Yıl: 2015 Cilt: 13 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 111 - 134 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Öz:
Ahlaki kimlik, ahlaki davranışları teşvik etmesinden ve ahlaki olmayan davranışlara engel olmasından dolayı yabancı alan yazında birçok alanın araştırma konusu haline gelmiştir. Ancak, Türkçe alan yazında bu konuda yapılmış çok az araştırma bulunmaktadır. Bu yüzden, bu araştırmada, Ahlaki Kimlik Ölçeği'nin (Aquino ve Reed, 2002) Türkçeye uyarlanması hedeflenmiştir. Bu çalışma, bir ölçek uyarlama çalışmasıdır. Bu araştırmada, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesinde öğrenim gören farklı katılımcı gruplarıyla çalışılmıştır. Bu çalışmada Türkçeye uyarlanmaya çalışılan Ahlaki Kimlik Ölçeği ve Etik Davranışı Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında yürütülen Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi sonuçlarına göre Ahlaki Kimlik Ölçeği orijinal formdaki yapısını korumuştur. Bu çalışmadan elde edilen bulgulardan yola çıkarak, ahlaki kimlikle ilgili gelecekte yapılacak çalışmalar için Ahlaki Kimlik Ölçeği'nin Türkçe formunun, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanılabileceği söylenebilir. Bu doğrultuda, ahlaki kimliğin hangi değişkenler açısından farklılık gösterdiği araştırılabilir. Ayrıca ahlaki kimlik ile çeşitli sosyo-ahlaki sorunlar ya da olumlu sosyal davranışlar arasındaki ilişki incelenebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Davranış Bilimleri

THE VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OF MORAL IDENTITY SCALE'S TURKISH VERSION

Öz:
Moral identity has been a research topic of many research areas in foreign literature due to the fact that it encourages moral behaviors and prevents immoral behaviors. However, there are few studies about moral identity in Turkish. For this reason, in this study, it was aimed to adapt Moral Identity Scale (Aquino ve Reed, 2002) to Turkish. This is an instrument adaptation study. The participants of this study were the students of Dicle University, Ziya Gökalp Faculty of Education. In this study Moral Identity Scale and The Ethics Behavior Rating Scale were used to collect data. According to results of Explanatory and Confirmatory Factor Analysis conducted within the scope of this study, Turkish version of Moral Identity Scale preserves its original structure. Based on the results of this study, it can be said that Turkish version of Moral Identity Scale can be used as a valid and reliable instrument for future studies about moral identity. In this context, a research concerning the variables that effect the moral identity can be conducted. Additionally, the relationship between moral identity and various socio-moral problems or prosocial behaviors can be examined.
Anahtar Kelime:

Konular: Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yılmaz F, YILMAZ F (2015). AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. , 111 - 134.
Chicago Yılmaz Ferat,YILMAZ Fatih AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. (2015): 111 - 134.
MLA Yılmaz Ferat,YILMAZ Fatih AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. , 2015, ss.111 - 134.
AMA Yılmaz F,YILMAZ F AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. . 2015; 111 - 134.
Vancouver Yılmaz F,YILMAZ F AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. . 2015; 111 - 134.
IEEE Yılmaz F,YILMAZ F "AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI." , ss.111 - 134, 2015.
ISNAD Yılmaz, Ferat - YILMAZ, Fatih. "AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI". (2015), 111-134.
APA Yılmaz F, YILMAZ F (2015). AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(4), 111 - 134.
Chicago Yılmaz Ferat,YILMAZ Fatih AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13, no.4 (2015): 111 - 134.
MLA Yılmaz Ferat,YILMAZ Fatih AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.13, no.4, 2015, ss.111 - 134.
AMA Yılmaz F,YILMAZ F AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015; 13(4): 111 - 134.
Vancouver Yılmaz F,YILMAZ F AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015; 13(4): 111 - 134.
IEEE Yılmaz F,YILMAZ F "AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI." Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13, ss.111 - 134, 2015.
ISNAD Yılmaz, Ferat - YILMAZ, Fatih. "AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI". Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13/4 (2015), 111-134.