Fakültesi, Yayınları, Isparta.
  • Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri(2006), T.C.MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • ÖZDEMİR, Şuayıp (1998), "Ortaöğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Öğretmenlerin Yardımcı Ders Araç ve Gereçleri Kullanma Durumu", Orta Dereceli Okullarda Yürütülen Din Öğretiminin Problemleri Sempozyumu, İBAV Yayınları, ss. 177-178,
  • Kayseri.Özel Alan Yeterlikleri İle İlgili Bakanlık Yazısı(2008), T.C.MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • PARLADIR, Selahattin (2005), "Aktif Eğitime Geçiş Öykümüz", II. Aktif Eğitim Kurultay Kitabı, I. Baskı, Dokuz Eylül Yayıncılık, İzmir.
  • PEKER, Hüseyin (1998), "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretiminde Metot Sorunu", Orta Dereceli Okullarda Yürütülen Din Öğretiminin Problemleri Sempozyumu, İBAV Yayınları, ss. 259-266, Kayseri.
  • Probleme Dayalı Öğrenim Oturumları (Hazırlama ve Uygulama Rehberi) (2001), Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi A.D. PDÖ Oturumları İnceleme-Değerlendirme Grubu, Ankara.
APA EV H (2015). DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. , 83 - 100.
Chicago EV HALİT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. (2015): 83 - 100.
MLA EV HALİT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. , 2015, ss.83 - 100.
AMA EV H DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. . 2015; 83 - 100.
Vancouver EV H DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. . 2015; 83 - 100.
IEEE EV H "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA." , ss.83 - 100, 2015.
ISNAD EV, HALİT. "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA". (2015), 83-100.
APA EV H (2015). DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(4), 83 - 100.
Chicago EV HALİT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13, no.4 (2015): 83 - 100.
MLA EV HALİT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.13, no.4, 2015, ss.83 - 100.
AMA EV H DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015; 13(4): 83 - 100.
Vancouver EV H DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015; 13(4): 83 - 100.
IEEE EV H "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA." Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13, ss.83 - 100, 2015.
ISNAD EV, HALİT. "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA". Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13/4 (2015), 83-100.